Küresel piyasalar

featured

Dün piyasalarda neler oldu? Kritik FED toplantısı öncesi küresel piyasalarda alıcılı seyrin devam ettiğini gözlemledik. Dün ABD cephesinde Hazine Bakanı Yellen, ABD bankacılık sisteminin sağlam olduğuna dikkat çekerken, küçük bankalarda mevduat çıkışlarıyla karşılaşmaları halinde müdahale edilebilineceğine vurgu yaptı. Bankacılık sektöründe koşulların yakından izlendiğini, federal ve eyalet düzenleyicilerinin yanı sıra birçok bankayla da iletişim halinde olunduğunu da ekledi. Dün ABD’de Şubat ayı 2 el konut satışları verisi takip edildi. Beklentiler konut satışlarının aylık bazda %5 artış göstererek 4,2 milyon seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

Açıklanan veri ise beklentilerin oldukça üzerinde aylık %14,5 artışla 4,58 milyon seviyesinde gerçekleşti. Böylece, Temmuz 2020’den beri konut satışlarında aylık en yüksek artış yaşandı. Beklentilerin üzerinde açıklanan veride, konut fiyatlarının gerilediği bölgelerde yaşanan güçlü konut satışları ve konut kredisi faizlerindeki geri çekilme etkili oldu. ABD hisse senedi endeksleri cephesinde S&P 500 endeksi %1,30 artışla 4002,87 seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksinde en yüksek değer kazançları %3,45 ile enerji ve %2,71 ile dayanıklı tüketim sektörlerinde gözlendi.

Nasdaq endeksi %1,58 değer kazanarak 11860,11, Dow Jones endeksi ise %0,98 artışla 32560,60 seviyesinden kapandı.. Avrupa’da AMB yetkilisi Robert Holzmann, UBS’in Credit Suisse’i devralmasıyla sonuçlanan dalgalanmaların finansal sistemdeki likiditenin azalmasına yol açtığını ve bu durumun enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturabileceğine vurgu yaptı. AMB’nin ilerleyen üç toplantıda faiz artırımına devam edebileceğini ancak bu ihtimalin kesin olmadığına dikkat çekti. Almanya’da Dax endeksi %1,75 yükselişle 15195,34 puana, Fransa’da CAC40 endeksi %1,42 değer kazanarak 7112,91 seviyesine yükseldi.

İngiltere’de ise FTSE100 endeksi %1,79 artışla 7403,85 seviyesine yükseldi. Faiz beklentilerine hassasiyeti yüksek olan iki yıllık ABD tahvil faizleri %4,17 seviyesine yükselirken, 10 yıllık tahvil faizleri ise %3,61 seviyesine çıktı. VIX endeksi ise 2,77 puan azalışla 21,38 seviyesine geriledi. Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında alıcılı seyrin devam ettiğini gözlemliyoruz. Shanghai endeksi %0,25, Hang Seng endeksi %2,22, KOSPI endeksi %1,04, Nifty 50 endeksi ise %0,35 alıcılı seyir izliyor. ABD vadeliler cephesinde de yatay pozitif seyir izliyoruz. Bugün FED’in faiz kararı ve yeni ekonomik projeksiyonları takip edilecek. Piyasalar FED‘in %89 ihtimalle 25 baz puan faiz artışı yönünde karar almasını bekliyor.

Saat 21:30’da FED Başkanı Powell’ın basın toplantısında yeni projeksiyonlar, özellikle faiz beklentileri, piyasaların odak noktası olacak. Euro bölgesinde ise AMB yetkilisi Visco’nun konuşması takip edilecek. Gelecek gündemde neler var? Yarın İngiltere’de BOE faiz kararı takip edilecek. Beklentiler faizin 25 baz puan artırılarak %4,25 seviyesine ulaşması yönünde bulunuyor. ABD’de ise haftalık işsizlik başvuruları, yeni konut satışları ve Chicago FED ulusal aktivite endeksi verileri takip edilecek. EURO bölgesinde ise tüketici güveni verisi açıklanıyor olacak. Cuma günü ise Japonya’da Şubat ayı TÜFE verisi takip edilecek. Ocak’ta %4,3 seviyesinde açıklanan veride beklentiler Şubat ayı enflasyonunun %3,3 seviyesinde açıklanması yönünde. Çekirdek TÜFE cephesinde de benzer şekilde Ocak ayında açıklanan %4,2 seviyesinden %3,3’e gerileme bekleniyor.

Dün piyasalarda neler oldu? Güne %0,22 artışla 4.986 puandan başlangıç yapan endeks, 4.890-5.019 bandında dalgalı seyir izledi. Kapanışa doğru artan satışlarla beraber endeks günü %1,38 kayıpla 4.906 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi ise 61,97 milyar TL seviyesinde yaşandı. Sanayi endeksi %0,94 geri çekilirken, bankacılık endeksi %2,23 değer kaybetti. Sanayi endeksinde 45,62 milyar TL işlem hacmi gerçekleşirken, bankacılık endeksinde hacim 12,58 milyar TL seviyesinde yaşandı.

