NATO’dan Doğu Akdeniz açıklaması

NATO’dan Doğu Akdeniz açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg dün Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Yunanistan arasında artan gerginliğe ilişkin endişelerini dile getirdi. Brüksel’de düzenlenen toplantıda üye iki ülkeye uluslararası hukuka saygı duyma çağrısı yaptı.

Stoltenberg, videokonferans yoluyla yapılan NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ilk gününün sonunda düzenlenen basın toplantısında konuya dair şunları söyledi:

“Hepimiz gerginliğin uluslararası hukuk ve müttefikler arasındaki dayanışma temelinde çözülmesi gerektiği konusunda hemfikiriz. Gerilimi artırabilecek ifadelerden ve eylemlerden kaçınmanın önemli olduğunu kabul ediyoruz.”

Türkiye, 12 Ekim’de Rodos ve Meis adaları arasında araştırma yapması için gemi gönderdi.

Yunanistan, Türkiye’yi sularında sondaj yaparak uluslararası deniz hukukunu ihlal etmekle itham etti. Ankara’ya Avrupa yaptırımlarının uygulanmasını talep etti. Türkiye ise Doğu Akdeniz’in bu bölgesindeki enerji kaynaklarını araştırma hakkının yanı sıra kıyılarına yakın Meis’in varlığının Atina’nın egemenliği için yeterli olmadığı görüşünde.

NATO üyeleri Türkiye ve Yunanistan, denizde ve havada kaza riskini önlemek ve iki ülke arasındaki farklılıkların çözümüne katkıda bulunmak için doğrudan bir hat kurma kurulması konusunda mutabık kaldılar.

Söz konusu mekanizmayı genişletmenin ve güçlendirmenin yollarını aradıklarını belirten Stoltenberg açıklamasında farklılıkların “siyasi düzeyde” çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!