Küresel piyasalar

featured

Dün piyasalarda neler oldu? Geçtiğimiz haftanın son işlem günü açıklanan beklentilerden kuvvetli tarım dışı istihdam verisi, açıklanan büyük ölçekli şirket bilançolarının tatmin edici düzeyde olmaması, teknoloji şirketlerlerinden gelen işten çıkarma haberleri ve Çin-ABD gerilimi ABD hisse senedi piyasalarında satıcılı seyirde etkili oldu. Dell Technologies, toplam işgücünün %5’ine yakınını temsil eden 6.650 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Şirket yetkilisinin çalışanlara gönderdiği bildiride şirketin geleceğe dair belirsizlikle kötüleşmeye devam eden pazar koşullarına maruz kaldığı belirtildi. Wall Street Journal’in haberine göre, ABD’li enerji şirketi Chevron Corp. Cezayir’de enerji kaynağı aramaları gerçekleştirmek için Cezayir yetkilileri ile görüşmelerde bulunuyor. Böylece Dow Jones endeksi %0,10 azalışla 33.891,02 puana geriledi. S&P 500 endeksi %0,61 azalarak 4.111,08 puana ve Nasdaq endeksi %1,0 kayıpla 11.887,45 puana geriledi. S&P 500 endeksinde değer kazanan tek sektör %0,22 ile altyapı olurken, en çok değer kaybeden sektörler ise %1,21 ile ham madde, %1,13 ile iletişim servisleri ve %1,12 ile bilgi teknolojileri oldu. Dow Jones endeksinde en çok değer kazanan sektörler %0,50 ile sanayi olurken, %0,33 ile sağlık ve %0,16 ile finans oldu. Çin-ABD arasındaki “araştırma balonu” krizi ile beklentilerin üzerinde açıklanan tarım dışı istihdam verisi neticesinde daha şahin bir FED olabileceği beklentileri Avrupa hisse senedi piyasalarında da genele yayılan satışlara sebep oldu. Avrupa hisse senetlerinde Investec İngiltere stratejisti Roger Lee’nin de dediği üzere gözler yılın ikinci yarısındaki alınacak faiz kararlarına çevirildi. Lee’ye göre eğer yılık ikinci yarısı faiz indirimleri gelmezse bazı şirket hedef fiyatlamalarında güncellemeler yapmaları gerekebilir. JPMorgan Chase stratejisti Mislav Matejka’ya göre ise hisse derecelendirmeleri kısa dönemli ralliden sonra bile çok isabetsiz değil ve Avrupa hisseleri ABD hisselerine göre daha az cazip bulunuyor. Euro Stoxx 50 endeksi seansı %1,23 kayıpla 4.205,45 seviyesinden tamamladı. DAX endeksi %0,84 değer kaybı ile 15.345,91 seviyesine çekilirken, FTSE 100 %0,82 ve CAC 40 ise %1,34 değer kaybetti. Tahvil faizleri cephesinde ise, öne çıkan indirim beklentileri ışığında ABD 10 yıllık tahvil getirileri %3,63 seviyesine yükselirken 2 yıllık tahvil getirilerinde ise 0,11 puanlık bir artış oldu ve %4,42 seviyesinde işlem gördü. VIX endeksi de 1,10 puan yükselişle 19,43 seviyesine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasaları cephesinde ise genel olarak karışık seyir görülüyor. Çin’de geri açılma politikasındaki talep artışının henüz beklentileri karşılayamaması ve teknoloji sektörü bilançolarının ekonomik yavaşlama görünümünün talep cephesindeki yansımalarını ortaya koymasının da etkili olduğunu söyleyebiliriz. Shanghai %0,33, Hang Seng endeksi %0,82, Kospı %0,54 pozitif seyir etkili olurken, Nifty 50 endeksi ise 0,14, Nikkei Endeksi ise %0,08 oranında satıcılı işlem görüyor. ABD vadeliler cephesinde de yatay pozitif seyir görülüyor. Bugün Fed Başkanı Powell’ın sempozyumda para politikasına ilişkin olası mesajları yatırımcıların odağında olacak. Makro veriler cephesinde ise, ABD’de dış ticaret dengesi verisini takip edeceğiz. Beklenti Aralık ayı verisinin 68,5 mlr dolar açık vermesi yönünde bulunuyor. Bir önceki veri 61,5 mlr dolar açık yönündeydi. Almanya’da ise Aralık ayı Sanayi üretimi verisi takibimizde olacak. Sanayi üretimi verisinin Aralık ayında %2 azalış yönünde gerçekleşmesi beklenirken, bir önceki veri %0,2 artış yönünde gerçekleşmişti.

Gelecek gündemde neler var? Makro veriler tarafında ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Michigan tüketici güveni ve bütçe dengesi verileri takip edilecek. Cuma günü TSİ ile 18:00’de açıklanacak olan Şubat ayına ilişkin öncü Michigan Üniversitesi anketlerinden tüketici hissiyatı ile enflasyon beklentileri piyasalara etki gücü yüksek veriler olarak izleniyor. ABD’de son dönemde ivme kaybeden enflasyon rakamları sonrası tüketici hissiyatında son üç aylık dönemde görülen toparlanma dikkat çekiyor. Tüketici hissiyatının Şubat ayında Ocak ayına paralel olarak 64,9’da sabit kalması bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise Almanya’da TÜFE, İngiltere’de GSYH ile ECB Başkanı Lagarde ve üyelerden gelecek olan mesajlar öne çıkan gelişmeler arasında yer alıyor. Almanya Federal İstatistik Ofisi, geçtiğimiz hafta açıklanması planlanan Almanya Ocak ayı öncü TÜFE’nin eyaletlerden gelen verilerin işlenmesinde teknik sorunlar nedeniyle 09 Şubat Perşembe saat 16:00’da açıklanacağını bildirdi. Ocak ayı öncü TÜFE’nin aylık %1,1 oranında artışla yıllık bazda %8,6’tan %9,2’ye yükseliş kaydetmesi bekleniyor. İngiltere’de 10 Şubat saat 10:00’da ise açıklanacak GSYH verisinin dördüncü çeyrekte yıllık %0,40 büyümesi öngörülüyor. İngiltere ekonomisi yılın üçüncü çeyreğini %1,90 oranında büyüme ile tamamlamıştı.

Kaynak Halk Yatırım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!