O ildeki Covid-19 ölümleri açıklananın beş katı çıktı!

O ildeki Covid-19 ölümleri açıklananın beş katı çıktı!

Ankara’nın Keçiören ilçesinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden pek çok yurttaşın ölüm kaydına ‘bulaşıcı hastalık’ yazıldığı ortaya çıktı.

BAKANLIK VERİLERİ UYUŞMUYOR

Ankara Keçiören Belediyesi’nin vefat kayıtları, koronavirüs sebebiyle yaşamını yitiren yurttaşların gerçek sayısının, ‘Covid-19’ tanımıyla kaydedilmiş ölümlerin beş katı olduğuna işaret ediyor. İlçede Mart’tan bu yana yaşamını yitiren 31 kişi ‘Covid-19’ sınıflandırmasıyla kayda geçirilse de 126 kişi ‘bulaşıcı hastalık’ tanımıyla sınıflandırılmış. Yakınları, ‘bulaşıcı hastalık’ tanımlı kayıplarının koronavirüs tedavisi gördüğünü söylüyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kentte 563 kişinin koronavirüsten yaşamını yitirdiğini açıkladı. Buna karşın Sağlık Bakanlığı, aynı dönemde Ankara, Konya ve Karaman’a ilişkin toplam 531 ölüm olduğunu raporluyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Şu anda neredeyse İstanbul eşittir Türkiye” dedi. Sağlık Bakanlığı, her iki ciddi iddiaya da yanıt vermedi. Ankara’nın Keçiören Belediyesi’nin vefat kayıtları ise, salgının gerçek boyutuna ilişkin çarpıcı bilgiler içeriyor.

AĞUSTOS AYINDA PATLAMA YAŞANDI

Birgün’den Uğur Koç’un haberine göre, salgın sürecinde hayatını kaybedenler iki şekilde kaydediliyor. PCR testi pozitif çıkanlar Covid-19 olarak, negatif çıkanlar ise ‘bulaşıcı hastalık’ olarak kayda geçiriliyor. Keçiören Belediyesi’nin vefat kayıt sistemine göre, salgının başladığı mart ayından bugüne kadar ilçede ölen 31 kişi ‘koronavirüs’, 126 kişi ise ‘bulaşıcı hastalık’ sınıflandırmalarıyla kayıt altına alınmış. İlçenin son 5 yılının kayıtları 2017’de 4, 2016’da 3, 2015’te de 4 kişi olmak üzere toplam 11 kişi hakkında ‘bulaşıcı hastalık’ sınıflandırmasıyla ölüm kaydı yapıldığını gösteriyor. 2018 ve 2019’da ise ‘bulaşıcı hastalık’la yapılmış ölüm kaydı mevcut değil. 2020 vefat kayıtlarına ilk ‘bulaşıcı hastalık’ kaydı düşüldüğü tarih ise 28 Mart. Mart ayından Temmuz sonuna kadar 50 kişinin ölümü için ‘bulaşıcı hastalık’ kaydı düşülmüşken sadece Ağustos ayında 76 kişi için bu kayıt yapılmış. İlçede kaydedilen ‘Covid-19’ tanımlı 31 can kaybının 16’sı da yine Ağustos ayında. Bu veriler, ilçedeki salgının Ağustos’ta patlama yaptığını gösteriyor.

KORONAVİRÜS TEDAVİSİ GÖRÜYORLAR

Sağlık Bakanlığı, 27 Ağustos tarihli son raporunda, Ankara, Konya ve Karaman’da ağustos boyunca toplam 78 kişinin Covid-19’dan yaşamını yitirdiğini bildiriyor. Buna karşın sadece Keçiören’deki ‘bulaşıcı hastalık’ ile ‘Covid-19’ tanımlı toplam can kaybı 92. Kaydedilen kişilerin yakınlarına ulaşıldığında ise hayatını kaybeden kişilerin koronavirüs servislerinde koronavirüs tedavisi gördüğü belirtiliyor. Yaşamını yitiren isimlerden bazıları yaklaşık bir aylık hastane tedavisine rağmen kurtarılamamış. Bazı isimler ise PCR testi başta pozitif gelmesine karşın yaşamını yitirmeden birkaç gün önce yapılan son testleri negatif geldiği için ‘bulaşıcı hastalık’ sınıflandırmayla kayıtlara geçmiş.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!