Müsilajdan Sonra Bir Tehdit Daha: Sargassum

Müsilajdan Sonra Bir Tehdit Daha: Sargassum

Marmara Denizi’nde birdenbire ortaya çıkan ve hızla artan deniz salyası (müsilaj) problemi henüz ortadan kalkmamışken, şimdi de İzmir’in Dikili İlçesi kıyılarında “sargassum” (kahverengi yosun) görülmeye başlandı. Prof. Dr. Barbaros Çetin, tıpkı deniz salyası gibi sargassumun da deniz ekosistemini hızla çökertebilecek bir yapı olduğunu dile getirdi. Öte yandan bu kahverengi yosun türünün çürümüş yumurta gibi kokusu yüzünden turizmi de derinden etkileyeceği belirtildi. Barbaros Çetin, Kuzey Ege dışında Akdeniz kıyılarında, Kaş, Kalkan, İskenderun, Gökova gibi yerlerde de sıklıklar görüldüğünü be hızla sayısının arttığını bildirdi.

Acil Çözüm Bulunmazsa Felaket Kaçınılmaz

Prof. Dr.Çetin, “Deniz kıyılarımızdaki ‘Musilaj’ istilasına ek olarak, acilen gerekli tedbirler alınmazsa Dikili sahillerindeki gibi yoğun olarak yeni yeni görmeye başladığımız ‘Sargassum’ isimli kahverengi deniz yosununun yakın zamanlarda oldukça önemli olumsuz etkileriyle karşılaşabiliriz.

Bir an önce kıyılarımızda Sargassum popülasyonunun miktarı tespit edilmesi, kıyıya vuranların yerel yönetimler tarafından toplanarak bertaraf edilmesi ve yöre halkının bilinçlendirilmesi önem arz ediyor.”

Benzeri Durumda Meksika’da Kırmızı Alarm Verilmişti

Çetin, şunları söyledi: “2019 yılında Meksika’nın Karayip Denizi kıyılarındaki dünyaca ünlü plajları, çamur rengi yosunların istilasına uğradı. 621 mil kıyı etkilendi. Uzmanlar küresel iklim değişimi nedeniyle deniz suyunun ısınması ve deniz akıntılarının yön değiştirmesinin etkili olduğunu ifade etmişlerdi. Bozuk yumurta kokusu yayan yosunlar, turistlerin plajlardan uzak durmasına ve otel rezervasyonlarını iptal etmesine neden oldu. Kıyıya vuran yosunlar hava ile temas sonucu bir süre sonra çürümeyle birlikte hidrojen sülfür üretiyor. Havada solunum problemlerinden cilt döküntülerine kadar her şeye neden olabilecek yakıcı bir gaz olma özelliği taşıyor. Suda oldukça asidik olan hidrojen sülfür, yüzücüler için toksik olabiliyor. Deniz yosununa temas eden veya yakın olan kişiler kalp çarpıntısı, baş dönmesi ve baş ağrıları bildirmişler.”

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!