“NATO ile Rusya arasında ilişkiler, Soğuk Savaş’ın bitiminden bu yana hiç olmadığı kadar düşük bir noktada”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ve Rusya’nın acilen birbirleriyle yeniden görüşmeleri gerektiğini söyledi.

Brüksel’deki NATO zirvesinden bir hafta önce, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg , Rusya’yı görüşmeye çağırıyor. NATO-Rusya Konseyi (NRR) 19 aydır toplanmadı. Stoltenberg, “Rus hükümetini bir yıldan fazla bir süre önce yeni bir toplantıya davet ettik ancak olumlu bir yanıt alamadık” dedi.

Stoltenberg “Top artık Rusya’nın tarafında. Rusya’yı mümkün olan en kısa sürede bir NATO-Rusya Konseyi toplantısına katılmaya davet etmek istiyorum. Eski Norveç Başbakanı, NATO ve Rusya’nın ortak çıkarına olan tartışacak çok şeyimiz var ”diye ekledi.

Hangi konuların özel olarak tartışılması gerektiği sorulduğunda, NATO başkanı şunları söyledi: “Bu, örneğin yanlış anlamaları ve olası tırmanmayı önlemek için askeri manevralarda karşılıklı alışverişi içeriyor.” Diğer konu ise  havada ve denizde kazara kazaları önlemek için.

Stoltenberg,“NATO ile Rusya arasındaki ilişkiler, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana görmediğimiz bir düşük noktaya ulaştı. Diyalog, gerilimleri ele almanın en iyi yoludur. NATO-Rusya Konseyi bunun için uygun formattır.  Her iki taraf da aynı masada oturuyor” dedi.

“Dondurucu soğukta” konsey toplantısı

NATO-Rusya Konseyi 2002’den beri eski biçiminde varlığını sürdürüyor. Diyalog için ortak bir forum işlevi görüyor ve Savunma İttifakı ile Rusya arasında daha iyi işbirliğini sağlamayı amaçlıyor. Her iki taraf da 1991’den beri savunma konularında birlikte çalışıyor. Bu işbirliğinde önemli bir kilometre taşı, 1997 tarihli “NATO ile Rusya Federasyonu Arasında Karşılıklı İlişkiler, İşbirliği ve Güvenlik Temel Yasası”dır.

Belgenin amacı, Rusya’nın NATO’nun doğuya doğru genişlemesi konusundaki endişelerini azaltmaktı. Moskova’nın bakış açısından bu, örneğin Batı’nın ittifakın doğu kanadında kalıcı bir NATO askeri varlığından vazgeçeceğine dair vaadini içeriyordu. Danışma ve karar alma mekanizmaları için ortak kurallar üzerinde anlaşmaya varıldı.

Bu, beş yıl sonra mevcut haliyle NRR ile sonuçlandı. NATO Genel Sekreteri, NRC’nin başkanıdır ve katılımcılar dışişleri ve savunma bakanları olabileceği gibi, 30 üye ülkenin ve Rusya’nın büyükelçileri de olabilir.

En geç 2014 yılında Kırım’ın Moskova tarafından yasadışı olarak ilhak edilmesinden ve doğu Ukrayna’nın Rusya tarafından istikrarsızlaştırılmasından bu yana, İttifak ile Kremlin arasındaki ilişkiler önemli ölçüde kötüleşti. NRR toplantıları giderek daha nadir hale geldi. Katılımcılara göre, gündemle ilgili uzun tartışmalar ve anlaşmazlıklardan sonra bir araya geldilerse, genellikle karşılıklı suçlamalarla karakterize edilen “dondurucu soğuk” idi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!