Bugün ne bekliyoruz? BIST 100 endeksinin küresel piyasalarda devam eden alıcılı seyrin desteği ile güne toparlanma eğilimiyle başlangıç yapabileceğini düşünüyoruz. Yurt içinde bugün açıklanacak her hangi bir makro veri bulunmuyor. Gelecek gündemde neler var? Yarın 14:00’da Merkez Bankası faiz kararı takip edilecek. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun bu ayki toplantısına ilişkin faiz beklentisi ise katılımcıların yarısı tarafından faizin sabit kalması, diğer yarısı ise 50 baz puan faiz indirimi yönünde bulunuyor. Aynı gün İşgücü İstatistikleri ve Tüketici Güven Endeksi verileri takip edilecek. Cuma günü ise saat 11:00’da yabancı turist istatistikleri verisi takip edilecek.

Küresel bankacılık sistemine ilişkin endişelerin hafiflemesiyle güvenli liman olarak görülen gelişmiş ülke tahvillerine olan yönelim azaldı. Dün ABD 10 yıllık tahvil faizi 5 bp yükselişle %3,55 seviyesine yükselirken Almanya 10 yıllık tahvil faizi de 11 bp artışla %2,25 seviyesinden işlem gördü. Küresel risk iştahındaki toparlanmayla uyumlu olarak Türkiyenin 5 yıllık Dolar cinsi CDS risk primi 13 bp düşüşle 539 bp’a geriledi. Hazine’nin eurobond verim eğrisinde de tüm vadelerde geri çekilmeler görülürken Eylül 2033 vadeli Eurobond faizi 13 bp düşüşle %8,59 seviyesinden işlem gördü. Döviz tarafında yukarı yönlü hareketini sürdüren EUR/USD paritesi 1,0780’e yükselirken Dolar/TL kuru hafif yükselerek 19,03 seviyelerinden işlem gördü. Yurt içi tarafta Hazine ihalelerinin takip edildiği günde kısa vadeli tahvil faizlerinde yükseliş yaşanırken 10 yıllık tahvil faizinde düşüş gözlendi.

2 yıllık tahvil faizi 96 bp yükselişle %13,31, 10 yıllık tahvil faizi ise 25 bp düşüşle %11,57 seviyesinden günü tamamladı. Dün yapılan 2 ihalede Hazine Şubat 2028 vadeli sabit kuponlu tahvilden %11,53 bileşik getiriyle 35,2 milyar TL, Ocak 2033 vadeli TÜFE’ye endeksli tahvilden %-4,54 reel faizle 3,9 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi. Böylece Mart ayı borçlanma programını tamamlayan Hazine, 41,9 milyar TL’lik itfasına karşılık 83,5 milyar TL borçlanarak 60 milyar TL’lik hedefinin de üzerinde brorçlanmış oldu. TL likidite tarafında TCMB 1 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 19 milyar TL olarak yenilerken APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 221 milyar TL seviyesinde oluştu. Ayrıca TCMB aynı gün valörlü swap işlemlerinden 8,9 milyar TL ilave fonlama sağladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, depremde evi yıkılan ya da hasarlı olan yurttaşlara, elektrik ve doğalgaz için doğrudan destek olarak 4,08 milyar lira sağlandığını açıkladı. Adıyaman, Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş’ın tamamıyla Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki depremde zarar bireysel tahsilatlar 31 Mayıs’a kadar ertelendi. Bankalararası Kart Merkezi tarafından yayımlanan verilerine göre, Türkiye’de POS cihazı sayısı geçtiğimiz yıl %16,6, banka/kredi ve ön ödemeli kartları kapsayan toplam kart sayısı da % 16,8 artış gösterdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalelerini 37,7 milyar lira ile tamamladı. İhale öncesi satışlarda ise piyasa yapıcılara 26,25 milyar TL’lik satış gerçekleştirdi. TL cinsinden sabit kuponlu devlet tahvil ihalesinde ise 13,9 milyar TL’lik teklife karşılık 10,2 milyar TL’lik net satış gerçekleştirildi. İhalede bileşik faiz % 11,53 olarak gerçekleşti. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca, 42 bin 500 yeni personel istihdamı için alım süreçlerinin başlatıldığını açıkladı.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, Almanya’nın teknoloji alanında Çin’e yönelik ihracat kısıtlamalarını değerlendirdiğini açıkladı. Açıklamada, Almanya’nın Çin’e yönelik ihracat kısıtlamalarını ABD’nin Pekin’e çip ihracatına yönelik kısıtlamalarına benzer şekilde değerlendirildiğini ve Almanya’nın teknoloji liderliğini kaybetmemesi gerektiğine vurgu yapıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Moskova’da yaptıkları görüşme sonrasında ortak bildiri imzaladı. 2030’a kadar Rusya-Çin ekonomik işbirliğinin önemli alanlarının geliştirilmesi planına ilişkin 8 maddelik bildiride, iki ülke arasındaki elektronik ticaretin ve diğer yenilikçi araçların artırılması vurgulanırken birbirine bağlı lojistik sistemin geliştirileceği açıklandı.

