Nazım Peker
Nazım Peker

UMEM Nedir, İşsizlikte Rolü Var mıdır?

Türkiye pek çok alanda kaliteli işçi bulmakta zorlanmaktadır. Buna ister ara eleman deyin ister kalifiye elaman.. Adını ne koyarsanız koyun, ülkede büyük bir işsizlik ve aynı zamanda da işçi sıkıntısı vardır.

Bu, nasıl oluyor? Sorusuna ise cevap bulmakta zorlanmaktayız.

İşsizlik, ülkenin baş problemidir. TÜİK’e göre her yüz üniversite mezunundan 28’i işsiz. Buna İlköğretimi de katınız, çıkan netice sizi korkutuyor öyle değil mi?

Bir başka boyut ise İş Piyasasındaki arz-talep uyuşmazlığıdır. Şu yadsınamaz bir gerçek ki, vasıfsız işgücü fazlalığımız had safhadadır. Bir başka yadsınamaz gerçekte, firmaların KALİTELİ eleman bulma sıkıntısıdır.

Bütün bu ikili gerçekleri üst üste koyduğunuzda; arz-talep uyuşmazlığından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmek maksadıyla; “UMEM- Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri” BECERİ’10 Projesi devreye sokulmuştur.

Bu projenin amacı; Bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliğidir. Üniversitelerin 4-5-6 yılda veremediğini bu kurslar üç-beş ayda vereceklermiş. Acaba üniversitelerimiz yetersizler mi? Yorum sizlerin.

UMEM-BECERİ’ 10 Projesi; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ) arasında imzalanan protokol kapsamında ilk etapta 19 ilde başlatılmış bilahare gelinen nokta da 81 ilde uygulamayla devam ettirilmektedir.

Projenin bileşenleri şöyledir:

1-Eğitim alt yapısının güçlendirilmesi; a) Makine-teçhizat alımı, b) Müfredat revizyonu, c) Eğiticilerin eğitimi.

2- İşgücü piyasası ihtiyaç analizi; a)Pilot olarak belirlenen 19 ilde işgücü piyasası ihtiyaç analizleri anketlerinin uygulanması, b) 81 ilde bulunan firmalardan işgücü-stajyer talebinin alınması.,

3- Eşleştirme çalışmaları; a) Kursiyer seçimi, b) Staja yerleştirme, c) Başarılı olanların işe yerleştirilmesi

4- Yeni tasarlanan kursların uygulanması.

UMEM Beceri’10 Projesinin amaçları; İŞKUR tarafından yürütülmekte olan meslek edindirme faaliyetlerinin ve özellikle de teknik alanlardaki meslek eğitiminin etkinlik ve verimliliğinin artırılması ve işgücü piyasasının ihtiyaçları ile uyumlu hale getirilmesine yönelik bir sitemin ortaya konması. İşsizlere yönelik temel mesleki eğitim, mesleki gelişim ve meslekte yenileme eğitimlerinin verilmesi, başarılı kursiyerlerin staja yerleştirilmesi ve son aşama olarak da başarılı olanların istihdamlarının sağlanması.

Belli ki niyet güzel umarım sonuç da güzel olur.

Bu kurslara katılan öğrencilere günlük sanırım 15 TL civarında bir de yevmiye ödenmekte. Hal böyle olunca sigortaları da yapılmaktadır.

Kurs bittiği ve bir işe giremediği halde bu sigorta tam 30 ay (aldığım bilgiye göre) ödenmektedir.

Devletimiz ya da TÜİK ne yapıyor. Sigortası ödenen kişileri işsiz saymıyor. Bu gençler dolaylı olarak iş sahibi sayılmaktalar.

Düşünün 81 ildeki kursiyerlerin sayısını. Bu insanlar işsiz sayılmadıklarından; TÜİK’e göre Türkiye’deki işsiz sayısı da dolaylı olarak bir önceki yıla göre yüzde 1 oranında azalmış gözüküyor. Hükümet yetkilileri ve Sayın Başbakan’da bu bilgileri bizlere İŞSİZLİK AZALDI diye aktarmaktalar.

Sizce de işsizlik azalmış mıdır?

Kanan kim, kandırılan kim? Yalanla ya da yanlış bilgilerle nereye kadar?

Esen kalınız
 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!