Brüksel’in Çin’e karşı tarihi yaptırım hamlesine, Pekin içlerinde 4 adet Litvanyalı milletvekilinin de bulunduğu çok sayıda Avrupalı diplomatı ve kurumu kara listeye alarak misilleme yapmıştı. Çin’in direkt baskısına rağmen devlet başkanı Vilnius, Pekin hükümetinin Uygurlara karşı uyguladığı baskıyı ‘soykırım’ olarak tanımak için harekete geçti.
Kara listeye alınan bürokratlar Çin elçilikleri tarafından çok sert, kategorik ve baskı niteliğinde mektuplar aldıklarını açıkladı.
Avrupa Güvenlik Politikası Değerler Merkezi’nden Jakup Janda’nın aktardıklarına göre, Çin çeşitli ülkelerde Çin karşıtı eylemleri ve söylemleri kimin çıkardığını takip ediyor, söylemlerde bulunan kişiler de Çin büyükelçilikleri tarafında saldırıya uğruyor.
Bu saldırgan mektuplar Litvanya Parlamentosu milletvekili Dovilė Šakalienė’ye de Parlamentoda Uygurlar ve diğer azınlıklara karşı uygulanan baskı politikalarına dikkat çeken bir karar taslağı hazırlamasından sonra geldi.
Mart’ın başlarında bağımsız Birleşmiş Milletler uzmanlarından oluşan bir ekip Çin’in Doğu Türkistan’da uyguladığı politikaların Uluslararası Soykırım Önleme Sözleşmesinin 50 maddesini de ihlal ettiğini vurgulayarak, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini ‘soykırım’ olarak nitelendirmişti.
Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Hollanda, Avrupa Birliği’nde Çin’in politikalarını ‘soykırım’ olarak nitelendiren tek ülke, Pekin’in Uygur politikasını soykırım olarak tanımıştı.
Litvanya bu girişimle birlikte ‘soykırım’ olarak niteleyen ikinci Avrupa Birliği ülkesi olmaya hazırlanıyor.