Numan Kurtulmuş: Erdoğan’ın kurmaylığından Meclis Başkanlığına

featured

ANKARA – AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) yeni başkanı oldu.

Siyaset yaşamına Fazilet Partisi ile başlayan, Fazilet Partisi’nin kapatılmasının ardından Saadet Partisi’ne katılıp genel başkanlık koltuğuna oturan Kurtulmuş, bu görevi iki yıl sürdürdükten sonra ayrılarak HAS Parti’yi kurdu. HAS Parti’yi feshederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle 10 yıl önce AK Parti’ye katılan Kurtulmuş’un TBMM internet sitesindeki özgeçmişinde bu süreçlere dair bilgiye yer verilmedi.

Kurtulmuş’un özgeçmişi TBMM internet sitesinde şöyle yer aldı:

“Akademisyen; İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. Aynı üniversitede yüksek lisans yaptı. ABD’de Temple Üniversitesi School of Business & Management’ta lisansüstü çalışmalarına devam etti. ABD’de Cornell Üniversitesi New York State School of Industrial & Labor Relations’ta misafir öğretim üyesi olarak bulundu ve doktorasını tamamladı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde doçent oldu. 2004 yılında profesör unvanını aldı.

25 ve 26. Dönemde Ordu Milletvekili seçildi. 62, 63 ve 64. Hükûmetlerde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. 65. Hükûmette Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev aldı. İngilizce bilen Kurtulmuş, evli ve 3 çocuk babasıdır.”

ERBAKAN’LA TERS DÜŞEREK SAADET’TEN İSTİFA ETTİ

Kurtulmuş’un TBMM kayıtlarında yer almayan siyasi kariyeri bir hayli hareketli. Kariyerine Milli Görüş geleneğinin simge isimlerinden Necmettin Erbakan’ın yanında siyaset yaparak başlayan Kurtulmuş, Fazilet Partisi’nde İstanbul İl Başkanlığı ve genel idare kurulu üyesi olarak görev yaptı. 2001 yılında Fazilet Partisi’nin kapatılmasının ardından da Saadet Partisi’ne üye oldu. Saadet Partisi’nde il başkanlığından genel başkanlığa giden bir sürecin sonunda 2010’da Necmettin Erbakan’la ters düşerek istifa etti.

HAS PARTİ’Yİ KURDU, 2 YIL SONRA AK PARTİ’YE KATILDI

İstifanın hemen ardından Halkın Sesi Partisi’ni (HAS Parti) kuran Kurtulmuş, HAS Parti Genel Başkanlık görevini 2 yıl boyunca yürüttü.

AK Parti’ye yönelik güçlü muhalefetiyle dikkat çeken Kurtulmuş, o dönem yaptığı bir konuşmada “İktidar baskı ve zulüm mekanizması olmayacak. Karunlaşmayacağız. Kamunun parasıyla, milletin hakkıyla zenginleşmeyeceğiz. HAS Parti’nin Karunları olmayacak” demişti. Daha sonra yaptığı açıklamalarda bu ifadeleriyle herhangi bir kişiyi ya da kurumu hedef almadığını, ilkesel olarak bu ifadelerin arkasında olduğunu söylemişti.

Kurtulmuş, bu konuşmadan bir yıl sonra AK Parti’den gelen teklifle siyasi kariyeri ve partisinin geleceği için radikal bir karar daha aldı. Temmuz 2012’de Recep Tayyip Erdoğan, Kurtulmuş’a AK Parti ile HAS Parti’nin birleşmesini teklif etti. Bunun üzerine HAS Parti olağanüstü kongre düzenleyerek ‘bütünleşme sebebiyle fesih’ kararı aldı ve partiyi kapattı. Erdoğan Eylül 2012’de yaptığı sosyal medya paylaşımında “Sayın Numan Kurtulmuş’a ve HAS Parti’de birlikte yol yürüdüğü arkadaşlarına, AK Parti çatısı altına, yuvanıza hoş geldiniz diyorum” ifadelerini kullandı.

AK PARTİ’DE ÜST DÜZEY GÖREVLER

Kurtulmuş, AK Parti’de “hızlı” bir başlangıç yaparak ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcısı olarak göreve başladı. Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından hükümeti kuran Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından da Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirilen Kurtulmuş, ilerleyen dönemlerde hep Erdoğan’ın yakınında, üst düzey konumlarda görev aldı. Son olarak AK Parti Genel Başkanvekilliği görevini yürüten Kurtulmuş, AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla TBMM’nin 28’inci dönem Meclis Başkanı olarak seçildi. (DUVAR)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!