Birleşmiş Milletler’in hazırladığı raporda anne ve çocuk ölümlerinde pandemi ile birlikte artış olduğu yer aldı
UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) tarafından hazırlanan, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından desteklenen yeni Birleşmiş Milletler (UN) raporuna göre, korona virüs salgını nedeniyle sağlık hizmetlerindeki kesintiler Güney Asya’da 239 bin ek çocuk ve anne ölümüne sebep olmuş olabileceği sonucunu ortaya koydu.
Mart ayında yayımlanan ve Güney Asya’nın en kalabalık altı ülkesine (Afganistan, Bangladeş, Nepal, Hindistan, Pakistan ve Sri Lanka) odaklanan Birleşmiş Milletler raporu, pandeminin neden olduğu artan işsizlik, yoksulluk ve gıda güvensizliği seviyelerinin halk sağlığını daha da zayıflattığını belirtti.
Bölgede, korona virüsle mücadele kapsamında klinikler ve diğer sağlık tesisleri kapatıldı. Birçok hayati sağlık ve beslenme programı durduruldu. BM raporu, Güney Asya’da, COVID-19 nedeniyle temel halk sağlığı hizmetlerine erişimdeki büyük kesintilerin, 2020’de tahmini 228 bin çocuk ölümüne ve yaklaşık 11 bin anne ölümü yol açmış olabileceğini söylüyor. Raporda, Nepal ve Bangladeş’te şiddetli akut yetersiz beslenme (SAM) tedavisi gören küçük çocukların, bu tedaviye erişiminin yüzde 80 azaldığı belirtiliyor. Pakistan ve Hindistan’da çocukluk aşılarında keskin bir düşüş yaşandığı gözlemleniyor.
Kız Çocukları Eğitim Haklarından Mahrum Kalacak
Bölgedeki yaklaşık 420 milyon çocuk, pandemi önlemleri sebebi ile okula gidemiyor. Raporda, 4 buçuk milyon kız çocuğunun okula asla dönmeyeceği de belirtiliyor. Ayrıca cinsel ve üreme sağlığı gibi bilgi hizmetlerine erişimin kötüleşmesi nedeniyle de kız çocuklarının özellikle risk altında oldukları konusunda uyarılarda bulunuluyor.
UNICEF Güney Asya Bölge Direktörü George Laryea-Adjei, “Bu kritik hizmetlerin azalmasının en yoksul ailelerin sağlığı ve beslenmesi üzerinde yıkıcı bir etkisi oldu” dedi. UNICEF Bölge Direktörü, sağlık hizmetlerinin, bunlara çok ihtiyacı olan çocuklar ve anneler için tam anlamıyla yeniden sağlanması ve insanların kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak için mümkün olan her şeyin yapılması gerektiğinin hayati önem taşıdığını belirtti.
BM raporu ile, pandeminin en savunmasız aileler üzerindeki etkisini kontrol altına almak için sağlık hizmetleri acilen restore edilmeli ve güçlendirilmeli çağrısında bulunuldu.