Kurşuna maruz kalmak bütün bir neslin kişiliğini nasıl değiştirdi? X kuşağı daha nevrotik olma eğiliminde …

featured

Bir çocuğun çocukken kurşuna maruz kalması durumunda, yetişkin olduğunda IQ’sunun daha düşük olacağını ve hatta zihinsel sağlığının bozulacağını biliyoruz. Ancak şimdi, geniş çaplı yeni bir çalışma bunun onun kişiliğini bile değiştirebileceğini gösteriyor. Sonuçlar, çocuklukta bu ağır metale maruz kalmanın etkileri üzerine yapılan önceki araştırmalarla tutarlıdır, ancak tüm neslin yaygın düşük seviyeli kurşun zehirlenmesinin arka planında, sonuçlar gerçekten derindir.
Kurşun neredeyse her miktarda tehlikeli olan bir nörotoksindir. Yapabileceğine dair pek çok kanıt var:insanların IQ’sunun düşük olmasıbunlardan biri. Aynı zamanda daha düşük dürtü kontrolüyle de ilişkilidir ve aynı zamanda şiddet eğiliminin artması. Önemli miktarda araştırma, sanayileşmiş dünyada 1960’ların sonlarından 1990’lara kadar suçtaki artışın ve sonrasındaki kayda değer düşüşün, suç oranının doğrudan bir sonucu olduğu fikrini desteklemektedir.kurşunun yakıta dahil edilmesi ve ardından çıkarılması.
Dr. Ted Schwab’ın yayınlanan çalışmasında çocukken test edilen ve daha sonra çevrimiçi kişilik testlerine tabi tutulan 1,5 milyondan fazla insanla ilgili verileri analiz etti.

“Kişiliğimizi her yere yanımızda taşıyoruz” ,diyor Schwab. Kurşunun kişilik özellikleri üzerindeki küçük olumsuz etkileri bile (özellikle milyonlarca insana ve kişiliğimizden etkilenen tüm günlük kararlara ve davranışlara bakıldığında) refah, üretkenlik ve uzun ömür üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Dahası,

Schwaba, kurşun seviyesinin yüksek olduğu yerlerde büyüyen Amerikalı yetişkinlerin daha az sağlıklı kişiliklere sahip olduğunu buldu. Bu, kendi içinde, kentsel ve kırsal kültürdeki farklılıklar da dahil olmak üzere birçok faktörden kaynaklanıyor olabilir. Ancak kurşunlu yakıt kullanımını aşamalı olarak ortadan kaldıran ABD federal Temiz Hava Yasası her yerde eşit hızla uygulanmıyor. Schwaba, bölgelerindeki kurşun konsantrasyonunun düştüğü bir zamanda doğan insanların, daha sonraki bir aşamada kurşunsuz hale gelen ilçelerde bulunmayan avantajlara sahip olduğunu buldu.

Avrupa’dan veriler,

Kurşunlu yakıtın daha sonraki bir aşamada durdurulduğu yerde, Schwab’ın üç ana sonucundan ikisini doğruluyor. Her iki kıtada da kurşuna maruz kalma, daha yüksek düzeyde nevrotiklik ve daha düşük düzeyde başkalarına yönelim ile sonuçlandı. Ancak farkındalık üzerindeki etkinin tam tersi olması, bunun gerçek olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor.

Schwaba, “Olgun, psikolojik açıdan sağlıklı bir kişiliğin büyük bir bölümünü oluşturuyor ve bunlar hem ilişkilerde hem de işteki başarımızın veya başarısızlığımızın güçlü belirleyicileridir” diyor. Genellikle yaşamımız içinde düzelirler ancak yüksek düzeyde kurşuna maruz kalan kişilerde bu olgunluğa çok daha zor ve geç ulaşılır.

Genellikle nesiller arası stereotipler bilimsel olarak doğrulanabilir, ancak en yüksek düzeyde kurşuna maruz kalan X kuşağı daha nevrotik olma eğilimindeyse ve yöneticiye şikayet etmeye çok daha yatkınsa, o zaman bunun neden böyle olduğuna dair bir fikrimiz zaten var.

Schwaba, “Uzun zamandır kurşuna maruz kalmanın zararlı olduğunu biliyoruz, ancak her yeni araştırma dalgası kurşunun topluma zarar vermenin yeni yollarını belirliyor gibi görünüyor” diyor. Bugün kurşunlu yakıt kalmadı ancak Schwaba, birçok kurşun kaplı drenaj borusunun henüz değiştirilmediğini ve üst toprağın büyük kısmının hâlâ kirlenmiş olduğunu belirtiyor. ABD’deki siyah çocukların, beyaz çocuklara kıyasla iki kat daha fazla kurşuna maruz kalma riski taşıdığını ekliyor.
Son olarak Schwaba, kurşun maruziyetine daha daha fazla maruz kalmanın olumsuz sonuçlara mal olacağına geçmişe dair verilere bakarak tahmin ediyor..1,2 trilyon dolar ve tüm potansiyel faydaları hesaba katmayın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!