Birkaç gün önce asıl adı Ömer Okçu olan Gazeteci-Yazar Hekimoğlu İsmail 90 yaşında hayatını kaybetti.
“Minyeli Abdullah” isimli romanıyla tanınan Hekimoğlu’nun cenaze törenine TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu gibi siyasiler katıldı.
Allah rahmet etsin.
Cumhuriyet’ten Barış Terkoğlu dünkü yazısına, “Ölüm sonsuz eşitlik mi?” sorusuyla başladıktan sonra Hekimoğlu İsmail için hem AKP’lilerin hem de Fetullah Gülen’in taziye mesajı yayımlamasına dikkat çekti, merhumun 15 Temmuz darbe teşebbüsüne kadar Gülen’e ne kadar yakın olduğunu anlattı.
Hekimoğlu İsmail’den iki gün önce de Türk Yahudi Toplumu Onursal Başkanı Bensiyon Pinto vefat etmişti.
Bu vefat üzerine yine çok sayıda siyasi taziye mesajı yayımladı.
Erdoğan, Pinto’nun oğlunu arayıp başsağlığı dileğinde bulunurken, Türkiye Hahambaşısı İsak Haleva ile Türk Yahudi Toplumu Başkanları Erol Kohen ve İshak İbrahimzadeh’e şu mesajı gönderdi:
“Türk Yahudi Toplumu Onursal Başkanı Sayın Bensiyon Pinto’nun vefatından derin bir üzüntü duydum. Sayın Bensiyon Pinto, yüzyıllardır barış ve kardeşlik içinde yaşayan milletimizin bir ferdi olarak, üstlendiği tüm görevlerde ülkemizin birliğine, beraberliğine ve toplumsal zenginliğimize çok kıymetli katkılarda bulunmuştur. Sayın Bensiyon Pinto’nun vefatı dolayısıyla Yahudi cemaatine, kederli ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.”
TBMM Başkanı Mustafa Şentop da Pinto’nun oğlunu telefonla aradı.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Türkiye Yahudi toplumunun onursal başkanı Bensiyon Pinto’nun vefatından büyük üzüntü duyduk. Zor zamanlarda Türkiye’nin doğru anlaşılması için çok değerli gayretleri olduğuna şahidiz.” diyerek ailesine, sevenlerine ve Yahudi cemaatine başsağlığı diledi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın üzüntülerini bildirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un mesajı şöyleydi:
“Bir arada yaşarken birlik olmuş kadim kültürlerin insanlarıyız. Bugün güzel insanlardan birinin; Türk Yahudi Toplumu Onursal Başkanı Bensiyon Pinto’nun vefat haberini üzülerek öğrendim.”
Pinto için başsağlığı mesajı yayımlayanlardan birisi de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu.
Ve başta iktidar medyası olmak üzere tüm medya kuruluşlarında Pinto için övgü dolu ifadelere yer verildi.
Pinto-Gülen İlişkisi
Oysa onun da geçmişinde Fetullah Gülen vardı.
Ancak bundan evvel Erdoğan-Pinto ilişkisini hatırlatalım. İsrail’in Dışişleri eski Müsteşarı Alon Liel, 2000’li yılların başında yazdığı “Demo-İslâm: Türkiye’nin Yeni Yüzü” isimli kitabında, Tayyip Erdoğan’ı 10 yıl öncesinden keşfettiklerini belirtirken şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’deki Yahudilerin yüzde 90’ı İstanbul’da yaşıyor. Erdoğan İstanbul Belediye Başkanıydı. Yahudi cemaati lideri Bensiyon Pinto’nun, Erdoğan ile görüştüğünü biliyorum. Erdoğan ile Yahudi cemaati arasında iyi bir temas vardı. Diğer yandan Türkiye şunu biliyor ki, İsrail ile ilişkiler, Türkiye’nin ABD ile ilişkileri açısından büyük öneme sahip. Dolayısıyla, İsrail ile ilişkiler sadece ordu ve laikler açısından değil, bütün Türkiye açısından önemli.”
Pinto’nun Gülen’le bağlantısına gelirsek;
Bir Gülen projesi olan “Dinlerarası Diyalog” konusunda; daha 9 Ocak 2000’de Zaman gazetesine yaptığı açıklama şöyleydi:
“Hocaefendi, yaptığı diyalog çalışmaları ile bizleri bir kez daha keşfetti. Hocaefendi, sadece Müslümanlar ile diğer dinler arasında değil, Musevilerin, Hıristiyanların, Süryanilerin, Katoliklerin bütün dinlerin arasında da bir kaynaşma süreci başlattı. Şimdilerde dinler arasında dostluk ve uzlaşma mesajları vermek kolaylaştı. Ama önemli olan ilk adımı atacak cesareti göstermekti.”
Ekim 2012’de kardeşi vefat ettiğinde, Fetullah Gülen kendisini arayan ve taziye mesajı gönderenlere tam 2 sayfalık ilanla teşekkür etti. Teşekkür ettiği isimler arasında dönemin Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakanı Erdoğan’ın yanı sıra Bensiyon Pinto da vardı.
