Zafer Partisi Belediyeleri, “Belediye Enstitüleri Projesi” ile devrim niteliğinde bir belediyeciliği hayata geçirecektir. “Depreme dayanıklı kentlerden”, trafik düzenleme, ulaşıma; İklim değişikliği ile mücadeleden “Su Hasadı” ve “Kent tarımına”; Aile ve sosyal hayat ile gençlik sorunlarından sosyal toplum yönetimine ve dahası kültür ve sanatı da içeren birçok alanda eğitim ve yeniden Yapılanmaya odaklanmıştır
ŞÜKRAN KULAKOĞLU:
Konuğumuz Zafer Partisi Bodrum Belediye Başkan Adayı Ecz. Sayın Nihal Esin GÜRSOY hanımefendi. Sayın GÜRSOY doğma büyüme Bodrumlu olmanızın yanı sıra çevreye olan duyarlılığı ve bu alanda aktif yaşam tarzınız dikkat çekiyor.
Aslında sloganınız çok şey anlatıyor “Bodrum Bana Emanet”. Ben kendi şehrimde bir adayın bu sloganla yola çıktığını gördüğümde kent sakini olarak “emin ellerde olmadığım” fikrine kapılırım. Kaldı ki Bodrum’un Bodrum olmaktan çok uzaklaştığı, rant sahasına dönüştüğü bir dönem içinde. Bodrumlu seçmen teveccüh ederse belediye başkalığını alacağınız bu cennet köşesi emanet için planlarınız nelerdir?
NİHAL ESİN GÜRSOY:
Zafer Partisi Belediyeleri, “BELEDİYE ENSTİTÜLERİ PROJESİ” ile Bilim, Birlik, Barış esasına dayanarak bu yola çıktı.
Şükran hanım ben Bodrum’da doğdum çocukluğumun geçtiği yıllarda yeşili doğası ile bambaşka bir kente sahiptik. Bahsettiğiniz gibi son yıllar içerisinde Bodrum’un dokusu, menfaat duygusu ile hareket eden bir kesim tarafından tabiri caizse talan edildi.
Zafer Partisi Belediyeleri, “Belediye Enstitüleri Projesi” ile devrim niteliğinde bir belediyeciliği hayata geçirecektir. “Depreme dayanıklı kentlerden”, trafik düzenleme, ulaşıma; İklim değişikliği ile mücadeleden “Su Hasadı” ve “Kent tarımına”; Aile ve sosyal hayat ile gençlik sorunlarından sosyal toplum yönetimine ve dahası kültür ve sanatı da içeren birçok alanda eğitim ve yeniden yapılanmaya odaklanmıştır. Bu sorunları görerek büyüdüğüm için sloganımızın çok yerinde ve altı dolu. Bodrum’u eski dokusuna Bodrumluya, iç ve dış turiste layık olduğu şekilde kavuşturmak üzere bu göreve talip oldum. Sadece çevresel değil birçok noktada projelerimiz mevcut Bodrumlu hemşerilerimiz teveccüh ettiği takdirde eyleme geçireceğimiz çalışmalarımızı ana başlıklar altında sizlere anlatmaya çalışacağım.
ŞÜKRAN KULAKOĞLU:
Ülkemizin dört bir yanı cennet sayılır ama Bodrum denildiğinde içimizde farklı bir his oluşur. Üzerine şarkılar yazılan kendine has dokusu ile baş tacı olan Bodrum’un yerel değerleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
NİHAL ESİN GÜRSOY:
Yerel Değerler En Kıymetli Hazinemiz
Her alanda yerel üretimlerin arkasında duracağım. Bu güne kadar Bodrum’a markalarıyla değer katan üreticilerle güç birliğiyle Dünya’ya açılacağım. Bodrum bunu uzun yıllar önce hak etmişti çok geç kaldık ve sonuç ortada. Kentlimiz üretecek, ürettikçe kazanacak dolayısıyla kalkınmaları sağlanacak.
ŞÜKRAN KULAKOĞLU:
Özellikle yaz aylarında Bodrumlunun ve turistlerin maruz kaldığı trafik sıkıntısı malum. Trafik sorunu için plan, projeleriniz nelerdir?
