Milyonlarca tarihi belge internet üzerinden erişime açıldı

Milyonlarca tarihi belge internet üzerinden erişime açıldı

Devlet Arşivleri Başkanlığı tarafından, Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine 30 milyonun üzerinde dijital belge, tek tıkla ulaşılabilecek hale getirildi. Salgın döneminde büyük ilgi gören sistemde, şu ana kadar 6 buçuk milyon belge incelendi.

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını döneminde, akademik araştırmalara evden ulaşılabilmesi için “Belgeler evimizde” sloganıyla harekete geçen Devlet Arşivleri Başkanlığı, uçsuz bucaksız arşivini koronavirüsle mücadele döneminde internet üzerinden erişime açtı.

1300’lü yıllardan günümüze kadar 30 milyonun üzerinde tarihi belge, dijital ortama aktarılarak, milyonların erişimine sunuldu.

Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği şekilde kamu kurumları insan odaklı hedeflerini arttırsın ilkesi bizim için bu süreçte şiar olmuştur. Ve biz vatandaşımız bize gelemiyorsa biz vatandaşımızın evine gidelim düşüncesiyle bütün çalışmalarımızı, enerjimizi buraya odakladık.” dedi.

6 buçuk milyon dijital belge incelendi

Belge Tarama Sistemi’nden şu ana kadar 550 bin kişi faydalandı. 6 buçuk milyon dijital belge incelenirken, 560 bin belgenin görüntüsü satın alındı.

Kullanıcılar sistem üzerinden belgelerin tamamını görüntüleyebiliyor. Sisteme en fazla ilgi ise öğrenci ve akademisyenlerden.

(trt)

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!