New York Times’tan dikkat çekici analiz: Erdoğan’a dikkat çektiler

featured

New York Times gazetesinin Londra büro şefi Mark Landler imzalı makalede son dönemde dünya genelinde yapılan seçimlerin sonuçları mercek altına alındı…

“Küresel seçimlerde baskıcı liderler biraz aşağı çekiliyor” başlığının kullanıldığı makalede, “Bazılarının otoriter liderlerin iktidarı pekiştireceğinden korktuğu Türkiye, Hindistan ve başka yerlerde demokrasi şaşırtıcı bir şekilde dirençli olduğunu kanıtladı. 60’tan fazla ülkede bir milyardan fazla insanın sandık başına gitmesiyle birlikte bazı analistler 2024’ün demokrasi için kader niteliğinde bir sınav olacağından ve bu sınavda başarısız olacağından korkuyordu. Yıllardır popülist ve diktatör liderler demokratik kurumları yıpratarak seçimlerin meşruiyetine dair şüpheler uyandırırken, sosyal medya da seçmenleri dezenformasyon ve komplo teorilerine boğdu” denildi.

“YÜKSEK ENFLASYON, KRONİK İŞSİZLİK VE…”

Makalede, “En büyük ve kırılgan demokrasilerin bazılarında, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi liderler, destekçilerini harekete geçirmek için milliyetçilik ya da mezhepçilik çağrılarını kullanarak ve kurumları kendi amaçları doğrultusunda eğip bükerek neredeyse yenilmez olarak görülüyordu. Ancak şimdi hem Sayın Modi hem de Sayın Erdoğan’ın kanatları kırpılmış durumda. Yükselen enflasyon, kronik işsizlik ve dengesiz ekonomik büyüme Hindistan, Türkiye ve diğer ülkelerdeki eşitsizliği artırdı ve düzeni desteklemeye hevesli seçmenleri hayal kırıklığına uğrattı” ifadesine yer verildi.

Modi’nin ve Erdoğan’ın iktidarda olduğuna ve her iki ismin de üçüncü dönemlerine devam ettikleri belirtilirken, “Ancak Modi’nin Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) düzinelerce sandalye kaybetti ve iki laik partiyle koalisyon içinde hükümet etmek zorunda kalacak. Türkiye’de muhalefet Nisan ayında Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi’ne darbe vurarak bir dizi yerel seçim kazandı ve İstanbul ve başkent Ankara gibi önemli şehirlerdeki kontrolünü sağlamlaştırdı” hatırlatması yapıldı.

Haberde, İngiltere’de yapılacak olan seçimlerde de bu örneklerdeki gibi bir sonuçla karşılaşılabileceği belirtildi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!