Marmara Gölü’nde Hayat Sona Eriyor

Marmara Gölü'nde Hayat Sona Eriyor

Ege Bölgesi’nde yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan ve önemli su kaynaklarından biri olan Marmara Gölü, sona yaklaşıyor.

Marmara Gölü, kurumaya başlarken kuruyan alanları da usulsüz bir biçimde DSİ tarafından kiralanıyor.

DSİ, Manisa, Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçelerinde bulunan ve Ege Bölgesi’nin en büyük göllerinden biri olan Marmara Gölü’nü daha da büyütmek istedi.

1960 yıllarında Akhisar’da Kum Çayı ile Gördes Çayı’nı göle akıtarak ve bazı yerleri istimlak ederek rezerv alanını genişletti. Menemen Ovası’na kadar uzanan Marmara Gölü tarım sulamasında önemli bir yer edindi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca “Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan” olarak tescillenen, ayrıca tepeli pelikan, karabatak gibi nesli tehlikede olan 101 farklı türden 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan Marmara Gölü, son yıllarda kuraklık ile karşı karşıya.

Cumhuriyet yazarı Mehmet İnmez’in haberine göre, gölde, derinlik 60 santimetreye düştü, kayıkların karaya oturdu ve balıkçılık bitme noktasına geldi.

DSİ’nin ihmali ve iklim şartları nedeniyle kuruyan gölün binlerce dönümünün bir kişi tarafından onlarca köylüye tarım arazisi olarak kiralandığı ortaya çıktı.

Hukuki boşluktan yararlanan kişiler, tarım arazisine çevirdiği kuru yerlerde buğday, ayçiçeği vb. ekti. Kuruyan arazinin daha verimli olması için sazlıklar yakıldı, söğüt ormanları kesildi. Ekosistemin bozulması ile kuşların yuvaları bozuldu.

Yaklaşık üç yıldır süren arazi gaspı için DSİ, kiralayan kişiye ceza kesti. Ancak, kişinin üzerine mal varlığı bulunmadığı ve adresi de tespit edilemediği için cezai işlem de uygulanamadı. İlk tespitte yüzlerce dönüm arazinin kullanıldığı tespit edildi.

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!