Ortadoğu’dan Gelişmeler

Ortadoğu’dan Gelişmeler

Normalleşme anlaşmasının gecikmesi Sincar’da Türk-İran çatışması olasılığını artırıyor
Raporlar, İran Devrim muhafızları dış operasyonlarıyla görevli Feylak El-Kudüs’teki kaynağa dayandırarak , Tahran’ın son zamanlarda terör örgütü PKK ile müttefik Irak’ta ki müttefikleri (Haşdi Şa’bi milisleri)’ne Şengal bölgesinde herhangi bir Türk ilerlemesine karşı koymak için yeşil ışık yaktığına işaret ettiler. İran’ı destekleyen grupların egemen olduğu Haşdi Şa’bi milislerinin Türkiye’nin Gara dağında son askeri operasyonlarına başlamadan önce pratik olarak yaklaşık 20 bin unsuru geçtiğimiz birkaç gün içinde o bölgeye gönderdiğine dikkat çekti. Kaynağa göre bu İran hareketi Türk topraklarında İranlı muhalifi tasfiye etmek için planlamaya katılmak suçlamasıyla İstanbul’da İran konsolosluk memurlarından birisini tutuklayan Türkiye’nin öfkesine neden oldu. Ayrıca iki ülke arasında hareket sırasında pasaport kullanımından karşılıklı muafiyet hakkında Tahran ile müzakereler askıya alındı. Kaynak, Türk-İran gerginliğinin Katar Dışişleri bakanı Şeyh Muhammed Bin Abdurrahman’ın Tahran’a planlanmamış ve acil ziyaretinin ana başlığı olduğunu açıkladı.

Haci: Soçi’de Suriye konusunda iyi bir anlaşmaya vardık
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Asger Haci, “Nihai bildirinin hazırlanması için yapılan üçlü görüşmede Suriye’deki son gelişmeler ele alındı ve terörizmle mücadele, insani yardım ve Anayasa komitesi dahil olmak üzere çeşitli konularda iyi bir anlaşmaya vardık” ifadesini kullandı. Tarafların IŞİD, el-Nusra ve diğer terörist grupların nihai olarak ortadan kaldırılması için etkileşime devam etme konusunda anlaştıklarına dikkat çekilen açıklamada üç garantör ülkenin ayrıca İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesindeki durumu görüştüğü, İdlib ile ilgili mevcut tüm anlaşmaları eksiksiz uygulayarak sahada barışı koruma ihtiyacını vurguladığı kaydedildi.

Suriye ve İsrail arasında esirlerin serbest bırakılması yönünde anlaşma
Suriye ve İsrail’in Rusya’nın arabuluculuğuyla esir değişimi konusunda anlaştı. Suriye hükümetinin ana hedeflerinden birinin İsrail’in cezaevlerinde bulunan vatandaşlarını her ne pahasına olursa olsun kurtarmak olduğunu ve bu doğrultuda Suriye hükümetinin işgal altındaki Golan Tepeleri’nde yaşayan Suriyeli vatandaşların serbest bırakılmasını sağlamak için çalıştığını bildirdi.

Afrin’de roketli saldırı: 6’sı çocuk 13 yaralı
Suriye’nin kuzeyindeki Afrin ilçesine YPG tarafından roketli saldırı düzenlendiği bildirildi. Sivil savunma ekipleri tarafından yapılan açıklamada, Afrin’deki sivil yerleşim bölgelerin hedef alındığı saldırıda 6’sı çocuk 3’ü kadın toplam 13 sivilin yaralandığı belirtildi.

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği yerleşkesinde C-RAM füze sistemi yeniden test edildi
ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği yerleşkesine konuşlandırılan Amerikan C-RAM füze sistemi dün yeniden test edildi. Olayın test amaçlı bir prova çerçevesinde gerçekleştiği bildirilen haberde, Amerikan UH-60 helikopterlerinin de ABD Büyükelçiliği binası üzerinde uçuş yaptığı ifade edildi.

Ruhani İsviçreli mevkidaşı ve Almanya Başbakanı ile nükleer anlaşmayı görüştü
İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı telefon görüşmesinde Avrupa’nın gerçekten KOEP ve onun hedeflerini korumak istemesi durumunda bunu fiilen ispatlaması gerektiğini belirterek, KOEP’in korumanın tek yolunun ABD’nin gayrı insani ambargolarının kaldırılması olduğunu söyledi. İran Cumhurbaşkanı iletişim ve enformasyon yardımcısı Alirıza Muezzi, Ruhani İsviçre Cumhurbaşkanı ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu.

IŞİD, Ensarullah’la resmen savaş ilan etti
IŞİD teröristleri, Ma’rib vilayetinin El-Kasara bölgesinde Ensarullah güçleriyle çatışmaları gerekçe göstererek, Sana Hükümet güçlerinden bazılarının çatışmalarda öldürüldüğünü veya yaralandığını iddia etti. Bildiride, ayrıca iki karargahın IŞİD tarafından ele geçirildiği duyuruldu. Öte yandan, son günlerde bazı Yemen medya kuruluşları San’a hükümetinin güçleriyle savaşmak için IŞİD ve El Kaide komutanlarının Ma’rib vilayetinde varlığını bildirdi.

Husilere Karşı Seferberlik İlan Edildi
Yemen Alimler Heyeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Marib’i savunmak için Husilerin zalim çıkarmasına karşı silah kuvvetlere, güvenlik birimlerine ve kabile fertlerine destek olma adına genel seferberlik çağrısı yapıyoruz.” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, şöyle denildi: “Husilerin Marib kentine ve ahalisine karşı tekrar eden saldırıları ve vahşeti, cemaatin insanlık, İslam ve vatan sorumluluğunda uzak olduğunu vurgulamaktadır. Din, can, mal ve ırzı savunmak adına Husilere karşı savaşmak şeri bir cihattır. Özellikle onlar Kuran ve Peygamber sünnetinden elde edilen din ve ona bağlı anlayışlarla oynamaktadırlar.”
Ayrıca tüm Yemen halkına Marib kenti ve oradan göçenlere destek verilmesi çağrısında bulunuldu. Son günlerde ülkenin doğusundaki Marib kentinde Husiler ile hükümet güçleri arasında yoğun can ve mal kaybına sebep olan ağır çatışmalar yaşanıyor.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!