Tolga UĞUR
Seçimlerin ardından ekonomi politikalarında yaşanan değişim ile beraber borçlanma maliyetleri artarken, ihtiyaç ve tüketici kredilerindeki ortalama faizler, yüzde 61.5’lik yıllık enflasyona yaklaşmaya başladı. Mayıs ayındaki seçimlerden önce Merkez Bankası’nın yüzde 8.5 seviyesindeki politika faizinin çok üzerinde değer alan piyasa faizleri, TCMB’nin son dört toplantıda 2150 baz puanlık faiz artırımı yapmasıyla yükselmeye devam etti.
YÜZDE 60 ARTTI
Merkez Bankası verilerine göre TL ihtiyaç kredilerinde ortalama faiz, 29 Eylül haftasında yüzde 59’u aştı. Tüketici kredilerindeki ortalama faiz ise hafif düşüşle geçen hafta yüzde 57.20’ye geriledi. Hazirandan bu yana ihtiyaç kredilerindeki faiz yüzde 47.15, tüketici kredilerindeki faiz ise yüzde 60.35 oranında arttı. Verilere göre, geçen hafta faizlerdeki en büyük artış ticari kredilerde gerçekleşti. TL ticari kredilerdeki ortalama faiz, eylül ayının son haftasında 3.5 puan artarak yüzde 46’ya dayandı. Haziran ayının başında yüzde 15’in altında olan ticari kredilerdeki faiz, son 3 ayda 3’e katlandı. Ticari kredilerdeki tavan oran ise,
TCMB’nin eylül ayındaki faiz artırımıyla beraber yüzde 69’a çıktı. 29 Eylül haftasında konut kredilerindeki ortalama faiz yüzde 42, taşıt kredilerinde ise yüzde 40 seviyesinde bulunuyor.
Mevduat faizleri yükseldi
29 Eylül haftasında TL mevduat faizlerinde de belirgin bir yükseliş gerçekleşti. Ekonomi yönetiminin Kur Korumalı Mevduat’lardan (KKM) çıkışı özendirmeye çalışması ve birikimlerin döviz yerine TL mevduatlara yapılmasını amaçlamasıyla, mevduat faizleri 6 haftadır yükseliyor. 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizleri, haftalık bazda 2.5 puan artarak yüzde 45’i aştı. 6 aya kadar vadeli mevduatlardaki ortalama faiz yüzde 38’i, 1 yıla kadar vadeli TL mevduatlardaki faiz ise yüzde 35’i geçti. Bir aya kadar vadeli mevduatlarda uygulanan faiz oranı ise yüzde 33.2 seviyesinde bulunuyor.