Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan; “TOGO İkiz Kuleleri Yok Hükmündedir”

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan;

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan Haberiniz.com.tr Röportaj

 

  1. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, Melih Gökçek döneminde yapımına başlanan ve yargı kararlarına rağmen tamamlanan ve CHP milletvekili Sinan Aygün’e ait olan Togo İkiz Kuleleri’ne yönelik açtığınız plan davasında iptal kararını, Danıştay 6.Dairesi kararı onadı.Bu hem Ankara’nın geleceği hem de Türkiye ekonomisi ve siyaseti açısından çok önemli bir karar süreci sizden dinleyebilir miyiz?

 

“Togo ikiz kulelerini yıkacak ve sonrasında YDA Center ve Çukurambar’daki ayrıcalıklı imar hakkı elde etmiş girift ilişkiler açığa çıkartarak üzerine giden bir muhalefet bu ülkede iktidar olur.”

 

Tezcan Karakuş Candan: TOGO ikiz kulelerinde 20 bin metrekare inşaat yapılacak alana plan notu ile 120 bin metrekare inşaat yapılması için ayrıcalıklı imar hakkı tanındı. Bu ayrıcalıklı imar hakkı  “kamusal rüşvet” dediğimiz 32 derslikli okul yapılması şartıyla verildi ve bu durum plan notlarında belirtildi. Kamunun görevi planı uygulamaktır. Planı delerek, karşılığında da okul yaptırıyoruz diyerek plansızlığı savunup, kentlilerin hakkını gasp etmek değildir. Maalesef son dönemlerde, bu organizasyonun merkezinde kamu var. Bizde bu planı ve kişiye özel ayrıcalıklı imar hakkının imar değişikliğini Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak yargıya taşıdık. Plan değişikliği Ankara 17. İdare Mahkemesi’nin 2016/4368E. 2018/763K. sayılı kararı ile iptal edilmiş, davalı tarafları olan, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve müdahil Sinan Aygün Gayrimenkul Yatırım A.Ş. ile TOGO Gayrimenkul Yatırım A.Ş.’nin istinafa başvurması üzerine, iptal kararının yürütmesi durdurulmuştu. Davamızda yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmış ve nihayetinde belediyenin ve müdahillerin istinaf başvuruları 11.04.2019 tarih ve 5.İdari Dava Dairesi 2018/799E. 2019/385K.sayılı kararı ile reddedilmişti. ret kararı belediye ve müdahiller tarafından temyiz edilmişti. Danıştay 6.Daire si 19 Ocak 2021 tarihinde 2019/1642E. 2021/24 sayılı kararı ile belediyenin ve TOGO’nun temyiz talebini reddetti. Danıştay’ın bu kararı ile 25 yıllık Gökçek dönemi kent suçlarına yönelik mücadelemiz çok önemli bir hukuksal kazanım elde etti. Artık TOGO İkiz Kuleleri hukuksal ve mücadele süreci açısından örnek olay olarak tarihe geçti. Ankara’da ki Ankara sadece bir kent değil, devleti temsil eden Cumhuriyet’in Başkenti, bu karar sonrası yapılacaklar tüm Türkiye’ye hatta dünya gündemi açısından örnek teşkil edecektir. TOGO ikiz kulelerini yıkacak ve sonrasında YDA Center ve Çukurambar’daki ayrıcalıklı imar hakkı elde etmiş girift ilişkiler açığa çıkartarak üzerine giden bir muhalefet bu ülkede iktidar olur. Ancak bu kararlılıkta” bir siyasal yapı var mı? “derseniz çok tartışmalı bir durum. Çünkü rant ilişkilerinde taraflar çok çeşitli. Siyasetten iş dünyasına, yerel yönetimden merkezi yönetime, emlak dünyasından, planlama mimarlık alanına kadar uzanan çoklu aktörler bu sürecin bir parçası. TOGO ikiz kulelerindeki rant süreci, buzdağının görünen yüzü. Buzdağının altındaki ilişkileri deşifre edecek ve üzerine gidecek bir siyasal muhalefete ihtiyacımız var.

 

“TOGO İkiz Kulelerinin fazla metrekarelerin yıkımı gündeme gelmelidir ki, bir daha hiç kimse böylesi bir kent suçuna yeltenmesin.”

