Ankara Altındağ’da “Gaziler Günü” kapsamında düzenlenen etkinliğin provasında bir görevli, Atatürk’e özlemi anlatan “Sarı saçlım, mavi gözlüm” türküsünün politik olduğunu belirterek söylenmemesini istedi.
19 Eylül’de kutlanan Gaziler Günü kapsamında düzenlenen organizasyonun provasında Aşık Mahzuni Şerif’in Atatürk’e yazdığı türküsü “Sarı saçlım, mavi gözlüm” tartışmalara neden oldu.
Etkinliğin provasında bir belediye görevlisi, Aşık Mahzuni Şerif’in Atatürk’e yazdığı “Sarı saçlım, mavi gözlüm” türküsünün siyasi olduğu gerekçesiyle okunmasına müsaade etmedi.
Saygı Öztürk’ün aktardığına göre yaşananları şöyle:
“Sarı saçlı, mavi gözlü Mustafa Kemal’e 19 Eylül 1921’de bir kanunla “Müşir” yani mareşal ve gazi unvanı verildi. Gazi Mustafa Kemal, 20 Eylül 1921’de orduya yayımladığı mesajda, “.. Zaferden dolayı sizin kahramanlıklarınızla, sizin gösterdiğiniz nihayetsiz fedakarlıklar pahasına kazanılan bu büyük muzafferiyetlerin millet tarafından takdirini gösteren bu rütbe ve unvanı, ancak size mal ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftihar sermayesi olarak taşıyacağım” diyordu.
İşte, 19 Eylül günü yıllardır “Gaziler Günü” olarak kutlanıyor. Bu kapsamda Harp Malulü, Gazileri, Şehit Dul ve Yetim Derneği’nin Ankara Şubesi de pazar günü için Ankara- Altındağ Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde bir etkinlik yapmayı planladı. Etkinlik öncesi prova yapılması kararlaştırıldı.
İKİ GÖZÜNÜ VE 4 PARMAĞINI KAYBETTİ
Jandarma Astsubay Hüseyin Özlük, küçüklüğünden beri saz çalmaya meraklıydı. 29 Temmuz 1993’te Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi kırsalında roketli saldırı sonucu her iki gözünü ve sol elinin dört parmağını kaybetti. Dünyası karardı… Dört parmağını kaybedince saz çalamıyordu. Ama inatla, sabırla yeniden saz çalmayı serçe parmağını kullanarak başardı.
“SARI SAÇLIM, MAVİ GÖZLÜM” TÜRKÜSÜNÜ SÖYLEDİ
Geçen salı günü prova yapılırken Hüseyin Özlük, severek, duygulanarak okuduğu “Sarı saçlım, mavi gözlüm” türküsünü söyledi. Türküyü bitirdiğinde, organizasyonun gerçekleştirilmesi için görevlendirilen belediye görevlisi, “Bu türküyü okumasanız da yerine daha hareketli bir türkü söyleseniz” dedi. Bunun üzerine Özlük, “O zaman siz türkü belirleyin ben de onu okuyayım” karşılığını verdi.
İki türkü belirlediler, Hüseyin Özlük hem çaldı, hem söyledi. Prova bittikten sonra hanımefendi Hüseyin Özlük ve arkadaşlarını uğurlarken, “Sarı saçlım, mavi gözlüm” türküsünün siyasi anlam içerdiğini, bu nedenle törende söylenmemesi gerektiğini hatırlattı.
‘EZ OĞLUM’ TÜRKÜSÜ
Hüseyin Özlük’ün yanında, tören günü türkü söyleyecek olan gazi arkadaşı Hasan Çaylak vardı. Ona, “Sen hangi türküleri söyleyeceksin?” diye sordu. Çaylak, “Ez oğlum”u söyleyeceğini belirtti. Bunun üzerine Hüseyin Özlük. Belediye görevlisi kadına, “Eğer siyasetten söz edilecekse, ‘Ez oğlum’ türküsü de AKP mitinglerinde söylenen siyasi içerikli bir türkü oldu. ‘Sarı saçlım, mavi gözlüm’ okutulmuyorsa, ‘Ez oğlum’ türküsünün de okutulması gerekir” dedi.
Gaziler gününde “Sarı Saçlım, mavi gözlüm” türküsünün “Siyasi” diye söylenmemesinin istenmesi o konuşmaya tanık olan gazileri çok üzdü. Gazi Tarkan Yılgün bana olayı anlattı.
BELEDİYE BAŞKANI BALCI: BÖYLE SAÇMA ŞEY OLAMAZ
Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı’nın böyle bir talimat vereceği onu tanıyanların aklından geçmez. Böyle bir olaydan haberinin olduğunu da sanmıyorum. Bu nedenle konuyu kendisine ilettim. Gerçekten haberi yoktu. “Böyle saçma şey” olamayacağını, gazilerin müsterih olmasını, türküyü gönlünden geçtiği gibi söyleyebileceğini belirtti.
“ATATÜRK BİZİM EN BÜYÜK DEĞERİMİZ”
Yetinmedi, Gazi Hüseyin Özlük’e ulaşamayınca Gazi Tarkan Yılgün’ün gönlünü almak için telefon etti. Ona da “Atatürk bizim en büyük değerimiz” dedi ve türkünün engellenmesi diye bir şeyin asla söz konusu olmayacağının da garantisini verdi.
Gaziler gününde, Hüseyin Özlük, Aşık Mahzuni’nin bu unutulmaz, unutulmayacak olan bestesini okuyacak. Rahmetli Aşık Mahzuni’den sonra, bu türkünün daha da sevilmesinde, yayılmasında büyük katkısı olan Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir’i de unutmayalım.
İşte o türkü sözleri:
“Sana hasret sana vurgun gönlümüz
Neredesin mavi gözlüm nerde
Bu gemi bu Karadeniz
Sarı saçlım mavi gözlüm
Nerde, nerde, nerdesin dost?
Bu gemi bu Karadeniz
Bu gemi bu Karadeniz
Sarı saçlım mavi gözlüm
Nerde, nerde, nerdesin dost?
Bu gemi bu Karadeniz
Bu gemi bu Karadeniz
Sarı saçlım mavi gözlüm
Nerde, nerde, nerdesin dost?
Kurban olam yürüdüğün yollara
Kara peçe yakışmıyor kullara
Uyan bak bizim hallara
Sarı saçlım mavi gözlüm
Nerde, nerde, nerdesin dost?
Uyan bak bizim hallara
Uyan bak bizim hallara
Sarı saçlım mavi gözlüm
Nerde, nerde, nerdesin dost?
Uyan bak bizim hallara
Uyan bak bizim hallara
Sarı saçlım mavi gözlüm
Nerde, nerde, nerdesin dost?
Bulutlar teninden dağlar kokundan
Sarhoştur sevdiğim Mahzuni bundan
Bir daha gel, gel Samsun’dan
Sarı saçlım mavi gözlüm
Nerde, nerde, nerdesin dost?”
Gazimizin, Gazi için bestelenen bu sözleri söylemesinin neresi siyasi oluyor? Yapmayın Allah aşkına. Neyse ki bu hata başkan Asım Balcı’dan döndü.”