Özdağ’dan ‘pul skandalı’ hakkında soru önergesi

Özdağ, AKP'li o ismin Arap gazetesine verdiği demeci gündeme getirdi

İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ Meclis Başkanlığı’na, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Papa ziyareti vesilesiyle basılan pullardan birinde Türkiye’ye ait toprakların “Kürdistan” haritası içinde gösterilmesiyle ilgili Dışişleri Bakanlığı tarafından cevaplanması için soru önergesi verdi.

Irak’ı ziyaret eden ilk Papa olan, Papa Francis, Irak ziyareti esnasında, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani’nin yanı sıra bölgedeki dini ve hükümet yetkilileri tarafından resmi törenle karşılanmış ve müteakiben görüşmeler esnasında Türkiye’ye ait toprakların “Kürdistan” haritası içinde gösterildiği hatıra pulunun kendisine hediye edildiği öğrenilmişti.

Özdağ'dan
Kuzey Irak’ta Papa’nın ziyareti şerefine bastırılan hatıra pulunda Papa’nın başının üzerinde bulunan harita Hatay’ı, Sivas’ı, Erzurum’u, Kars’ı sözde Kürdistan’a dahil etmiş.

 

İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ ise konuyla ilgili Meclis Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Önergede:

“Bahse konu hatıra puluna ilişkin olarak Türkiye Cumhuriyetinin toprak bütünlüğünü açıkça ihlal ettiği göz önüne alındığında bu konuda Irak Devleti nezdinde diplomatik bir girişimde bulunulması düşünülmekte midir?

Hıristiyan Dünyasının ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı sıfatı ile temsil edilen Papanın bahse konu girişimden haberinin olup olmadığına yönelik olarak, bahse konu ülke üzerinde ülkemizin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine açıkça saldırı olarak görülmesi gereken bu durumdan haberi olup olmadığına dair ve Vatikan ve Papalık makamının ülkemizin toprak bütünlüğüne yönelik hayasızca olduğu düşünülen saldırıya dair düşüncelerinin ne olduğu konusunda diplomatik girişimde bulunulması düşünülmekte midir?

Ülkemizin toprak bütünlüğüne yönelik olarak alenen haysiyetsizce saldırıda bulunan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) üzerinde ekonomi ve siyasi yaptırım yapılması düşünülmekte midir?” soruları yer aldı.

Özdağ’ın soru önergesinin tamamı şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU tarafından, Anayasanın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 96 ıncı ve 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.              

Mart  2021

Prof. Dr. Ümit ÖZDAĞ

İstanbul Milletvekili

Irak’ı ziyaret eden ilk Papa olan, Papa Francis, Irak ziyareti esnasında, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani’nin yanı sıra bölgedeki dini ve hükümet yetkilileri tarafından resmi törenle karşılanmış ve müteakiben görüşmeler esnasında aşağıda fotoğrafı bulunan hatıra pulunun kendisine hediye edildiği öğrenilmiştir.

Özdağ'dan

 

Bahse konu hatıra pulu incelediğinde pulun sözde Kürdistan Devletini temsil eden haritasının yüzyıllardır Türk egemenliğinde bulunan Türk topraklarını da kapsadığı görülmektedir.

  • Bahse konu hatıra puluna ilişkin olarak Türkiye Cumhuriyetinin toprak bütünlüğünü açıkça ihlal ettiği göz önüne alındığında bu konuda Irak Devleti nezdinde diplomatik bir girişimde bulunulması düşünülmekte midir?
  • Hıristiyan Dünyasının ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı sıfatı ile temsil edilen Papanın bahse konu girişimden haberinin olup olmadığına yönelik olarak, bahse konu ülke üzerinde ülkemizin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine açıkça saldırı olarak görülmesi gereken bu durumdan haberi olup olmadığına dair ve Vatikan ve Papalık makamının ülkemizin toprak bütünlüğüne yönelik hayasızca olduğu düşünülen saldırıya dair düşüncelerinin ne olduğu konusunda diplomatik girişimde bulunulması düşünülmekte midir?
  • Ülkemizin toprak bütünlüğüne yönelik olarak alenen haysiyetsizce saldırıda bulunan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) üzerinde ekonomi ve siyasi yaptırım yapılması düşünülmekte midir?

NE OLMUŞTU?

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Bazı haddini bilmez IKBY yöneticileri bu ziyareti, Irak’ın komşu ülkelerinin toprak bütünlüklerine yönelik ham hayallerini açığa vurmak için kullanmaya yeltenmektedir. Bu tür sinsi emellerin ne şekilde hüsranla sonuçlandığı en iyi IKBY makamları tarafından hatırlanacaktır. IKBY makamlarından bu vahim hatanın derhal düzeltilmesine yönelik gerekli açıklamanın bir an önce ve net bir şekilde yapılmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verilmişti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), Türkiye’nin Papa Françesko’nun ziyareti sırasında basılan pullardan biriyle ilgili verdiği tepki üzerine açıklama yapmıştı. IKBY hükümet sözcüsü Cutyar Adil, Türk Dışişleri Bakanlığının konuyla ilgili açıklamasına verdiği yanıtta, “Tasarlanmış herhangi bir pulun basımı için henüz bir onay kararı bulunmamaktadır” demişti.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!