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), AB ülkelerinin şubat ayına ilişkin yeni otomobil tescil verilerini açıkladı. Buna göre, AB ülkelerinde yeni otomobil satışları, geçen ay 2022’nin aynı dönemine göre %11,5 artarak 802 bin 763’e ulaştı. Birlik üyesi ülkelerde yeni araç tescilleri, Ocak-Şubat 2023’te ise geçen yılın aynı dönemine göre %11,4 artarak 1 milyon 563 bin 15’e yükseldi. Şubat ayında AB ülkelerinde satılan yeni otomobillerin %36,9’u benzinli, %25,5’i hibrit, %15’i dizel, %12,1’i tam elektrikli, %7,2’si fişli hibrit ve% 3,3’ü de diğer yakıtlardan oluştu. Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna, yaklaşık 15,6 milyar dolarlık finansman paketi için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma sağladı. Anlaşmada, IMF misyon heyeti ile Ukraynalı yetkililerin, finansal istikrarı ve ekonomik toparlamayı destekleme dahil 48 aylık bir fon sağlanması konusunda uzlaşıldığı açıklandı.

Türkiye Halk Bankası A.Ş. (HALKB): Banka, 10 milyar TL’lik kayıtlı sermaye tavanı içerisinde kalmak kaydıyla, toplam 4,96 milyar TL olan çıkarılmış sermayesinin, “tahsisli satış” yöntemi ile mevcut tüm ortakların rüçhan haklarının tamamen kısıtlanarak, nakit sermaye artırımı yoluyla toplam satış hasılatı 30 milyar TL olacak şekilde artırılmasına karar verdiğini duyurdu.

Türkiye Vakıflar Bankası (VAKBN, Pozitif): Banka kayıtlı sermaye tavanı içerisinde kalmak kaydıyla, 7,11 milyar TL olan çıkarılmış sermayesinin, mevcut pay sahiplerinin rüçhan hakları tamamen kısıtlanarak, tahsisli ve nakden toplamda 32 milyar TL toplam satış hasılatı elde edilecek şekilde nakit sermaye artırımı yoluyla artırılmasına karar verildiğini duyurdu.

Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri A.Ş. (SMRTG, Pozitif): Şirket bağlı ortaklığı olan Smart Güneş Enerji Ekipmanları Pazarlama A.Ş. ile yurt içinde yerleşik bir müşterisi arasında Güneş enerjisi santrali anahtar teslim kurulumuna istinaden KDV hariç toplam 70,2 mn TL karşılığı tutarda yurt içi satış sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeye ilişkin ön ödeme dün alındı.

Biotrend (BIOEN, Nötr): Şirketin 14.04.2023 tarihinde gerçekleşecek olan Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda 2022 yılı net karından temettü dağıtımının yapılmaması konusunda teklifte bulunulmasına karar verildi.

Jantsa Jant Sanayi Ve Ticaret A.Ş. (JANTS, Pozitif): Şirket 2,6 MW lisansız Güneş Enerjisi yatırımı yapılmasına karar verdi. Yatırım tamamlandığında toplamda 6,4 MW Güneş Enerjisi gücüne ulaşılacaktır. Artmakta olan elektrik giderinin yaklaşık %25-30’luk kısmı bu yatırımlardan karşılanarak elektrik maliyetinin azalmasına yardımcı olması bekleniyor. Bu yatırım 1.628.069 USD karşılığında yaptırılmakta olup Aydın ili Umurlu Fabrika çatısına ilave ve Ortaklar’daki fabrika çatılasına yerleştirilecek. Umurlu fabrika çatısına ilave 2Ç23’te tamamlanarak devreye alınacak, Ortaklar fabrika çatısına ila ve de 3Ç23’te tamamlanarak devreye alınacaktır. Aydın Ortaklar Organize Sanayi Bölgesinde 35.000 m2 kapalı alan içinde 1mn adet tarımsal ve endüstriyel makina jant imalatı yatırımın üst yapı bina işleri devam ediyor. Makine ve teçhizat siparişleri verilmeye başlanmış olup, yılın ikinci yarısında tamamlanarak son çeyrekte deneme üretimleri yapılacak. Bu yeni fabrika yatırımı ile birlikte şirket kapasitesi kademeli olarak %20-%50 arasında artacak.

Astor Enerji A.Ş. (ASTOR, Pozitif): Şirket, İspanya’da yerleşik özel firmadan alınan sipariş kapsamında 2,36 mn euro tutarında “Güç Transformatörü”, ve Estonya’da yerleşik özel firmadan alınan sipariş kapsamında 600.000 euro tutarında “Güç Transformatörü” sözleşmesi aldı.

Kaynak: Halk Yatırım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!