Vatandaşın temel tüketim maddesi olan ve yanlış tarım politikaları ile her sene tartışma konusu olan patateste hem üretici hem de tüketici mağdur oldu. Türkiye’nin patates deposu olarak bilinen Niğde’de üreticinin maliyetine depolama yaptığını ve ürünü satamadığını aktaran CHP Niğde Milletvekili ve Meclis Tarım Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, piyasa yapıcı şirketlerin de küçük çiftçiyi mağdur ettiğini söyledi. Büyük kentlerde patatesin fiyatı arttığı zaman tüketicinin bu ürüne ulaşamadığını kaydeden Gürer, “Niğde’de patatesin kilosu bu aralar 4 liraya kadar düşmüş durumda. Gidiyorsunuz İstanbul’da markete, pazara 20 liranın aşağısında patates bulamıyorsunuz. Ama üretici bu işten kazanmıyor” diye konuştu.
ÇİFTÇİ ZARARDA
Niğde’nin Çiftlik ilçesine bağlı Bozköy kasabasında patates üreticisi olan Hasan Doğruer ile görüşerek bilgi alan Gürer, Niğde’nin Merkez Hasaköy ve Çiftlik ilçelerindeki köylerde patatesin depolarda kaldığını söyledi. Gürer, sözleşmeli tarım yapan şirketlerin küçük çiftçinin ürününün değer bulmasını engellediğini ifade etti. Patates üreticisi Hasan Doğruer ise patates üretiminin şirketleştirildiğini ve devlet kurumlarının patatesi büyük şirketlerden alması ile sıkıntıya düştüklerini belirtti. Doğruer, “Şu an tam zarardayız. Patates ekimini şirketleştirdiler, devlet şirketlerden aldı ama bizim patateslerimizi almadı. Bizim patatesler de ondan dolayı şu anda tonu 2.000 liraya alıcı bulamıyor” ifadelerini kullandı.
Aracılar kazanıyor, üretici kaybediyor
Türkiye’nin 1999 yılında 6.5 ton olan patates üretiminin bu dönemde 5.5 milyon tona kadar düştüğünü aktaran Ömer Fethi Gürer patates üretiminde büyük şirketler nedeniyle küçük üreticinin zor durumda olduğunu belirtti. CHP’li Gürer, “Birkaç tane büyük şirket patates üretimine girdi, sözleşmeli tarım yapıyor. Onların ürünleri değer buluyor ama gelip çiftçiden almayınca küçük üretici zor duruma düşüyor. Arada aracılar kazanıyor, olan üreticiye oluyor” dedi.