Uluslararası Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), incelediği 12 milyondan fazla belgenin detayını kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor. Pandora Belgeleri adı verilen bu araştırmacı gazetecilik örneği, dünyanın önde gelen liderlerinin ve zengin insanların off-shore şirketler aracılığıyla mal ve mülklerini nasıl kaçırdıkları ortaya konuluyor.
Demirören Holding’in adı, şimdi de Pandora Belgeleri’nde geçiyor. Demirören Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören’in eşi Hazan Revna Demirören ve Yıldırım Demirören’in kardeşi Fikret Tayfun Demirören’in adı da belgelerde geçiyor.
Belgelerde Demirören ailesinin Britanya Virjin Adaları üzerinden Londra’da gayrimenkuller satın aldığı ve yatırımlarını vergi cennetlerine yaptıkları görülüyor.
Yıldırım Demirören’in eşinin Virjin Adaları’nda iki off-shore şirketi bulunuyor
Pandora Belgeleri’ne göre, Hazan Revna Demirören’in Britanya Virjin Adaları’nda kayıtlı iki off-shore şirketi bulunuyor. Destination Ventures Limited adlı şirket 23 Aralık 2010 tarihinde Londra merkezli yatırım firması UBS şirketinin öneriyle off-shore danışmanlık şirketi Trident Trust aracılığıyla kuruluyor. Şirketin kuruluş amacının İngiltere başkenti Londra’da gayrimenkul almak olduğu belirtilirken, şirketin 2017’deki varlıklarının değerinin toplam 1,5 milyon sterlin.
2021 yılında şirketin üzerinde kayıtlı iki gayrimenkul var. Chealsea Bridge’de bulunan iki evden birinin fiyatı 755 bin sterlin, diğeri ise 320 bin sterlin.
Belgelerde, Hazan Revna Demirören’in mesleği ev hanımı olarak görülüyor. Mal varlığının kaynağı, babasından kalan miras, Ulusoy Holding’in imtiyaz sahibi olması ve UBS London’daki hesabından elde ettiği kâr olarak belirtiliyor.
Trident Trust belgelerinde Hazan Revna Demirören’in ilişkili olduğu ikinci şirket 2009 yılında kurulan Forgen International Limited. Vekil hissedarlarla gerçek sahibinin perde arkasında kaldığı Britanya Virjin Adaları merkezli şirkette, Hazan Revna Demirören’in imza yetkisi var.
Off-shore şirketler vergilerden kaçınmak için tercih ediliyor
Şirket üzerinden 2019 yılında 1 milyon 850 bin sterline Londra’nın Ebury Caddesi üzerinde bir daire satın alınıyor. Sözü geçen daire, 2014 yılında 2 milyon 650 bin sterline satılıyor ve şirketin 2015 yılında kapatılması isteniyor. İngiltere’de gayrimenkul alım satımında off-shore şirket tercih edilmesinin başlıca nedeni yıllık ödenmesi gibi bazı vergilerin oranının düşmesi ve veraset, intikal gibi vergilerden muafiyet.
Konuyla ilgili Deutsche Welle (DW) Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Hazan Revna Demirören, “Sözünü ettiğiniz olaylar, rahmetli babamdan intikal eden ailevi işlemlerim olup 21 Haziran 2021 tarihinde Yurtdışı Varlıkları Bildirimi’ne ilişkin kanun gereği ilgili makamlara iletilmiştir” ifadelerini kullandı.
2019 yılında off-shore şirket kurmak için gerekli evrakları Trident Trust’a gönderen Fikret Tayfun Demirören ise DW Türkçe’nin sorularına cevap vermedi.
Kaynak: Medyascope