Organik çilekle tarıma doping!

featured

Duygu Erdoğan / İSTANBUL – Türkiye’nin pek çok ilinde çilek üretimi, çiftçilere ek gelir getirmesi açısından teşvik ediliyor. Tarım il, ilçe müdürlükleri ile belediyeler, dağıttıkları fidelerle bu alanda çalışmalar yürütüyor. Ancak iki ilçe var ki, Anadolu’nun bereketli topraklarından tüm Türkiye’yi organik olarak yetiştirilen çilek kokusuyla sarıyor.

Konya’nın Hüyük, Batman’ın Sason ilçelerinden yayılan coğrafi işaretli çilekler aynı zamanda bölgeye şehirden göç ile yeni üreticiler de kazandırıyor. 15 gün içinde hasadı başlaması beklenen ürünlerle aynı zamanda engebeli ve kıt araziler de üretime geçiyor. Daha çok küçük aile işletmeleri için birim alanda yüksek verim ve getiri sağlayan bu üretim, kırsal kalkınmanın da doğal örnekleri olarak dikkat çekiyor.

Ufak alanda yüksek verim

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’nın küçük ilçesi Hüyük’te ufalan tarlalar, olumsuz arazi şartları ve verimsiz yerler yeniden üretime geçti. Hüyük çileği, kırsal kalkınmanın da örnek projesi. Göç hikâyesini tersine döndüren ilçeye kentten çilek göçü var.

Küçük tarlalarından sağladıkları geliri artıran üreticiler, 5 – 6 ay gibi uzun bir sezon ömrü olan çilekle iyi bir kırsal kalkınma örneği sunuyor. Birkaç bin dönüm alanla başlayan üretim şu anda 20 bin dönümü geçiyor. Organik üretim koşullarına sahip olan çilekte yurt dışı yolculuğu ise aracı firmalarla yapılıyor. Üreticilerin direkt ihracata ulaştırmak için hükümetten beklentileri de var. Yağışsız geçen ilkbahar aylarında olgunlaşması zaman alan Hüyük çileğinin 15 gün içinde sezonu başlatması bekleniyor.

Hüyük Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Zedef, “Ufak alandan iyi verim ve yüksek fiyat getirisi çiftçiyi memnun ediyor. Alternatif bir üretim olarak son yıllarda artan bir ivmesi var. Aracısız şekilde ihracatı veya işlenmesi konusunda da destek talebi iletiyoruz” dedi.

Bin aile şehirden döndü

Batman’ın Sason ilçesinde tütün bitkisine alternatif olarak destekli şekilde küçük bir alanda başlatılan çilek yetiştiriciliği, ilçenin hikâyesini adeta yeniden yazıyor.

Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, halihazırda 5 bin dekar alanda ekili çileğin çiftçiye gelir getirmesi açısından önemli bir kaynak olduğunu söyledi. 15-20 gün içinde sezonun ilk ürünlerinin çıkacağını kaydeden Aydiş, “Organik şartlarda üretilen Sason çileği son yıllarda daha tanınır oldu. Engebeli arazilerin değerlendirilmesini sağlarken, yeni üreticileri de tarıma kazandırıyor. Bin ailenin şehirlerden ilçelerine, köylerine dönerek çilek yetiştiriciliği yaptığını görüyoruz. Pazarlaması konusunda çiftçinin desteklenmesiyle çok daha iyi yerlere gelecektir” diye konuştu.

İlk hasat Mersin’de

Çilekte ilk hasat yapılan bölge Mersin’in Silifke ilçesi oldu. Buradan yapılan hasat yaklaşık iki haftadır Türkiye çapına dağılıyor. Mersin’in çeşitli ilçelerinde üretilen çilekler Mersin Hali’nde en düşük 10 liradan en yüksek ise 60 liradan satılıyor. İstanbul Hali’nde ise çilek fiyatları kalitesine göre 35-70 lira seviyesini buluyor. Market ve pazar tezgâhlarında çilek kilo fiyatı ise 40 lira ile 80 lira arasında değişiyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!