Mazot ve gübre desteği ne zaman verilecek? Çiftçi kayıt sistemi başvurusu nasıl yapılır?

featured

Mazot ve gübre desteği, çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olan çiftçilere bitkisel üretimi artırmak, verim ve kaliteyi yükseltmek, sürdürülebilirliği sağlamak ve çevreye duyarlı alternatif tarım tekniklerinin geliştirilmesine yönelik verilen destektir. Toprak analiz desteği, en az 50 dekar arazide, her 50 dekar başına 50 TL olarak ödenir. Gübre desteğinden yararlanılabilmesi için toprak analizi zorunludur.

2023 MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ NE KADAR?

“2022 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” a göre, 2023 ürünü buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için dekar başına 75 lira mazot desteği, 46 lira gübre desteği ödenecek. Bu ürünler için gübre ve mazot desteği toplamda dekar başına 121 lira olarak ödenecek.

Pamuk ve çeltik üretenlere dekara 250 lira mazot ve 21 lira gübre desteği olmak üzere toplamda 271 lira, nohut, kuru fasulye ve mercimek üretiminde dekar başına 75 lira mazot ve 21 lira gübre desteği olmak üzere 96 lira, patates ve soya üreticilerine dekara 125 lira mazot ve 21 lira gübre olmak üzere 146 lira, yağlık ayçiçeğinde dekara 88 lira mazot ve 21 lira gübre desteği olmak üzere toplam 109 lira destek ödemesi yapılacak.

MAZOT GÜBRE DESTEĞİ NE ZAMAN YATACAK?

2022 yılına ait Mazot ve Gübre Desteği ödemeleri 24.02.2023 Cuma günü saat 18:00 itibariyle çiftçilerin hesabına yatırılmıştı. 2023 mazot gübre desteği ödemeleri için henüz bir açıklama gelmedi. Konuyla ilgili açıklamalar geldiği zaman haberlerimizde yer vereceğiz.

ÖDEMELER NASIL SORGULANIR?

Hububat, baklagil dane mısır desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, mazot gübre desteği, sertifikalı fidan üretim desteği, sertifikalı tohum kullanım desteğinden faydalananlar hesaplarını kontrol ederek, ödemelerin yatıp yatmadığını öğrenebilirler.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan vatandaşlar e-Devlet üzerinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle sorgulaması yapabilir.

ÇİFTÇİ DESTEK ÖDEMESİ SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ NEDİR?

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanıdır. ÇKS, tarımsal desteklemelerin izlenebilir, denetlenebilir, raporlanabilir ve sorgulanabilirliğinin sağlanmasını; doğru ve sağlıklı değerlendirilmelerin yapılabilmesi için çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemidir.

  • Toprak sahiplerinin başvurusu,

  • Toprak kiralayan kimselerin başvurusu,

  • Toprak birinci dereceden yakınlarına ait olan kimselerin başvurusu.

ÇİFTÇİLİK BELGESİ İÇİN GEREKEN EVRAKLAR NELERDİR?

Çiftçi adayının çiftçilik belgesi içi başvururken kendisinden istenen çeşitli evraklar aşağıda listelenmektedir:

  • 1 adet kimlik fotokopisi,

  • Nüfus müdürlüklerinden temin edilmiş nüfus kayıt örneği,

  • En fazla altı ay öncesine ait bir adet vesikalık fotoğraf,

  • Sigortası aktifse veya emekliyse sigorta numarası,

  • Çiftçi kütük belgesi (ilgili ziraat odasından temin edilmesi ve muhtar tarafından onaylanması gerekmektedir),

  • İmza sirkülerinin, yetki belgesinin ve vergi levhasının fotokopisi,

  • Tapu kayıt örneği veya tapu fotokopileri (ilçe tapu müdürlükleri tarafından onaylanması gerekmektedir).

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!