Nehil Sazlığı’nda kuş sayısı yüzde 50 azaldı

featured

2019 yılında ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edilen Yüksekova ilçesindeki Nehil Sazlığı, İran ve Irak’a sınır bölgede yer alması ve göç yolları üzerinde olması nedeniyle yılın belli dönemlerinde birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Her yıl karların erimesi ve havaların ısınmasıyla su seviyesi artan sazlığa ak leylek, kızılbacak, kara çaylak, karabaş martı, kaşıkgaga, küçük akbaba, çamurcun, çıkrıkçın, akça cılıbıt, çulluk, şahin, yaban ördeği, çayır ve saz deliceleri, balıkçıllar ile telli turna gibi birçok kuş türü geliyor. Kuşların üreme alanlarından biri olan 28 bin hektarlık Nehil Sazlığı’nda tarım alanlarına yakın bölgelerdeki su seviyesinin düşürülmesi amacıyla yapılan drenajlar ve bölgede sık sık çıkan yangınlarla, küçülme ve son yıllarda kuş sayısında da azalma görülüyor.

“ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA HİÇ KUŞ GÖREMEYEBİLİRİZ”

Hakkari Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Biyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Erkan Azizoğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile gerçekleştirilen gözlemlerde 275 kuş türünü kayıt altına aldıklarını belirtti.

Dr. öğretim üyesi Azizoglu, şimdilik kuş türü sayısında değişikliğin olmadığını ancak popülasyonunda yüzde 50’lik azalma gözlemlediklerini belirterek şöyle konuştu:

“Nehil Sazlığı bu bölgenin önemli sulak alanlarından bir tanesi. Maalesef kuş popülasyon sayısında düşüşler görüyoruz. Bunun temel sebebi de maalesef zamanında sazlıkta açılan drenaj kanalı. Bu kanal yüzey sularını topluyor ve çok çabuk kurumasına neden oluyor. İkinci sebep ise her sene mücadele etmemize rağmen sazlık yakılıyor. Buranın yakılması ve drenaj kanalında suların çekilmesi, kuş türlerinin orayı tercih etmemesine sebep oluyor. Mücadele veriyoruz ama bu yetmiyor. Bu konuda yerel yönetimler ve yerel halkın da bilinçlenmesi gerekiyor. Bu şekilde devam etmesi durumunda maalesef ileriki yıllarda  bölgede hiç kuş göremeyebiliriz. Kuş cenneti dediğimiz alanı yok etmiş olacağız.”

“GELECEK RAPOR DOĞRULTUSUNDA ARAŞTIRACAĞIZ”

Devlet Su İşleri Van 17’nci Bölge Müdürü Ayhan Şahna ise üniversiteden gelecek rapor doğrultusunda bölgedeki drenajlarla ilgili çalışma yapabileceklerini belirterek, “Bölgede yağışların az olması nedeniyle küresel bir durum yaşanıyor. Bu durum ister istemez kuşların yaşadığı sulak alanları da etkiliyor ama bunu geniş çaplı araştırmamız lazım. Üniversitedeki hocaların sazlık alanlardaki drenajıyla ilgili yaptıkları çalışmanın raporunu bize iletirlerse bununla ilgili gerekli çalışmayı yapıp değerlendireceğiz” dedi. (DHA)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!