Sayın Cumhurbaşkanı’nı anlamakta zorlanmaya başladım. Oysa “YENİKAPI RUHU” ile ülkede tansiyon bir nebze düşürülmüş, karpuz gibi ortadan ikiye ayrılmış toplum: birlik ve dayanışma moduna girmişti.
Ne oldu ne değişti de: eski söylemlere, fabrika ayarlarına geri döndük?
Sayın Cumhurbaşkanı’nın kendi ifadeleriyle yıllara göre LOZAN görüş ve yorumları:
Yıl: 2003. Lozan Zafer antlaşmasının 80. Yıldönümü R. T. Erdoğan: ”Türk milleti için hem cephenin hem siyasetin zaferi olan Lozan antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı dönüm noktasıdır.”
Yıl:2006. Antlaşmanın 83. Yıldönümü R.T. Erdoğan: “İstiklal mücadelemizde cephede kazandığımız büyük zaferin DİPLOMATİK tamamlayıcısı olan LOZAN antlaşmasıyla BEĞIMSIZLIĞIMIZ ve EGEMENLİĞİMİZ uluslararası alanda TESCİL edilmiştir. Millet ve devlet bu temeller üzerinde yükselmiştir.”
Yıl: 2007.Lozan antlaşmasının 84. Kutlama yılı R.T. Erdoğan: “ Lozan Türk milletinin TESCİLİDİR. Türkiye’nin kurucu belgesidir.”
Yıl:2009. Antlaşmanın 86. Yıldönümü R.T. Erdoğan: “Kurtuluş Savaşı’nda kazandığımız zafer, Lozan antlaşmasıyla tamamlanmıştır. Antlaşmanın mimarı olan devlet adamlarımızı RAHMETLE anıyorum.”
Yıl:2013. Lozan Zafer antlaşmasının 90. Yılı R. T. Erdoğan: “ Genç cumhuriyetimizin meşruiyetini sağlamlaştıran Lozan antlaşması, tüm dünyada SİYASİ ve HUKUKİ bir başarı olarak tanınmaktadır.”
Yıl: 2014. Antlaşmanın 91. Yıl kutlamaları R.T.Erdoğan: ”Bu antlaşma, cephelerde elde ettiğimiz ZAFERLERİN masa başında da sürdürülmesiyle gerçekleştirilmiş bir BAŞARI öyküsüdür.”
Yıl: 2015. Lozan antlaşmasının 92.yılı R. T. Erdoğan: “Lozan antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin KURUCU belgesidir, temel vizyonudur, bugün bunu İDRAK ediyoruz.”
Yıl: 2016. 24 Temmuz. 93. Yıldönümü R.T. Erdoğan: “Aziz milletimizin inanç, cesaret ve fedakârlıkla elde ettiği zafer, Lozan antlaşmasıyla DİPLOMASİ ve uluslararası HUKUK alanına taşınarak TESCİL edilmiştir. Bu antlaşma, devletimizin TAPUSUDUR. Cumhuriyetimizin banisi –kurucusu Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, antlaşmanın MİMARI olan devlet adamlarımızı rahmetle anıyorum.”
Buraya kadar her şey, ne kadar güzel, mantıklı ve gerçekçi değil mi? Ülkede siyasi ortam yumuşamış, birlik tesis etmiş. Ama birileri bu birlikten rahatsız olmuş olmalı ki;
Ne oldu, neler oldu, kimler ne dedi de S. Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan muhtarlar toplantısında: bütün bu konuşmaları ve tarihi gerçekleri ters yüz ederek: “Sevr’i gösterdiler, bizi Lozan’a razı ettiler. Birileri bize Lozan’ı ZAFER diye yutturmaya çalıştılar, ZAFER Mİ bu? Lozan’da masaya oturanlar o anlaşmanın hakkını veremediler.”
Bu çelişkiye bu –U- dönüşüne ne denir, nasıl denir bilemiyorum. Sağlanan birlik neden tekrar bozulmak istendi? Bundan kimin çıkarı var? Ve ben hangi beyana inanacağım kararsız kaldım.
Yorum sizlerin.
Esen kalınız.
NOT: Bildiğim kadarıyla sözcü Sayın İbrahim KALIN tarihçidir. O, bu konuda acaba ne düşünüyor?