Belarus lideri ile göçmen krizi konusunda 2 gün arayla telefonda görüşen Merkel, tepki çekti.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko ile bu hafta 2. kez bir telefon görüşmesi yaptı ve ülkesi de dahil Estonya ve Polonya’nın eleştirisine maruz kaldı.
Ülkeler, bu telefon görüşmesiyle AB’nin tutumunun aksine, Merkel’in aslında Lukaşenko’yu Belarus’un başkanı olarak tanıdığına inanıyor.
Estonya Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Marko Mikhkelson, Şansölye’nin eylemlerinin ciddi bir hayal kırıklığı olduğunu belirtti. Mikhkelson ayrıca Merkel’in bu çağrıyı Putin’in hoşuna gidecek şekilde Polonya’yı geçerek yaptığını vurguladı.
Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski, bu tür eylemlerin gerekli olduğunu, ancak Polonya devletinin arkasından yapılacak kadar gerekli olmadığını vurguladı.
Almanya’da ise Merkel’in Lukaşenko ile konuşması, Şansölye Lukaşenko’yu Belarus’un meşru başkanı olarak tanıdığı için ”korkunç bir sinyal” olarak adlandırıldı.
Aleksandr Lukaşenko yasal olarak seçilmiş bir devlet başkanı olarak tanınmak istiyor ve ayrıca AB’nin Polonya-Belarus sınırındaki göç krizine son vermesi karşılığında yaptırımları kaldırmasını bekliyor.
Görüşmenin içeriği
BelTA haber ajansının bildirdiğine göre Merkel ve Lukaşenko, son görüşmede göçmen krizinin Belarus ve AB tarafından çözülmesi gerektiği sonucuna vardılar.
Taraflar göçmen konusunu etraflıca ele aldı ve çözüm bekleyen sorunlar için bundan sonra ne yapılması gerektiği konusunda kesin bir anlaşmaya vardılar.
İki tarafın yetkilendirdiği yetkililer, mevcut sorunları çözmek için derhal görüşmelere başlayacak.
Merkel, ayrıca Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in sürecin mülteci ve göçmen sorunlarıyla ilgilenen uluslararası örgütleri içermesini sağlama talebi hakkında Lukaşenko’yu bilgilendirdi. Lukaşenko ve Merkel temas halinde kalmaya karar verdiler.
Angela Merkel, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Uluslararası Göç Örgütü ve Avrupa Komisyonu’nun işbirliğiyle, etkilenen insanlara insani yardım ve ülkelerine geri dönüş olanakları sağlama ihtiyacını da vurguladı.
Lukaşenko ve Merkel, daha önce 15 Kasım’da Belarus’un Polonya, Litvanya ve Letonya ile olan sınırlarındaki mülteci durumunu görüşmek üzere bir telefon görüşmesi yapmıştı.
Kaynak:AjansBizim