Kasım 2012’de Gülen’e bağlı Gazateciler ve Yazarlar Vakfı’nın verdiği “Birlikte Yaşam Ödülleri”ni belirleyen jürinin üyelerinden birisi de Pinto’ydu. O ödül törenine ise TBMM Başkanı Cemil Çiçek, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Kadir Topbaş gibi isimler katıldı.
Acaba Bensiyon Pinto, 17/25 Aralık veya 15 Temmuz’dan sonra Fetullah Gülen’le arasına mesafe koymuş olabilir miydi?
Olabilir.
Ancak AKP’li Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin 15 Temmuz’la ilgili 2018’de yayımladığı “Bir İşgâl Hareketi” isimli kitapta şunlar anlatıldı:
“Yahudi asıllı yazar Rıfat N. Bali’nin deyimiyle Musevi Cemaati’nin akil adamlarından olan Garih, Fetullah Gülen’le köprü kuran ilk azınlık mensubuydu. Garih’in kurduğu köprü kısa sürede sonuç veriyor, Gülen’in desteğiyle gerçekleştirilen etkinliklerde de hem üç büyük dinin temsilcileri hem de farklı siyasal görüşlere sahip aydınlar ilk kez bir araya geliyorlardı. Musevi Cemaati’nin ‘diyalog’ çabalarına nasıl baktığı Türkiye Musevi Cemaati Onursal Başkanı Bensiyon Pinto’nun, Ramazan Bayramı münasebetiyle 9 Ocak 2000’de Zaman gazetesine verdiği mesajda ifade ediliyordu.”
Daha önemlisi, iktidarı kayıtsız şartsız destekleyen gazetelerden birisinin yazarı, 20 Ekim 2017’de; dünadaki tüm Yahudi teşkilâtlarının “Çatı Örgütü”nin 13 şubesinden birisinin Türkiye’de kurulduğunu, bunun 1939’dan beri faaliyet yürüten “paravan” kuruluşunun üyelerinden birisinin de Bensiyon Pinto olduğunu öne sürüp şu bilgileri paylaştı:
“Fetullah Gülen’e yıllardır yakın destek veren Bensiyon Pinto; Kanada’da ikamet edip Pensilvanya’yı ‘suyolu yapan’ Süleyman Hamit Müftügil’in ‘Türkiye’deki yakın dostudur!’. 17-25 Aralık 2013’deki darbe girişimi öncesinde yaptığı bir telefon konuşması medyaya yansıyan FETÖ’cü Müftügil; İsrail’den ‘Güneydeki sevdiğim ülke’ diye bahsediyordu.”
Cenazesine Kimler Katıldı?
Pinto, önceki gün toprağa verildi. Ulus Aşkenaz Musevi Mezarlığı’nda yapılan cenaze törenine de şu siyasiler katıldı:
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, eski Başbakan Tansu Çiller, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu.
Peki Pinto hakkında 4 yıl önce o satırları kaleme alan o yazar, Erdoğan’ın taziye mesajı ve cenaze töreni -kendi gazetesi dahil- tüm iktidar medyasında haberleştirildikten sonra neler yazdı?
“Bensiyon Pinto’nun vefatı münasebetiyle Hürriyet’te muhtelif ‘güzelleme’ yazıları çıktı… Gazetenin Genel Yayın Garsonu, ‘Bensiyon Bey, olumlu diyalog geliştirmenin yürüyen bir anıtı gibiydi. Nur içinde yatsın.’ diye yazdı. Müesses Medya, aynen ünlü sihirbazlar gibi ‘abrakadabra’ diyerek ‘kamuoyunun gözlerini bağlar!’” dedi.
Ardından “Pinto’nun, Locaefendi Fetullah Gülen’e yıllardır destek verdiğini” vurgulayıp 4 yıl önceki iddialarını tekrarladı… Merhum Bülent Ecevit ve Süleyman Demirel, hatta TESEV üzerinden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu yapılanmayla bağlantılarına değindi; ama Pinto’nun vefatı üzerine yayımlanan taziye mesajlarına ve cenaze törenine katılanlara dair tek kelime etmedi.
Bu satırlardan anlıyoruz ki, en azından iktidarın bir kesimi Pinto’yu hâlâ “FETÖ’cü” sayıyor!..
Ama öte yandan iktidarın önde gelen isimleri, onun için taziye mesajı yayımlayıp kendisinin cenaze törenine katılıyor!..
Şuraya geleceğiz;
Önce Hekimoğlu İsmail, ardından Bensiyon Pinto… Ölümle “FETÖ’cülük” hesabı bitiriliyorsa; birkaç gün önce hayatına son veren 16 yaşındaki B.O.’nın günahı neydi?
“FETÖ”cü olduğu iddiasıyla hapiste yatan babasının, oğlunun cenazesine elleri kelepçeli getirilmesi… Etrafında jandarmaların kuş uçurmaması… Bir acılı babanın, evlâdına karşı son görevini yapamaması…
Demek ki, masum bir çocuk olsa bile kimileri için ölüm dahi -Barış Terkoğlu’nun ifadesiyle- “sonsuz eşitlik” getirmiyormuş!..