Mavi Vatan Nedir Ne Değildir?

Mavi Vatan Nedir Ne Değildir?

Son zamanlarda sık sık dile getirilen bir kavram olan “Mavi Vatan” toplumun diline iyice yerleşmişken meseleye ilişkin bizde cümleler kurmak istedik.

Öncelikle Mavi Vatan konseptinin ne olduğunu oluşumunu gelişimini bunu doğuran sebepleri uzun uzadıya konuşmak mümkün. Ancak biraz basitleştirerek tanımlamak gerekirse Türk Devletinin ve bu Yüce Milletin denizlerdeki bağımsızlığı, buna bağlı hak ve istikbalinin karşılığı olan deniz sınırlarını bu denizlerin üstünde içinde ve altında olan her türlü kıymetin egemenlik hakkının genel adı olarak tanımlanabilir.

Biraz daha açmak gerekirse Mavi Vatan bir bütündür bölünemez demek bu sözün ne derece kıymetler içerdiğine dair daha somut fikirler verecektir.

Mavi Vatan konseptinin kendi içinde çeşitli konu başlıkları vardır ki her başlık kendi içinde bir bağımsızlık savaşı bir varoluş mücadelesidir.

Bu konular genellikle Kıta sahanlığı, Münhasır Ekonomik bölge ve Deniz Yetki Alanı başlıklarında toparlanmaktadır. Ne yazık ki bu başlıkları açınca hiçte hoşumuza gitmeyecek gelişmelerin olduğunu görmekteyiz ki o bölümü başka yazılara bırakıyorum. İşin temelinde yatan en büyük sorun ise Yunanistan’la savaşmamak için yapılanlara hep SESLİ SESSİZ kalmakla yetinilmiş olmasıdır. Her ne kadar Mavi Vatan konseptinde Ülkemizin KKTC, Ürdün, İsrail, Suriye, Mısır, Libya ve Yunanistan’la muhataplığı söz konusu olsa da sıkıntıların temel odağının Yunanistan olduğunu ifade etmek yerinde olacaktır.

Yunanistan konusunda sorunları çok genel ifade etmek gerekirse

12 mil meselesi, Ege kıta sahanlığı, ege hava yetki alanı, Lozan Barış anlaşmasının açık ihlalleri, uluslararası hukuka aykırı olarak işgal edilen adalar ve kayalıklar ve de işgal edilen adaların halklandırılması silahlandırılması askeri üslere dönüştürülmesi meseleleri var. Tabi bir de buna Mısır’la imza edilen bizce hükümsüz MEB anlaşmasını da eklemek şart.  Kabaca Yunanistan ege tamamen benimdir anlayışına sahip olarak atacağı hemen hemen her adımı atmış bulunmaktadır. Bunun karşılığında biz ne yaptık sorusu ise ne yazık ki bolca it dalaşı yanında sadece 12 mil savaş sebebidir resti ile sınırlı kalmıştır. Oysa ki bu sorunların her birisi Egemenlik meselesi olduğundan hepsi savaş sebebi sayılmalı idi hiçbirine savaş pahasına göz yumulmamalı idi kiiiii.

 

Atı alan Üsküdar’ı geçti.

Bu saatten sonra Tüm bunlar yaşanmışken Mavi Vatan konseptinin savaşsız olarak gerçekleştirilebilmesi için gerekenler Yunanistan’ın sırası ile Mısır ile imzaladığı bizce hükümsüz MEB anlaşmasını iptal etmesi 12 mil meselesinden tamamen vazgeçmesi, başta tartışmalı 18 ada işgaline son vermesi, Lozan anlaşması çerçevesine geri dönmesi yerleştirdiği halkları kurduğu üsleri ve askerleri geri çekmesi ile mümkün olacaktır.

Soracağımız uzman sorusu ise Avrupa’nın şımarık çocuğu Yunanistan bu kadar kazanımdan konuşarak diplomasi ile vazgeçer mi? ben rengi ne olursa olsun vatanların kan dökmeden uğruna can alıp can vermeden elde edilemeyeceğini savunanlardan olsam da cevabı sizlere bırakıyorum. Saygılarımla…

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!