Meclis’te seçim tamam Cumhurbaşkanlığı net değil

featured

Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlanan en son makroekonomik göstergeler, daha az keskin bir enflasyona ve yavaşlayan bir ekonomiye işaret ediyor. Bu, Fed'in faiz oranının zirvesinde olduğu yönündeki hakim duyguyu körüklüyor.

Öte yandan Avrupa henüz gardını indirmiş değil. Kıtada enflasyon yüksek olmaya devam ediyor, ancak İngiltere Merkez Bankası'nın geçen hafta faiz oranını %4,25'ten %4,50'ye çıkardığı Birleşik Krallık'taki kadar yüksek değil ve daha da yukarıyı hedeflemek zorunda kalma şansı yüksek.

Dünyanın diğer tarafında, güçlü büyümeyle pek uyumlu olmayan fiyat ve ithalat/ihracat istatistiklerinin ardından Çin'in uyanışı umutları bir kez daha darbe aldı.

Kısa vadede, ABD bölgesel bankalarının kırılganlığı ve ABD borç tavanı üzerindeki çekişme, piyasalardaki havayı tehdit eden iki fırtına bulutu olarak kalmaya devam ediyor.

Dolar, ne ABD ekonomisinin, özellikle işgücü piyasasının zayıflayan istatistikleri, ne küçük bankaların zayıflığı, ne de borç tavanı sorunu gibi üzerinde baskı oluşturabilecek haberlere rağmen çok iyi durumda kaldı. TÜFE ve ÜFE beklentiler doğrultusunda açıklansa da ,enflasyon (hafif) düşüş gösterse de Fed'in %2'lik hedefinin oldukça üzerinde kaldı. Ancak, yatırımcılar şimdi para politikası cephesinde bir statükonun oluşmasını bekliyorlar. ABD 10 yıllık getirisi %3,31/3,64 gibi dar bir aralıkta sabitlenmiş durumda ve çok kasvetli bir piyasayı biraz renklendirmek için bu aralığı beklememiz gerekecek gibi.

Petrol fiyatları bu hafta istikrar kazandı ve toparlanma mücadelesi veriyor. OPEC, son aylık raporunda küresel petrol talebindeki büyüme tahminini sürdürdü. Çoğu zaman olduğu gibi, kartel tahminlerinde temkinli davranıyor ve gerekirse üretimini ayarlamasına yol açabilecek çok sayıda belirsizliğe işaret ediyor. Fiyatlar açısından, ABD'li muadili WTI için 71 USD'ye kıyasla, North Sea Brent varil başına yaklaşık 75 USD'den işlem görüyor.

Bu hafta yurtdışı veri trafiğinde; New York Eyaletindeki genel iş koşullarının göreli seviyesini ölçen Empire State Üretim Endeksi, ABD'de ilk işsizlik başvuruları ABD'de, Temel Perakende Satışlar ve Aylık Perakende Satışlar (MoM) açıklanacak. Diğer önemli olaylar arasında merkez bankası başkanlarının konuşmaları yer alıyor: Lagarde Salı ve Cuma günleri ve Powell Cuma günü konuşacak.

Yurtiçinde seçim atmosferi Meclis tarafında bitti ama 07.35 itibariyle Cumhurbaşkanlığında %50’ye ulaşan aday yok ve seçim ikinci tur’a kalmış gibi duruyor. Bu da piyasa üzerinde belirsizlik yaratacağından Bıst tarafında satışlarla karşılaşabiliriz. Ama ilk turda bitmiş olursa kısa süreli bir satış baskısı ardından kaldığımız yerden devam edebiliriz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Saat 7:40 itibariyle 2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminde YSK verilerine göre Recep Tayyip Erdoğan %49.35, Kemal Kılıçdaroğlu %45.00 oy ile seçim 2. tura kalmış gibi gözüküyor.

Merkezi Kayıt Kuruluşu(MKK) nezdinde pay senedi yatırımcı sayısı 12 Mayıs haftası itibarıyla 150 bin 816 kişi azaldı ve yeniden 5 milyonun altına indi. Bir önceki hafta 5 milyon 21 bin 495 olan pay senedi yatırımcı sayısı, geçen hafta 4 milyon 870 bin 679'a geriledi.

Financial Times'ın haberine göre Avrupa Birliği'nin en büyük türev şirketleri, euro cinsinden türevlerin takasının Londra'dan taşınması planını radikal şekilde yeniden düşünmesi için AB'ye artan bir baskı yapıyorlar.

Çin Merkez Bankası, gösterge faiz konumundaki orta vadeli kredi kolaylığı (MLF) faiz oranını piyasa beklentilerine paralel olarak sabit tuttu.

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Slovakya Merkez Bankası Başkanı Peter Kazimir, Banka'nın enflasyonu yatıştırmaya yardım için faiz oranlarını önceden düşünülenden daha uzun süre artırmasının gerekli olabileceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, faiz artırımlarında nihai aşamaya gelindiğini belirtirken, şu ana kadar göstergeler sağlıklı olmaya devam etseler de yüksek borçlanma maliyetlerinin bankaların varlık kaliteleri üzerinde baskı yaratabileceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, borç limiti konusunda görüşmelerin sürdüğünü fakat henüz kritik noktaya gelinmediğini söyledi.

2023 yılı Ocak-Nisan döneminde toplam üretim yüzde 17, otomobil üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29 arttı. Bu dönemde, toplam üretim 479 bin 330 adet, otomobil üretimi ise 295 bin 688 adet düzeyinde gerçekleşti.

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, ABD'de borç limitinin çözülmemesi durumunda yaşanacak temerrüdün yıkıcı olacağını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden tarafından Fed Başkan Yardımcılığı görevine aday gösterilen Philip Jefferson, enflasyonun yüksek olduğunu fakat enflasyonu dizginlemek adına ortaya konan para politikasının yolunda seyrettiğini ifade etti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, küresel piyasaların da yakından izlediği borç limiti krizinin çözümü konusunda umutlu olduğunu söyledi.

ABD Kongresi Bütçe Ofisi (CBO), borç limitinin artırılmaması halinde Haziran ayının ilk iki haftasında hükümetin borçlarını ödeyememesine ilişkin "önemli bir risk" olduğunu bildirdi.

St Louis Fed Başkanı James Bullard, cari makroekonomik şartlar dikkate alındığında para politikasının şu anda yeterince sınırlayıcı olarak tanımlanabilecek seviyenin altın bandında olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Biden tarafından Fed Başkan Yardımcılığı için aday gösterilen Fed Yönetim Kurulu üyesi Philip Jefferson, Fed'in Kongre'nin verdiği enflasyon hedefi ve maksimum istihdam görevlerini yerine getirmek için gerekli olanları yapmakta olduğunu söyledi.

 

Kaynak A1 Capital

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!