Hatırlanacağı üzere Büyük Ortadoğu’da 23 ülkenin sınırları, rejimleri değişeceğini zamanın ABD Diş İşleri Bakanı söylemişti. Bu söylemlerin ardından Arap Baharı adlı kargaşa ve kaos başlamıştı.
Göç, ayaklanma ve çatışma!
Küresel güç işe Afganistan’ı bombalayarak Irak’ı da işgal ederek başladı. Ardından Tunus, Libya, Mısır, Yemen gibi ülkelerde iç kargaşa yaşandı. Süreç içinde ABD/İsrail karşıtlığıyla bilinen Kaddafi Libya’da ve Saddam Irak’ta öldürüldü. Mısır’da ayaklanma sonucu yapılan seçimlerle Mursi iş başına geldi darbeyle indirilerek hapishaneye tıkıldı.
Sıra Suriye’ye gelmişti. Küresel unsurlarca üretilmiş olan IŞİD adlı cani örgütün Suriye’de önü açıldı. Bu ithal örgütün ardından da ABD adım adım bölgeyi dizayn faaliyetlerine başladı. PYD’yi koçbaşı olarak kullanan ABD bu terör örgütünü silaha boğdu. Suriye halkının neredeyse yarısı mülteci durumuna düştü, ülke halen kan ağlıyor ve kan sızıyor.
Suriye olaylarına paralel olarak Türkiye’ye karşı harekete geçildi. Dışarıdan CIA koordinatörlüğünde BAE/Mısır/Suud finansı/istihbaratı içeride işbirlikçi FETÖ’cü unsurlar devreye sokularak 15 Temmuz kanlı darbe girişimi gerçekleştirilir.
Kuzey Irak’ta Barzani “bağımsızlık referandumu” adı altında Irak’ı parçalamak için harekete geçer. Türkiye/İran ve Suriye’nin müdahalesiyle Barzani’nin oldubittisi başarısız kılınır.
İran ve Türkiye hedef ülkeler!
Suud yönetimi birden bire durumdan vazife çıkararak “ılımlı İslam”a geçmek istediklerini açıklar. Ardından Arabistan’da yolsuzluk tutuklamaları birbirinin peşi sıra sökün eder.
Suudi Arabistan teröre destek olma, İran’la işbirliği yapma gibi daha önce kendisini ABD’nin suçladığı suçla Katar’ı suçlar ve birkaç Arap ülkesiyle birlikte bu ülkeye karşı ambargo kararı alır.
Suudi Arabistan ziyareti sırasında Lübnan Başbakanı Saad Hariri, İran ve Hizbullah’a sert suçlamalar yönelterek hayatının tehlikede olduğu gerekçesiyle istifa ettiğini duyuruyor. Bir ülkenin başbakanının bir başka ülkede istifa açıklaması ilk kez yaşanmıştı. Saad Hariri, ülkesine dönünce istifadan vaz geçer.
Şu sıralarda Ürdün karıştırılmaya çalışılıyor. Ürdün Kralı 2. Abdullah, önlem olarak kardeşlerinin de içinde bulunduğu bir kliği Suudi Arabistan liderliğinde kendisine darbe yapacağı şüphesiyle eve hapsine aldırır.
Türkiye’nin Suriye’de Rusya ve İran ile aldığı inisiyatif Suudi Arabistan başta olmak üzere ABD/İsrail ikilisini ürkütür. Trump’ın Kudüs konusunda attığı imzayı BM’de mahkûm ettirilmesinde büyük rol oynayan Türkiye’nin bu tavrı hem ABD/İsrail hem de Suud/Mısır ikilisi tarafından not edilir.
Birleşik Arap Emirliklerinin Devlet Bakanı Enver Gargaş’ın “Arap dünyası Tahran ve Ankara tarafından yönetilmeyecektir” diye bir çıkış yapar. Bu bakan, “Bölgedeki jeostratejik yarış Kahire ve Riyad merkezli güçlendirilmiş bir Arap birliğini gerekli kılıyor” diyerek, Türkiye ve İran'ın bölgedeki etkisine karşı Suudi Arabistan ve Mısır'a birleşme çağrısında bulunur.
Bu defa kargaşa İran’a sıçrar. “Yolsuzluk” ve “yaşam tarzı” gerekçesiyle Kirmanşah ve İsfahan gibi pek çok İran kentinde gösteriler başlar. Bazı binalar ateşe verilir. Gösterilerin ortak özelliği Barzani referandumuna destek veren, İran’ın elini Suriye ve Irak’tan çekmesine yönelik istemlerin ön plana çıkmasıdır.
Meşhed kentinde başlayan olaylar Kirmanşah, Reşt, İsfahan ve Kum'un ardından başkent Tahran’a sıçradı. Azadi meydanında toplanan binlerce kişi, hükümet binalarını ateşe verir. Pniki kişi ölür.
ABD/İsrail ve Suudlular ellerini ovuşturmuş sonucu bekliyorlar.
Bölgede oyun büyük oynanıyor. Her şeyden daha çok bu oyuna gelmemek lazımdır.