Meclis’te Kavga: ‘Katar’daki Dünya Kupası’nın Jandarmalığını Türk Polisi Mi Yapacak!’

Meclis'te Kavga: 'Katar'daki Dünya Kupası'nın Jandarmalığını Türk Polisi Mi Yapacak!'

TBMM, “Büyük Çaplı Organizasyonların Yerine Getirilmesinde İşbirliği” konulu kanun teklifine göre Türkiye’nin 2022’de Katar’da düzenlenecek olan Dünya Kupası’na çevik kuvvet de dahil olmak üzere polis gücü göndermesine ilişkin görüşmeler, tartışmalara sahne oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Katar Devleti Hükümeti Arasında Büyük Çaplı Organizasyonların Yerine Getirilmesinde İş Birliği Konulu Niyet Mektubunun Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri TBMM Genel Kurulu’nda tamamlandı.

Teklifin maddeleri üzerindeki görüşmelerde AK Parti ve CHP’li milletvekilleri arasında, Katar ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun büyükelçilere gönderdiği mektupla ilgili tartışma yaşandı.

İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, teklife ilişkin konuşmasında, Katar ile swap ilişkileri, kredi alışverişleri ve bu ülkeden gelen sermayede büyük bir bulanıklık bulunduğunu söyledi.

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, maddeler üzerindeki görüşmeler sırasında yaptığı konuşmada, uluslararası ilişkilerde devletlerin menfaatleri olduğunu belirterek, “İktidarın, bu memleketin, bu milletin birikimlerini birilerine peşkeş çekme pahasına bir tuhaf Katar sevdası var.” dedi.

Bu sevdanın muhatabının Katar değil, kamuflajının Katar olduğunu söyleyen Tezcan, Tank Palet Fabrikası’nın da yandaşlara bedava peşkeş çekildiğini ifade etti.

Tezcan, “Sayın Cumhurbaşkanı çıktı ’50 milyon dolarlık yatırım yapmak lazım, biz bunu yapamıyoruz’ dedi, 20 milyar dolarlık Tank Palet Fabrikası’nı Katarlı ve onun yandaş ortaklarına peşkeş çektiler. Katar Silahlı Kuvvetlerine Türk ordusunun en önemli incisini bedavaya teslim ettiler.” diye konuştu.

Kanal İstanbul Projesi’nde Katar’lı saltanat ailesine “peşkeş çekilen” araziler olduğunun altını çizen Tezcan, “Katar sevdası dediğimiz bu sevda, para sevdası, yolsuzluk sevdası. Buna itiraz ediyoruz.” ifadesini kullandı.

CHP’li Başarır: “Kendiniz Gidin, Binin Atlara Güvenliği Sağlayın”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Türk askeri ve polisinin Katar’da işi olmadığını belirterek, “Çok biliyorsanız kendiniz gidin. Binin atlara güvenliği sağlayın.” diye konuştu. Başarır, anlaşmaya karşı olduklarını vurguladı.

CHP: JANDARMALIĞI ÜSTLENECEK

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ise şunları söyledi:

“Değerli arkadaşlarım, bu teklifteki niyet şu; Katar’daki Dünya Kupası’nın jandarmalığını Türk polisi üstlenecek. Komisyonda soruyoruz “Böyle bir iş birliğinin daha önce örneği var mı, başka bir yere gidip korumuş mu bizim polisimiz bir organizasyonu?” “Yok, bu ilk.” diyorlar. Biliyorsunuz, hep bu ilkleri biz Katar’la birlikte yaşıyoruz her ne hikmetse. “Peki, hangi kuvvetten ne kadar polis, jandarma, asker gidecek?” diyoruz. Sır gibi saklanıyor. “Önce niyet anlaşmasını Meclis onaylasın, arkasından uygulama protokolü gelecek” diyorlar ama sonradan öğreniyoruz ki daha bu niyet mektubu Genel Kurul’a sunulmadan, onaylanıp onaylanmayacağı bile belli değilken bu tamamlayıcı protokolün müzakereleri Ankara’da başlamış. Peki, o protokol nerede, içinde ne var; bugün karar verirken bunları bilmek bizim hakkımız değil mi? Yok, ortada yok; Meclise gelecek mi gelmeyecek mi belli değil. Millet iradesini hiçe sayan bu durumu asla kabul edemeyiz.”

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!