PKK, Neden Silah Bırakmaz?

AKP Yetkilileri ve yandaş basın, Hükümetin teröristbaşı ile yaptığı müzakereleri masum ve şirin göstermek için müzakerelerin asıl amacının PKK’ya silah bıraktırmak, bu yolla terörü sona erdirmek olduğunu iddia ediyorlar.  Önceki yazımda buna ilişkin bazı açıklamalar yapmıştım. Bu yazımda bu açıklamaları genişleterek PKK’nın  silah bırakmayacağını ve  sebeplerini açıklamaya çalışacağım.

AKP Yetkilileri ve yandaş basın, “PKK’ya silah bıraktırılacağı” iddialarının mümkün olabileceğini kamuoyuna inandırabilmek için “IRA” örneğini dillerinden düşürmüyorlar. Muhteremlerin iddiasına göre IRA, yani İrlanda Cumhuriyet Ordusu, İngiltere ile yapılan müzakereler neticesinde silah bırakmış. Bu nedenle Hükümetin PKK ile yapacağı müzakereler ile PKK da silah bırakabilirmiş. Zaten, Hükümetin PKK ile müzakere yapmasının asıl amacı da bu imiş. Bu iddianın doğru olup olmadığını anlayabilmek için öncelikle IRA’nın hangi sebeplerle silah bıraktığını bilmek, sonra da bu sebepleri PKK’nın içinde bulunduğu şartlarla kıyaslamak zorunludur. Gelin bunları birlikte yapalım. Şöyle ki;

IRA’nın terör eylemlerine başvurmasının tarihsel nedeni İngiltere ile İrlanda arasındaki mezhep farklılığıdır. M.S. 1534 yılında İngiltere Kralı 8. Henry’nin Katolik Kilisesi’nden ayrılarak kendi milli kilisesini kurması ile birlikte Katolik İrlandalılar ile Protestan İngilizler arasında dinsel-mezhepsel kaynaklı ihtilaflar başlamıştır. İngiltere’nin Kuzey İrlanda üzerindeki yönetimine karşı   IRA, salt bu sebeple  terör eylemleri yapmıştır.

IRA, terör eylemlerini yapabilmek için asıl olarak ABD’ye göç etmiş İrlandalılardan destek alıyordu. ABD’de yaşayan İrlandalılar, IRA’ya para, silah  tedariki v.s her türlü yardımı yapıyorlardı. Bu desteğe ilave olarak ABD Hükümeti de IRA’ya her türlü desteği veriyordu. IRA’nın terör eylemlerini yapabilmek için aldığı başka bir destek söz konusu değildi.

11 Eylül 2011 tarihinden itibaren ABD, dünya genelinde ABD karşıtı terör eylemlerine karşın yaptığı mücadelede  İngiltere Hükümeti’nden çok önemli bir destek aldı. Bu desteğe karşılık ABD Hükümeti, IRA’ya verdiği desteği kestiği gibi ABD’de yaşayan İrlandalıların verdiği desteğin kesilmesini sağladı. IRA, gerek ABD’de yaşayan İrlandalıların, gerekse ABD’nin verdiği desteğin kesilmesi nedeni ile terör eylemlerine devam etme imkanı bulamamış, en sonunda mecburiyet sebebi ile silah bırakmak zorunda kalmıştır.

Yukarıda açıkladığımız üzere, IRA’nın silah bırakmasının asıl sebebi kendisine verilen desteklerin kesilmiş olmasıdır.

IRA’nın silah bırakmasının sebebini açıkladıktan sonra bunu PKK’nın içinde bulunduğu şartlarla kıyaslayalım.

Açıkladığımız üzere IRA’nın silah bırakmasının sebebi aldığı desteklerin kesilmesidir. IRA, kendisine verilen desteklerin kesilmesi yüzünden terör eylemi yapmak imkanını kaybettiği için zorunlu olarak silah bırakmıştır. PKK’nın silah bırakması için aynen IRA gibi aldığı tüm desteklerin kesilmesi gerekir.
 PKK’nın silah bırakması için aldığı desteklerin kesilmesinin zorunlu olduğunu tespit ettikten sonra bunun mümkün olup olmadığını irdeleyelim.