NİHAL ESİN GÜRSOY:
Trafik Sorununu Çözmeye Geliyorum
Tüm sahil yolunu yaparak kesintisiz bir ring oluşturacağım. İçmeler Yalıçiftlik arasında yapılacak yol ile ana arterde trafik yükü hafifletilecektir. Bu yetki belediyemizdedir. Yerel belediye ne yazık ki bu noktada elinde yetki bulunduğu halde iyileştirme çalışmalarında bulunmadı. Karayollarına belediyemiz adına tüm desteği vererek, D330 ana arterinde ve Torba yolunda iki gidiş iki geliş ile kesintisiz trafik akışı sağlayacağım. Torba- Ortakent- Yalıkavak tünel yolunun bizzat takipçisi olacağım. Önemli olan, kentin sağlıklı huzurlu bir yaşam sürmesi için belediye olarak irade gösterebilmektir. Biz bu iradeye sahibiz.
Bozuk Yolumuz Kalmayacak
Gümüşlükte mevcut asfalt plentine bir yenisini daha ekleyip 5 yıl içerisinde ana arterlerin tamamını, mahalle aralarındaki yolların ise %80’ ini sıcak asfalt ile buluşturacağım.
Bozuk satıh, inişli çıkışlı yollar, zarar gören araçlar konusu kapanacak. Bodrum’umuza yakışır, 5 yıldızlı cadde ve sokaklara kavuşacağız.
ŞÜKRAN KULAKOĞLU:
Konunun başında da değindik Bodrum rant yağması altında özellikle inşaat sektörünün gözleri Bodrum üzerinde. Belediyenin özellikle ranta açık sahalarda alanlarda ihale usullerine yeni düzenlemeler getirilecek mi?
NİHAL ESİN GÜRSOY:
Demokratik Katılımlı, Kent Hayatını Başaracağız
Şeffaflık ve kentlimizin fikirleri istekleri bizim için çok önemli bu nedenle öncelikle her şey şeffaf olacak buna ilaveten Bodrum için atılacak adımlarda Bodrumlunun fikri alınacak. Katılımcı demokrasinin gereğini yapacağım. Kamuoyu yoklamalarıyla hazırlanan proje ve detayları Bodrum halkının onayına sunulacak. Teknik elemanlarımız sürekli çalışacak. Halkın onaylamadığı projeler uygulanmayacak. Bodrum Merkez’in araç trafiğine kapatılması ve yayalara açılması, antik stadyumun gün yüzüne çıkarılması gibi konular kamuoyu desteği alınarak başarılacak. Bu kültür mirasını kent hayatına dâhil edeceğim.
ŞÜKRAN KULAKOĞLU:
Sayın GÜRSOY, ülkenin ekonomik şartları ortada artık insanlarımız sosyal hiçbir alanda varlık gösteremez hale geldi. Geçimlerini dahi zor sağlar durumdalar. Emekliler, çalışan anneler, gençler bu zorlu şartların mağduru. Bu mağdur kesim için çözüm faaliyetleriniz ne olacak?
NİHAL ESİN GÜRSOY:
Bilimsel Belediyecilik
Belediye kreşlerinin yaygınlaştırılması önceliğimiz ve hedeflerimiz arasında. Geç saatlere kadar çalışılacak kütüphaneler istediniz, hemen yapılacak.
Gençlerin keyifle ve ekonomilerini zorlamadan vakit geçirebilecekleri sosyal mekânlar, hayata geçirilecek. Yaşlılarımızın mümkün olduğunca evlerinde hizmet görmeleri, öz bakımlarının, sağlık hizmetlerinin, ev ihtiyaçlarının yerinde karşılanması belediyemizce sağlanacaktır.
Meslek edindirme amacıyla mesleki ve teknik eğitimler açılarak kentin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü sorunu çözülecektir. Gençlerimize belediye yarı- zamanlı iş imkânı sağlanacak
Kültür Hayatı Canlanacak
Ekonomik şartlar yüzünden sosyal hayatı bir tarafa bırakmak zorunda kalan halkımız için plan projelerimiz mevcut. Tiyatrolar, alternatif sinemalar, sergi alanları, konser salonları ve festivaller desteklenip, belediyenin üstleneceği sorumluluklar ile sanat ve şehri birleştireceğim. Her sanat dalına destek olacağım. Ulusal ve uluslararası festivallerin ev sahipliği için büyük çalışmalar yapıyorum. Bu çalışmalar Bodrumlu vatandaşımıza artı olarak geri dönecek.
ŞÜKRAN KULAKOĞLU:
Bodrumun kulağa gelen sorunlarından biri de içme suyu sorunu. Alt yapı kaynaklarının ve bunun devamında enerji kaynaklarının değerlendirilmesi için düşünceleriniz nelerdir?
