Kamu çalışanlarını kapsayan toplusözleşmenin memur arasında ayrımcılık yarattığı daha net görülüyor.
Anımsanacağı üzere, geçtiğimiz ağustos ayında bağıtlanan toplusözleşme uyarınca 6 milyonu aşkın memur ile memur emeklisinin maaşlarına 2022 yılının birinci 6 ayında yüzde 5, ikinci 6 ayında yüzde 7, 2023 yılının birinci 6 ayında yüzde 8, ikinci 6 ayında da yüzde 6 oranında zam yapılacak.
Memur-Sen ile hükümet arasında imzalanan sözleşme güdük artışların yanında memura ödenecek ikramiye maddesiyle de yoğun eleştirilere uğruyor. Sözleşme ile hizmet kolunda toplam çalışanların en az yüzde 1’ini örgütlemiş sendikalara üye memura üç ayda bir yılda dört kez 400 lira tutarında ikramiye ödenecek. 11 hizmet kolunda yüzde 1 barajını aşamayan sendikalara üye memur ikramiyeden yoksun kalacak. Şüphesiz bu uygulama yetkili konfederasyon Memur-Sen’e bağlı sendikaların üye sayısını artırmaya yönelik, ayrımcılığın en net hali ve sendika seçme özgürlüğüne büyük darbe.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in hizmet kollarında yüzde 1’i aşamayan sendikalar için kullandığı “merdiven altı” tanımı büyük tepki toplamıştı. Oysa, bakanın merdiven altı diye haksız ithamda bulunduğu sendikalar örgütlenme özgürlüğü ve yasal haklarını kullanarak üyeleri adına etkinliklerini sürdürüyor.
Memura 400 lira ikramiye ödenmesi için aranan yüzde 1 barajı hükümete yakın Memur-Sen’in üye sayısını artırmaya yönelik uygulama olduğu aşikar. Az olsa bile bu haktan Türkiye Kamu-Sen ile KESK’e bağlı bazı sendikalara üye memur yararlanabilecek. Lakin, Birleşik Kamu-İş, BASK ve HAK-Sen ile diğer konfederasyon üyesi yüzde 1 barajını geçemeyen konfederasyonların üyeleri ile herhangi bir sendikaya üyeliği bulunmayanlar 400 liralık ikramiyeyi alamayacak. Yine yasa gereği sendika üyesi olamayan memur da bu haktan yoksun kalacak. 3.5 milyon dolayındaki kamu emekçisinin yaklaşık yarısına sendika üyeliği yasa ile yasak. Yani sendika üyesi olamayan asker, polis, MİT personeli, güvenlik görevlileri ikramiye alamayacak.
Kuşkusuz bu uygulama memur arasında ayrımcılık ve haksızlık yaratıyor. Yetkili konfederasyon ikramiyeyi üyesi olmayanlara karşı koz olarak kullanacak, hatta üzerlerinde “Bize üye ol” diyerek baskı oluşturacak. Yayınlanacak bir genelge ile tüm memurun yılda dört kez ödenecek 400’er liralık ikramiyeden yararlandırılması sağlanabilir. Ne var ki, yetkili konfederasyon, üye sayısını artırmaya yönelik bu uygulamayı deldirmez, hükümet üzerinde lobi yapar. Ancak ortada açık bir ayrımcılık var.
Kaynak. AjansBizim