LGS’den 719 öğrencinin tam puan almasının ardından şaibe iddiaları gündeme gelmişti. Dün Milli Eğitim Bakanlığı’nın Bilgi İşlem Genel Müdürü Özgür Türk görevden alınmıştı. Sınavla ilgili şaibe ve usulsüzlük iddiaları tartışılmaya devam ederken, Trabzon’da bir okuldan çıkan çoklu birincilik ve kazananlardan birinin “müftü oğlu” olması dikkat çekti.
TEK OKUL, DÖRT BİRİNCİ, BİR MÜFTÜ OĞLU
Mahmut Celaleddin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi Proje Okulu’ndan dört öğrencinin LGS’de Türkiye birincisi olduğu öğrenildi. Birincilik elde eden öğrenciler ve aileleri, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım’ı makamında ziyaret etti. Ziyarete Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Uygun, Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemil Karakaş, okul müdürleri ve sınavda derece yapan öğrenciler katıldı. Ziyarete katılan isimlerden biri ise dikkat çekti. Ortahisar İlçe Müftüsü Özcan Yılmaz, Türkiye birincisi olan oğlu M. A. Yılmaz ile birlikte valilikteydi. LGS’deki başarı listesinde aynı okuldan dört öğrencinin çıkması ve müftünün oğlunun da bu isimler arasında yer alması, sınav süreciyle ilgili gündeme gelen şaibe ve torpil iddialarını daha da alevlendirdi.
“BU KADAR TESADÜF OLUR MU?”
CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, yaşananları sert sözlerle eleştirdi. Bak, bu durumun sadece öğrenciler arasında adaletsizlik yaratmadığını, aynı zamanda toplumsal güveni de sarstığını belirterek şunları söyledi:
“Mahmut Celaleddin Ökten’in ismini taşıyan 3 ayrı Anadolu İmam Hatip Lisesi Proje Okulundan toplam 46 öğrencinin LGS’de tam puan almış olması garip değil mi? Bu okullardan biri de Trabzon’da ve bu okulda da 4 öğrenci LGS’de tam puan almış. Üstelik bu öğrencilerden biri de, Ortahisar İlçe Müftüsünün oğlu çıkıyor. Müftümüzün oğlu elbette üstün başarılı olabilir, asla hak yemeyiz ancak bu kadar şaibelerin konuşulduğu bir sınavda bu detay son derece dikkat çekicidir, görmezden gelemeyiz. Bütün bu yaşananları normal olarak kabul etmemiz mümkün mü? Kim ne derse desin, ortada büyük bir şaibe vardır ve bu durum mutlaka araştırılıp açığa çıkarılmalı, bu tezgahı kuranlar hesap vermelidir. En çok da çocukları yıllardır dirsek çürüten, ter döken ailelerimizin buna tepki göstermesi gerekir. Çünkü onların çocuklarının emekleri zayi edildi, hakları yenmiştir.”
“AMAÇ, TOPLUMU BU OKULLARA YÖNLENDİRMEK”
İmam hatip proje okullarından gelen yüksek başarı oranının ardında bir yönlendirme amacı olduğunu belirterek, “Burada asıl amaç, ‘Bakın en başarılı öğrenciler, bizim açtığımız proje okullardan çıkıyor’ algısı yaratarak toplumu bu okullara yönlendirmektir. Bir zamanlar FETÖ’cüler soruları çalarak, sızdırarak sınavlarda bütün iyi dereceleri elde ediyordu. Onların amacı da, ‘En başarılı öğrenciler cemaat okullarından çıkıyor, bu çocuklar ülkenin geleceğini inşa edecek’ algısını topluma kabul ettirmekti. Şimdi yaşanan olay da, hedefleri itibarıyla aynıdır. Amaç, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ni, rejimi ortadan kaldırmaktır. Milet olarak bu yaşananlara zamanında gereken tepkiyi veremezsek yarın çok daha büyük tehditlerle, sıkıntılarla uğraşmak zorunda kalabiliriz” ifadelerini kullandı.