NİHAL ESİN GÜRSOY:
İçme Suyu, Kullanma Suyu Ve Atık Su Sorunları İlk Önceliğimiz
İçme suyu bir kentin olmazsa olmazıdır. Çeşmelerinizi açtığınızda gönül rahatlığı ile su içmeniz gerekir. Bunun için içme suyu olarak Ekinambarı’ndaki suyu Bodrum’a kazandıracağım ve ters osmoz sistemiyle şehrin kullanımına sunacağım. Su hasadını destekleyeceğim, şehrimizde geleneksel ve modern sarnıçlar boy gösterecek.
Kullanma suyu yine ters osmoz yöntemiyle atık sulardan elde edilecek ve sulamada kullanılabilecek. Tüm mahallelere profesyonel arıtma tesisleri kurulduğunda insan atıkları, katı atıklar artık doğaya bırakılmayacak. Hedefimiz, hayalimiz doğrultusunda doğayı koruyarak tüketmesini bilen bir kenti tasarlamak..
Enerji kaynaklarını değerlendirme noktasına gelirsek Güneş enerjisini kullanarak elektrik tüketimine katkıda bulunmuş olacağız.
Yenilenebilir Enerji, Çevreci Belediye Olmak
Elektriğini kendi üreten bir Belediye olacağız. Güneş tarlaları kurmak öncelikli hedefim. Arıtma tesislerimizin en önemli maliyeti olan elektrik maliyetini ortadan kaldırdığımızda çalışmayan arıtma tesisi diye bir problemimiz kalmayacak.Belediye araçlarının da tamamen elektrikli araçlara çevirmeyi planlıyorum.
ŞÜKRAN KULAKOĞLU:
Ülke genelinde ve Bodrum’da dış turizm, turizmciler tarafından daha büyük önem arz ediyor. Yerel turizmin canlanması için yapılanmanız mevcut mu?
NİHAL ESİN GÜRSOY:
Yerel Turizmin Kitle Turizmi Kadar Önemli Olduğunu Unutmayacağım.
Ne yazık ki yerel turizm hak ettiği şekilde Bodrum’da varlık gösteremiyor. Leleg ve Karia yolları üzerinde gastronomi rotaları, bağ rotaları oluşturulacak. Koruma altın alınması gereken bitki ve hayvan türleri ile ilgili olarak üniversitelerimizle koordineli çalışılacak. Ekoloji turizmi ve Agro turizm gibi alternatifler ile kent kaynaklarını tüketmeden ilerleyeceğim.
ŞÜKRAN KULAKOĞLU:
Şimdi sormak istediğim soru aslında tüm ülkemizin genel sorunu. Dar gelirli vatandaşlarımızın barınma sıkıntısı mevcut. Biliyorsunuz ülke genelinde kiralar aldı başını gidiyor, siz Bodrum Belediye Başkanı olduğunuz takdirde bu konuda nasıl bir iyileştirme düşünüyorsunuz?
NİHAL ESİN GÜRSOY:
Sosyal Konutlar Öncelikli Sıramızda
Elbette bu en büyük sorunlardan biri insanlar artık kiraya para yetiştiremiyor. Biz belediye olarak dar gelirli vatandaşlarımıza bu imkânı sunmak için projeler ürettik. Kira öder gibi konut sahibi olmaları için gerekli çalışmayı yaparak, belediyemiz kendi yetkisi dâhilindeki bu projeyi hayata geçirecek. Kamu personeli ve nitelikli personelin istihdamında konaklama çözümü sunacağız.
ŞÜKRAN KULAKOĞLU:
Peki, Nihal Hanım gelelim sokakta yaşam mücadelesi veren patili canlara. Onlar için çalışmalarınız nasıl olacak?
NİHAL ESİN GÜRSOY:
Sokak Hayvanları ve Ev Hayvanlarıyla Kentimizi Paylaşıyoruz
Bir belediye sadece insanlardan değil sınırlarında yaşayan tüm canlılardan mehuldür. Biz Torba ve TurgutReis’teki rehabilitasyon merkezlerinde sokak hayvanlarına verilen hizmetlere ek olarak belediyemiz ev hayvanlarının bakımında zorlanan vatandaşlarımıza da destek olacaktır. Rehabilitasyon Merkezi’nin kapasitesi artırılacak, hayvan severlere bilgi akışı daha sistemli şekilde sağlanacaktır.
ŞÜKRAN KULAKOĞLU:
Sayın Gürsoy verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyor ve başarılar diliyoruz.
NİHAL ESİN GÜRSOY:
Bir mukabil teşekkür ediyorum Şükran hanım.