Orman yangınlarının geride bıraktığı hasarın insanlığa etkileri! Bozulan orman ekolojisi nasıl düzelir?

featured

Dünyada, komşu ülkelerde ve ülkemizde meydana gelen yangınlar küresel ısınmanın etkisini artırmasıyla birlikte daha da can yakar bir hal alıyor. Dün Çanakkale’de çıkan yangında 9 köy boşaltıldı, 1251 kişi tahliye edildi, yangından 83 kişi etkilendi, Çan-Çanakkale yolu trafiğe kapatıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çanakkale Boğazı’nda gemi trafiğinin çift yönlü trafiğe kapatıldığını açıkladı. Bakan Yumaklı, yangının ilerlemesinin durdurulduğunu söyledi.

Yangınlar sonrası etkilenen orman ekolojisiyle ilgili bilmemiz gerekenler var.

Bitki Örtüsü ve Habitat Kaybı

Yangınlar ormanlardaki bitki örtüsünü küle döndürür, bu da birçok habitat kaybına neden olabilir. Bu, ormanın biyoçeşitliliğini azaltır ve bazı türlerin popülasyonlarını tehlikeye atar.

Yaban hayatı zarar görür. Binlerce böcek, kuş, sürüngenin yuvası hasar alır.

Toprak Erozyonu:

Yangınlar, bitki örtüsünü yok eder ve bu da toprak erozyonunu artırır. Bitki kökleri toprağı tutar ve suyun erozyonunu engeller. Yangın sonrası, bu koruyucu tabaka kaybedildiği için bölgede toprak erozyonu görülme sıklığı artabilir.

Su Kalitesi Sorunları

Yangınlar su havzalarını olumsuz etkiler. Yanmış ağaçlar ve bitkiler, su kaynaklarına kirletici maddelerin sızmasına neden olabilir. Bu da su kalitesinin bozulmasına yol açabilir.

Karbon Döngüsü

Yangınlar, atmosfere büyük miktarda karbon dioksit (CO2) salınımına neden olur. Ayrıca, yanmış bitkilerin ve ağaçların organik madde olarak toprakta birikmesi gecikir, bu da karbon döngüsünün etkilenmesi demektir.

Habitat Değişiklikleri ve Ekosistem Geri Dönüşümü

Yangınlar bazı bitki türlerinin tohumlarını serbest bırakmasına yardımcı olabilir, bu da yeni bitki türlerinin ortaya çıkmasına ve habitatlarda değişikliklere yol açabilir.

Yangınlar bazen bazı ekosistemlerin yeniden canlanmasına yardımcı olabilir. Örneğin, bazı bitki tohumları sadece yangın sonrası ortamda çimlenir ve büyür. Bu nedenle, bazı orman ekosistemleri yangınlar olmadan sürdürülemez.

İklim Değişikliği

Orman yangınları atmosfere sera gazlarının salınımına neden olur ve bu da iklim değişikliğine katkıda bulunabilir. Ayrıca, yangınlar sonucu kaybolan ormanlar, karbon emme kapasitesini azaltabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!