Konya caddelerinin bir kısmında bu slogan var. S. Davutoğlu’nun fotoğrafının altında böyle yazıyor. Hemşehrimizin, AKP’nin Genel Başkanı Türkiye’nin Başbakanı oluşuna bile sevindirmiyorlar. İnsan aklıyla ve düşüncesiyle alay eder gibi, insanı kaygı ve endişelere sevk ediyorlar. Ben sade ve sıradan bir vatandaşım. Bu sokak reklamlarından, endişe duymadım desem yalan olur.
Ne demek, “Yeni liderle yeni Türkiye’ye?” S. Erdoğan’da yeni değil miydi?
Köylerde, aileler karışmasın, yazışmalarda sıkıntı olmasın diye kimi akrabalar soyadlarının başına çeşitli eklemeler yapardı. Örnek: Dere soyadı, eklemelerle “Büyükdere, Çamdere, Küçükdere, Yenidere” olurdu, sırf ihtiyaçtan ötürü.
Türkiye Cumhuriyeti, yeni değildir; eski ve kökü tarihlere uzanan dünya’nın tanıdığı, iki kıta da toprakları olan güçlü bir orduya, genç bir nüfusa sahip şanlı ve tarihi bir devlettir.
AKP ve S. Erdoğan, bu devletin başına, “Yeni” sıfatını takmakta bir sakınca görmemekteler.. Oysa devletlerin yenisi, eskisi olmaz, olmamalı. Madem “Yeni Türkiye” diyecektiniz. Altı sıfır attığınız ve “ Yeni Türk Lirası= YTL” yaptığınız Türk lirasından “Yeni “sözcüğünü neden kaldırdınız da normal TL’ye döndünüz? Yeni Türkiye’ye, yeni Türk lirası daha mantıklı değil miydi?
Devletlerin yenisi eskisi olmaz. Devletlerin kalkınmışı, kalkınmamışı, az gelişmişi, çok gelişmişi, moderni, çağdaşı olur.
Kimi zaman bu yanlışı ve hatayı, Türk Siyasi partilerinin genel başkanlığına seçilenlerde yapmaktalar ve partilerinin başına “Yeni………” sıfatını eklemekteler. Sloganları da hazırdır, “ Bilmem kim ile Yeni bilmem ne partisi”
Partinin nesi değişiyor ki, neresini yeniliyorsunuz ki de böyle maksadı aşan sıfat eklemektesiniz?
“Yeni liderle Yeni Türkiye’ye” ne demek oluyor?
Türkiye’nin neresini ve nesini yenileyeceksiniz? Baştan dedik ya; Türkiye, köklü kurumları ve saygın tarihi geçmişi ile dünyaya mal olmuş bir devlettir.
Anayasal düzenini mi, hukuk sistemini mi, demokratik sistemini mi, iç ve dış siyasetini mi, örf adet ve gelenekleri ile siyasal yapısını mı yenileyeceksiniz? Restorasyon sözünü de hiç şık bulmadım. Neyi, nasıl restore edeceksiniz?
Yeni Türkiye lafından bunları mı anlayacağız, bunlara mı hazırlıklı olacağız?
Yoksa daha demokratik, daha fazla eleştiri ve toplumsal uzlaşma yolunun açılmasını mı, ihalelerin daha şeffaf ve şaibesiz yapılmasını mı, eğitim ve öğretim sisteminde; bilim ve teknolojiye ağırlık verilerek daha çağdaş ve modern Türkiye’nin kurulmasını mı anlayacağız?
Sahi siz bu “Yeni Türkiye” sözü ile neyi kast etmektesiniz?
Esen kalınız.