 

  1. Danıştay kararını ardından şimdi Ankara Büyükşehir Belediyesi nasıl bir yol izlemek zorunda?

 

TKC: Danıştay kararının ardından, TOGO İkiz kulelerinin olduğu alan plansız kaldı. Yeniden imar planı yapılması gerekiyor. Bu planda da en fazla 1.5 emsal verilebilir, örtük emsalde olmayacağı için metrekare düşecektir. Kent suçu olduğu tescillenen TOGO İkiz Kulelerinin fazla metrekarelerin yıkımı gündeme gelmelidir ki, bir daha hiç kimse böylesi bir kent suçuna yeltenmesin. Eskişehir yolu aksında ve Çukurambar bölgesinde, ayrıcalıklı imar ile kent suçu haline gelmiş onlarca yapının da üzerine gidilmesinde bu örnek olabilir. TOGO ikiz kuleleri gibi YDA Center da kent suçudur. Belediyenin, Togo için yaptıklarının aynısını YDA Center içinde yapması gerekir.   

 

  1. Konunun bir de Sinan Aygün ve Mansur Yavaş arasında ciddi bir polemiğe dönüşen 25 milyonluk rüşvet kısmı var. Daha önce de Sinan Aygün, hakkınızda “Hakaret, haksız rekabet, görevini kötüye kullanma, halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Sinan Aygün’ün bu tutumuyla ilgili ne söyleyeceksiniz?

 

“Togo İkiz Kulelerinde yargı Mimarlar Odası Ankara Şubesinin açtığı davayı ve savunduklarını haklı bulmuştur. Belediye gereğini yapmalı, Sinan Aygün’de haksız ithamlar yerine yargı sonucuna uymalı “

 

TKC: “Kent suçuna konu edilen bir alan sahibi, rantının elinden alınması ihtimali ile her yere yönelik asılsız suçlamalarda bulunabilir. Sinan Aygün’ün benim hakkımda  “Hakaret, haksız rekabet, görevini kötüye kullanma, halkı kin ve düşmanlığa tahrik”  ile ilgili suç duyurusunda, kaymakamlık soruşturmayı yürüttü ve yapılan soruşturma neticesinde hakkımda hem Çankaya Belediyesi görevlendirmesi ile üniversitede öğretim görevliliği yaptığım, hem de Anayasal kuruluşta başkanlık görevimin, kamu görevi olduğunun altı çizilerek hakkımda soruşturma izni verilmemesine kararı verilmiştir. Sinan Aygün’ün asılsız suçlamalarına verilen bu karar sonrası bu kez de Sinan Aygün, kamu görevi yaptığımı kabul ederek, açıklamalarında ‘kamu görevini kötüye kullanıyor’ söylemine başvurmuştur. Burada kişiyle bir sorunumuz yok, yaptığı iş ve işlemler hukuka uygun değil. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Anayasal bir kuruluş olarak, kim olduğuna değil, ne yaptığına ve nasıl yaptığına bakarız. Anayasanın ve kanunun bize verdiği görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Denetim hakkını ve eleştiri hakkını kullanarak, yapılan yanlışları gündeme taşıyoruz. Mimarlar Odası hep karşı çıkıyor diyorlar, Anayasa ve kanun bize bu yetkiyi vermiş. “İyi şeyler yapıyoruz takdir etmiyorsunuz.” diyorlar. İyi yapılan şeyleri halk takdir edecek. Biz iktidarın kentleşme ve yapı üretim sürecinde istediği denetimsiz ortamda, bilime ve tekniğe aykırı yapılan yanlışlara karşı mücadele ediyoruz. Ne yapılacağından çok nasıl yapılacağının yolunu gösteririz. TOGO İkiz Kulelerinde yargı Mimarlar Odası Ankara Şubesinin açtığı davayı ve savunduklarını haklı bulmuştur. Belediye TOGO İkiz Kulelerinde ve diğer yargı kararlarında olduğu gibi YDA Center’da da, diğer kent suçlarında gereğini yapmalı, Sinan Aygün’de haksız ithamlar yerine yargı sonucuna uymalı.”

 

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!