Meyra Madencilik Kirazlıyayla’da Katliama Devam Ediyor!

featured

Yenişehir Çevre Platformu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Bursa Yenişehir’de maden ocağı işleten Meyra Madenciliğin doğa talanına tepki gösterdi.
Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde, maden işleme sahası açan Meyra Madencilik önce ağaçları talan etti şimdi de ormanı toza bürüyor.

Köylerine yapılmak istenen atık barajına karşı mücadele eden Kirazlıyayla köylülerinin yargılandığı dava, 4 Kasım’a ertelendi. Yargılanan köylülerden Karasu, “Toprağını savunmak suç mu?” diye isyan etti.

NE OLMUŞTU?

2013’ten beri bölgede kurşun, bakır ve çinko ocağı işleten Meyra Madencilik, Kasım 2019’da Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi’yle tesisin yayıldığı alanı genişletmek istedi.

Ancak köylüler, kurşun bakır çinko flotasyon tesisinin ve 110 dönüm alanda kurulacak olan atık barajının Yenişehir Ovası’na, İznik Gölü‘ne ve burada yaşayanlara zarar vereceğini söyledi.

Projeyle ilgili hazırlanan raporlarda, tesisin yerleşim alanı olan Kirazlıyayla‘ya sadece 225 metre uzaklıkta olduğu, atık göletinin altının ise heyelan bölgesi olduğu belirtildi. Bölgenin ayrıca birinci derece aktif fay hattı olan İznik-Mekece fay hattına 3.5 km mesafede bulunduğu da hatırlatıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED olumlu raporuna karşı köylüler ile doğa ve yaşam savunucuları dava açtı. Ancak şirket, dava henüz devam ederken Nisan 2020’de proje alanında ağaç kesimi yaptı. Haziran 2020’de projeye karşı açıklama yapmak isteyen kadınlara jandarma engel oldu. Daha sonra şirketin şikayetiyle gözaltına alınan köylü kadınlar ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Köylülerin açtığı dava kapsamında inceleme yapan bilirkişi heyeti, 10 Ağustos’ta verdiği kararla firmanın ÇED raporunu olumsuz değerlendirdi. Ancak maden firması, bölgede faaliyetlerini sürdürmeye devam etti. Bu sırada Orman Genel Müdürlüğü’nden gelen memurlar, şirketin proje kapsamında pompalarla suyu çekerek kuruttuğu Kamışlı Göleti’nin etrafındaki tescilli meşe ağaçlarını da kesti.

Mahkeme, bilirkişi raporu doğrultusunda Eylül 2020’de yürütmeyi durdurma kararı verdi ancak kendi verdiği karardan bir hafta sonra vazgeçti. Köylüler mahkemenin bu kararına itiraz etti. Şu anda proje kapsamında orman bölgesinde yapılan faaliyetlere karşı Bursa 3. İdare Mahkemesi ile köylülerin itirazıyla birlikte Bursa 1. İdare Mahkemesi’nde devam eden iki davanın yanı sıra, projeye dahil olan herkes ve her kurum hakkında yapılan bir suç duyurusu var.

Son olarak 3 Mayıs’ta şirket, maden sahasına elektrik çekmek için köyün ortasından ilerleyen yol boyunca kazı çalışmalarına başladı

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!