Öğrencilerin KYK Bursu günlük 21 Lira, Diyanet’in Fitresi 28 Lira

Öğrencilerin KYK Bursu günlük 21 Lira, Diyanet'in Fitresi 28 Lira

Üniversite öğrencilerine verilen KYK bursunun, Diyanet’in belirlemiş olduğu fitre bedelinden daha düşük olduğu anlaşıldı. Öğrencilere günlük 21 lira burs verilirken,  fitre bedelinin 28 lira olması dikkat çekti.

İYİ Parti Kayseri İl Başkanı Sebati Ataman, Kayseri Cumhuriyet Meydanında, şehirde yaşayan öğrencilerin durumuna ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı. Kayseri’nin Talas ilçesinde öğrencilerin barındığı ev kiraları hakkında bilgi veren Ataman, Diyanet’in belirlemiş olduğu fitre bedelinin, KYK bursundan fazla olmasına da dikkat çekti.

Diyanet’in belirlediği fitre bedeli ile KYK bursunu karşılaştıran Ataman, “Bugün aldıkları kredi 650 lira, güne böldüğünüz zaman 21 lira 60 kuruş yapıyor. Sadece günlük 21 lira 60 kuruş. Diyanet İşleri Başkanlığının açıkladığı ‘Bir kişi ancak karnını doyurur! Günlük bu rakamın altındaki parayla bir insan aç kalır’ diyerek belirlediği günlük fitre bedeli 28 lirayken; gençlerimize günlük 21 lirayı reva görenleri, yüce Türk milletinin takdirine bırakıyorum” dedi.

Şehirdeki öğrencilerin sorunlarıyla ilgili konuşan Ataman’ın açıklamaları şu şekilde;

“Mevcut iktidarın iş bilmezliği ve beceriksiz ekonomi politikaları yüzünden temel ihtiyaçların en önemlisi olan barınmaya, yani başımızı sokacağımız evlere kira adı altında birer servet öder hale geldik. Yıldan yıla hatta günden güne artan bu ev kiraları öyle bir hal aldı ki; iktidarın ‘Zam yaptık!’ diye öve öve bitiremediği asgari ücret ile yarışır hale geldi. Vatandaş, bütçesine uygun kiralık ev bulamaz oldu. Üniversiteyi şehir dışında kazanan ve yurt bulamayan öğrencilerimiz ise bu piyasanın günah keçisi oldu. ‘Nasıl olsa aileleri para gönderir!’ ya da ‘Bir ev arkadaşı bulup kirayı paylaşırlar!’ mantığı yüzünden piyasanın çok üzerinde rakamlara ev tutmaya mecbur bırakıldılar.”

“Bugün şehrimiz Kayseri’de, öğrencilerimizin üniversiteye yakın olmasından dolayı tercih ettikleri Talas bölgemizde, bin 500 liranın altında 1+1 daire bile bulamıyorsunuz. Çalışan vatandaşlarımız bile bu rakamlar altında ezilirken, tek geliri ailesinden aldığı harçlıklar olan bu gençler, ayda bin 500-2 bin liradan aşağı olmayan bu kiraları nasıl ödeyecekler? Çoğunun ailesi işçi, emekli, memur veya esnaf. Bu aileler zaten kendileri kıt kanaat geçiniyor. Gönderse gönderse dişinden tırnağından artırdığı 300-500 lirayı ancak gönderiyor. Birçok öğrenci ailelerine yük olmamak için sabah öğrenci, akşam garson veya kurye olarak çalışmak zorunda kalıyor.”

Fitre İle Burs Farkı 

KYK burs miktarını eleştiren Ataman, “Bugün aldıkları kredi 650 lira, güne böldüğünüz zaman 21 lira 60 kuruş yapıyor. Sadece günlük 21 lira 60 kuruş. Diyanet İşleri Başkanlığının açıkladığı ‘Bir kişi ancak karnını doyurur! Günlük bu rakamın altındaki parayla bir insan aç kalır’ diyerek belirlediği günlük fitre bedeli 28 lirayken; gençlerimize günlük 21 lirayı reva görenleri, yüce Türk milletinin takdirine bırakıyorum. Yeni hayaller, yeni umutlarla üniversite okumaya gelen ama daha başlamadan geçim kaygısına düşen bu gençlerimiz aslında en acı olan şey ne biliyor musunuz? Sorunlarının görmezlikten ve görmemezlikten gelinmesi. ‘Abartılacak bir durum yok, elinize dizinize dursun’ diyen bir cumhurbaşkanlarının olması. Sayın Cumhurbaşkanı bu sorunları görmezden geledursun; yurt bulamayan, kiralık ev bulamayan bu gençler üniversiteye gitmekten vazgeçip kayıtlarını bile sildirmek zorunda kalıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Kaynak : Aykırı

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!