Normalleşme Adımları: Maske Takma Zorunluluğu Kalkıyor mu?

Normalleşme Adımları: Maske Takma Zorunluluğu Kalkıyor mu?

Türkiye’de 11 Mart 2020 tarihinde ilk COVID-19 vakasının görülmesi ve vaka sayılarının artmasıyla birlikte maske takma zorunluluğu, dışarı çıkma saatlerinin sınırlandırılması, yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerin durdurulması, pek çok işyerinin kapatılması, hatta tam kapanma gibi olağanüstü kararlar alındı. Ne var ki, hem vaka sayılarının önüne istenilen düzeyde geçilemedi hem de bu süre zarfında pek çok insan -özellikle ekonomik anlamda- büyük mağduriyetler yaşadı. Halk nezdinde devlet tarafından verilen desteklerin de yeterli olduğu söylenemedi. Tüm bunlara rağmen, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, flaş bir açıklama ile normalleşme adımları üzerine çalışılan kararlara dair sinyaller verdi ve haziran ayı sonlarını işaret etti. İşte korona virüs salgındaki tüm son dakika gelişmeleri…

Kurtuluş Toplumsal Bağışıklıkta mı?

Son bilgilere göre Türkiye’de son 1 gün içinde 224 bin 128 Covid-19 testi yapıldı ve 6 bin 261 kişinin test sonucu pozitif çıkarken, 69 kişi de korona virüse bağlı olarak hayatını kaybetti. Öte yandan, korona ile mücadele kapsamında uygulanan aşı miktarlarında büyük bir artış yaşandı. Sağlık Bakanı Koca’nın umut verici açıklamaları da aşılama ve aşılama ile birlikte gelişecek olan toplumsal bağışıklıkta yatıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan Normalleşme Sinyalleri

Sağlık Bakanı Koca, “Bu ay için planlanan 30 milyon doz BioNTech aşısının yaklaşık yarısı teslim edildi, tedarik süreci planlandığı gibi ilerliyor. Bugün itibarıyla 3.5 milyon doz Sinovac aşısının da Türkiye’ye gelmesini bekliyoruz. Çin’den izni çıkan aşının yeni partisinin toplamda 14.5 milyon doza ulaşması öngörülüyor” dedi.

Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilere göre korona ile mücadele kapsamında uygulanan aşı miktarı 33 milyonu aştı. Bunun üstüne aşı tedarik sürecinin istendiği gibi ilerlemesi ve aşılama sırasının haziran ayı sonu gibi 20’li yaşlara kadar düşmesi akıllara artık maske takma zorunluluğu gibi tedbirlere gerek olmadığını getirdi.

Sağlık Bakanı Koca,  “Bu ayın sonunda aşılamada 20’li yaşlara sıra gelecek. Bu ay beklenen 30 milyon doz BioNTech aşısının yarısı geldi. 3,5 milyon doz da Sinovac aşısı geliyor. 3’üncü doz aşılamada hibrit model üzerinde duruyoruz” dedi. Koca, “Günlük vaka sayıları 5- 6 bin arasında inişli çıkışlı seyrediyor. Bunda hareketliliğin artmasının etkisi büyük. Salgını kontrol etmek için farklı dönemlerden geçtik. Tam kapanma, kısmi kapanma, kontrollü normalleşme dönemlerini yaşadık. Şu andaki dönemi de kontrollü sosyal hayat olarak görüp uygulamalıyız” diye konuştu.

Maskeler Atılacak mı?

Bakan Koca, bir şartla maskenin çıkarılabileceğini ama yine de tedbiri elden bırakmamak gerektiğini söyledi: “Virüsün uğradığı mutasyonlar gözetilerek en az 2 metre mesafe bırakılması önerildi. 2 metre mesafeyi koruyanlar maskeyi çıkarabilir. Ama öyle durumlar olur ki “evde otururken ortama göre maske takmanız gerekebilir. Burada önemli olan aşılanma ve mesafeyi muhafaza etmektir.”

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!