Nazım Peker
Nazım Peker

Kürt-Türk Çapraz Evliliği

Son yıllarda, vahşi Batının ve Türkiye üzerinde emelleri olan dış ve iç hainlerin kışkırtmaları ile bir Kürt-Türk çatışması çıkarmak isteyenler var. Buna bu milletin iki kurucu evladı asla ve asla izin vermeyeceklerdir.

Bazı akademisyenlerin, araştırmacıların, sivil toplum örgütü temsilcilerinin ya da siyasilerin Kürt-Türk çapraz evliliklerinde azalma vardır ve olmaktadır açıklamalarına bakınız bölge halkı ne demekte?

 “Çapraz evlilikler artıyor. Önceden azdı, şimdi çoğalıyor.” (Türkmen, Alevi 36. Esnaf-Bismil.)

 “Çapraz evliliklerde sorun yok. Hayatta burada görmedim, sorun yaşandığını. Ben de asla sorun çıkarmam. Şimdi çapraz evlilikler daha fazla.” (Zaza, İşçi 44-Silvan)

 “Çevremde çapraz evlilikler yapılıyor, herhangi bir şekilde azalma olmadığını düşünüyorum. Tersine daha da arttığını görüyorum.” (Türk, Bayan 36-Esnaf-Tunceli-Pertek)

 “Ailemde batılı birisi ile evlenen yok ama ben görüyor ve biliyorum ki Kürtlerle Türkler iç içe girmiş, bir aile olmuşlar.” (Kurmanç, İşçi 28,Şırnak-Cizre)

 “Burada kız alıp vermede sorun çıkmıyor, Türk olsun Kürt olsun fark etmiyor. Rahatlıkla evleniyorlar. Seviyorsam evlenirim. Aileye bakarız. Karşı taraf iyiyse veririz. ( Kurmanç, İşçi 28- Tatvan)

Diyarbakır-Çınar’da Kurmanç bir bayana Kürt-Türk çapraz evliliğine nasıl bakarsınız izin verir misiniz sorusuna: “Genelde öyle oluyor zaten… Ama tanımadığım bilmediğim birine vermek istemem. Bilirsek, tanırsak sorun çıkmaz.”

20 Yaşında Bingöllü Zaza bir öğrenciye, “Sen veya kız kardeşin dışarıdan biriyle evlenir misiniz?” sorusuna:Bakın yüzük var, burada (parmağını gösterir) Sözlüm Diyarbakırlı; ama Türk. Ne istiyor ailesi? Sadece aileyi tanımak isterler. Bir tek buna bakarlar. Benim bir akrabam var. İstanbul’da evlendi. Kendisinin eşi Türk.”

 “Çapraz evlilikler var. Benim ailemden de var. Karşı değiliz. Hepimiz insanız, Müslüman’ız” (Kurmanç 55, emekli-Van)

Bizdeki ayırım isteyen bu problemi körükleyen beyinsizler, bu özelliği maalesef fark edemiyorlar.

 “Kızım batı illerinden birisiyle evli. Damat Diyarbakır’da polis olarak çalışıyordu. Tanışmışlar, birbirleri ile anlaşmışlar evlendiler. Gayet iyi de anlaşıyorlar.” Kurmanç 52-Emekli- Diyarbakır)

Kürt-Türk çapraz evliliğini sorun görenlerin sıkıntısı ise: “Biz birbirimize karışmışız. 9 milyon Kürt-Türk evliliğinden çocuk olmuş. Çapraz evlilik sorun olmaz, ama şöyle bir şey var; şimdiki gerginlik devam etse benim kızımı bir Türk, Konya’dan biri gelse istese vermem. Bu kargaşa olduğundan. Diyarbakır’dan bir Türk istese verir miyim? Ona da vermem şu anda Türk’tür. Eğer Allah göstermesin böyle giderse burada yaşam hakkı kalmazsa buradan göç ederse kızım da onunla gidecek.” ( Kurmanç 58, Esnaf- Diyarbakır)

Problem ne oluyor? Bir kargaşa çıkarsa kızının Konya’ya gitmesi. Başkaca bir sıkıntı yok.

Benim candan aziz okurlarım durum ortada. Ne Kürt-Türk çapraz evliliğinde, nede Türk-Kürt kimliğinde bir sorun yok. Sorun başta da belirttiğim gibi, Türkiye üzerinde emelleri olanlarla Türk’ten ve Türk varlığından kendi gelecekleri için rahatsız olanların, birde TBMM’de görev yapan toprak ağası sözde Kürt vekillerin suni- sentetik olarak ortaya çıkardıkları bir problemdir.

 Bu vatan bizimdir, bizim kalacaktır. Bu ayrımcılığı besleyenlerle, körükleyenlere rağmen bu ülke bölünmeyecektir.

Esen kalınız. 
   

NOT: Yazıdaki bütün alıntılar: Doğu Raporu (Ü.Özdağ, İ. Vurucu, A.Aydın Akbaş)  Kripto Yayınları kitaptan alınmıştır.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!