Peker, Falyalı, Ersan Saner ve Yayımlanan ‘Kaset’: Saner, Çekilme Kararı Aldı

KKTC'de Siyasi Kriz! Başbakan Saner Neden İstifa Etti?

Kuzey Kıbrıs’ta uyuşturucu ticareti yaptığı öne sürülen Halil Falyalı’nın tutuklanmasının ardından Peker cephesinden, Falyalı’nın şantaj kasetlerini ele geçirdiklerine dair iddia geldi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersan Saner’in müstehcen görüntülerinin yer aldığı video sızdırıldı. Saner “Bir komplo söz konusudur” diyerek açıklama yaptı.

Ağırlaştırılmış müebbet ve 392 yıla kadar hapis cezası istemiyle hakkında dava açılan Sedat Peker’in basın danışmanı Emre Olur, sosyal medya hesabından dün yaptığı açıklamada, bir darp olayı nedeniyle tutuklanan Halil Falyalı’nın, siyasilere ve bürokratlara şantaj yapmak için çektiği kasetlerin Sedat Peker’in eline geçtiğini söyledi.

KKTC’de kumar organizasyonu ve uyuşturucu ağının en önemli ayağı olduğu iddia edilen Halil Falyalı’nın tutuklanmasının ardından ‘müstehcen’ bir video kaydı sosyal medyaya sızdırıldı.

Ersan Saner’e ait olduğu iddia edilen müstehcen videonun ardından Saner, kendine komplo kurulduğunu öne sürdü.

Gündeme bomba gibi düşen video skandalı sonrasında Saner’in siyasetten çekilme kararı aldığı öğrenildi.
Saner’in, görüntülerin yayınlanması sonrası, Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) 30-31 Ekim’deki kurultayında yeniden aday olmayacağı belirtiliyor.

Kıbrıs Türk medyasındaki haberlere göre Saner, UBP’deki kurultay sürecinden ve aktif siyasetten çekilecek. Kıbrıs gazetesi ilgili haberinde, “Başbakan Ersan Saner, dün akşam patlak veren video skandalının ardından, siyasetten çekilme kararı aldı. İstifa yazısı hazırlanan Ersan Saner’in bugün itibarı ile kurultaydan çekildiği, parti başkanlığından da istifa edeceği öğrenildi. Başbakanlıkta, hukuki sorun nedeniyle izne ayrılacak olan Saner’in yerine Nazım Çavuşoğlu veya Ünal Üstel’in vekalet edeceği konuşuluyor” ifadeleri kullanıldı.

Saner konuya ilişkin ise “Konu sadece ben değilim. Saldırıya uğrayan ben, ailem, partim ve siyaset kurumumuzdur. Teknolojik olanaklardan alabildiğince yararlanılarak kurgulanan bu video ile çok çirkin bir itibar suikastının hedefi oldum” açıklamalarında bulundu.

ERSAN SANER KİMDİR?

1966 yılında Mağusa’da doğan Kıbrıslı Türk siyasetçi Ersan Saner, 2020’den beri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanlığı görevini yapıyor.

2002 yılında Ulusal Birlik Partisi’nden Gazimağusa Belediye Meclis Üyeliği görevine seçilen Saner, 2009 seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi, Gazimağusa milletvekili seçildi. 4 Mayıs 2009 tarihinde kurulan Derviş Eroğlu hükûmetinde Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı olarak görev yaptı. 2010 tarihinde kurulan İrsen Küçük hükûmetinde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı olarak görevde bulundu.

2013 genel seçimlerinde yeniden Ulusal Birlik Partisi Gazimağusa Milletvekili seçilen Saner, 2013-2015 yılları arasında Cumhuriyet Meclisi’nin Avrupa Parlamentosu’nda temsilci olarak görev yaptı. 2016 tarihinde kurulan UBP-Demokrat Parti Ulusal Güçler Koalisyon Hükûmetinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yaptı. 2018 genel seçimlerinde ise yeniden Ulusal Birlik Partisi Gazimağusa Milletvekili seçildi.

2019 tarihinde UBP Parti Meclisinde yapılan seçimde UBP Genel Sekreteri seçildi. UBG Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar’ın 2020’de Cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte Saner, UBP Genel Başkanlığına vekâlet etti. UBP’nin 2020 tarihinde düzenlenen ve tek aday olarak girdiği 12’nci Olağanüstü Kurultayı’nda UBP Genel Başkanı seçildi.

13 Ekim 2021 günü Cumhurbaşkanı Tatar’a istifasını sundu.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!