Elektrik Mühendisleri Odası (EMO); Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) ve Makina Mühendisleri Odası (MMO), elektrik ve doğal gaza gelen zam oranları için “TÜİK’e göre enflasyon yüzde 35 düzeyinde olurken, elektrik ve doğalgaz fiyat artışları bu rakamın iki katı düzeyinde gerçekleşti” değerlendirmesini yaptı.
Kurumlar adına ortak açıklamayı okuyan MMO Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, elektrik ve doğal gaza yapılan zamları ve yurttaşa yansımasını madde madde şöyle anlattı:
Son yapılan yüzde 15’lik zamla birlikte son 2,5 yılda elektriğe yapılan zam oranı yüzde 70’e ulaştı.
2021 yılı içinde konutlar ve küçük işletmelerin gaz alım fiyatları yüzde 17,7-28,8 aralığında arttı. 2019’dan bugüne artış yüzde 21- 67,2 aralığında oldu.
TÜİK’e göre enflasyon yüzde 35 düzeyinde olurken, elektrik ve doğalgaz fiyat artışları bu rakamın iki katı düzeyinde gerçekleşti.
Yener, TL’nin yabancı para birimleri karşısında değer kaybının doğal gaz zammının nedenleri arasında yer aldığını ifade ederek, “Ülkemizde enerji yoksulluğu sorunu giderek ağırlaşmaktadır” dedi.
Yener elektrik ve doğal gaza gelen zamlarla birlikte yurttaşın temel ihtiyaçlarını karşıladığı ürün ve hizmetlerin fiyatlarının da artacağını vurgulayarak, yurttaşların faturalarını ödeyemediğini şöyle hatırlattı:
“500 MİLYON TL KAMU KAYNAKLARINDAN KARŞILANABİLİRDİ”
“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in TBMM’de verdiği bilgilerden; 2020’nin ilk dokuz ayında, toplam tutarı 101 milyon TL ödenmemiş borçtan dolayı 107 bin konut elektrik abonesinin; 399 milyon TL ödenmemiş borçtan dolayı da 51 bin konut doğalgaz abonesinin sözleşmelerinin feshedildiği ve elektrik ve gazlarının kesildiği anlaşılmaktadır. Oysa, ortalama borç tutarı bin liranın altında olan 107 bin konutta oturan dört yüz binden fazla yurttaş karanlığa; borçları sekiz bin liradan az olan iki yüz bin yurttaş soğuğa mahkum edilmeyebilir, toplam 500 milyon TL kamu kaynaklarından karşılanabilirdi.”
Yener, yurttaşların pandemide işsizlik ve geçim derdiyle boğuştuğunu kaydederek, şu çağrıda bulundu:
“Kriz koşulları sona erene kadar zor durumdaki tüm yurttaşların ve kapanan küçük işletmelerin elektrik, su, doğal gaz, internet ve telefon hizmet bedelleri kamu tarafından karşılanmalıdır.” (ANKA)