  PKK’ya destek veren devletler ABD, AB Ülkeleri, Rusya, İsrail, Suriye, İran vs.dir.  PKK’ya destek veren devletlerin amaçları genel olarak kendi milli çıkarlarını gerçekleştirmektir. Bu devletlerin PKK’ya destek vermekte buluştukları ortak nokta Türkiye’nin güçlenmesini önlemektir. Bu devletler, PKK’yı destekleyerek Türkiye’nin güçlenmesine engel olmaya çalışmaktadırlar.

 Yaşamakta olduğumuz  konjoktürü dikkatli incelediğimizde PKK’ya destek veren devletlerin verdikleri bu desteği kesmek yönünde bir iradelerinin olmadığı kolay bir  şekilde anlaşılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin de PKK’ya verilen desteğin kesilmesi için bu devletler üzerinde baskı uygulayabilecek bir gücü de henüz mevcut değildir. Sonuç olarak, PKK’ya destek veren devletler, bu desteği vermeye devam edeceklerdir. Türkiye’nin bu desteği önlemek için bu devletlere yapabilecek herhangi bir yaptırımı yoktur.

Halen ABD, AB Ülkeleri, Rusya, İsrail, Suriye, İran vs. devletlerin PKK’ya verdikleri desteğin kesilmesinin mümkün olmadığını açıkladığımı sanıyorum. O zaman kendimize şu soruyu soralım: IRA, kendisine verilen destekler kesildiği için silah bırakmak zorunda kaldı. PKK’ya verilen destekler devam ettiğine göre PKK silah bırakır mı?

Orta zeka düzeyindeki insanlar dahi verilen destekler devam ettiği için PKK’nın silah bırakmayacağını söyleyebilir. Yazımızı okuyan okuyucularımız, her halükarda orta zeka düzeyinin üstünde olduklarına göre PKK’nın silah bırakmayacağını rahatlıkla söyleyebileceklerdir.

PKK’nın  silah bırakmamasının asıl sebebini açıkladığımızı sanıyorum. PKK’nın silah bırakmamasının asıl sebebi verilen desteklerin devam etmesi olmakla birlikte, ikincil nitelikte sebepler de vardır. Şimdi, bu ikincil sebepleri açıklayalım:

1-PKK, maalesef bu güne kadar terör yoluyla önemli kazanımlar kaydetmiştir. PKK, hem elde ettiği kazanımları korumak, hem de yeni kazanımlar elde etmek için terör eylemlerine devam edecektir. Bu nedenle silah bırakması söz konusu değildir.

2-PKK, varlığını devam ettirebilmek için militan kadrosunu hareketli ve canlı tutmak istemektedir. PKK’nın bunu başarabilmesi için asgari düzeyde de olsa terör eylemlerine başvurması kendi açısından bir ihtiyaçtır. Bu nedenle de silah bırakması söz konusu değildir.

İçinde bulunduğumuz şartlarda PKK’nın müzakere yoluyla silah bırakmayacağını açıkladığımızı sanıyorum. Bu durumda Hükümetin, “İmralı ile yapılan müzakerelerin asıl amacının PKK’ya silah bıraktırmak olduğu” iddiasının gerçek olmayıp, kamuoyunu aldatmaya yönelik bir söylem olduğu ortaya çıkmış olmaktadır.

Ortaya koyduğumuz bu gerçek karşısında bir vatandaş olarak  Hükümet’ten şöyle bir talepte bulunmaya hakkımın olduğunu sanıyorum: Lütfen, milleti oyalamak, aldatmak yerine PKK’yı etkisiz kılacak tedbirleri uygulamaya koyunuz. Eğer, bunu yapacak gücü kendinizde bulamıyorsanız işgal ettiğiniz makamları bu işi başarabilecek kadrolara bırakınız!

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!