Müyesser Yıldız
Müyesser Yıldız

Ergenekon Kumpası Yargıtay’da Kilitlendi

featured

Ergenekon kumpası davasında görev alan 7 eski hakim ve savcı hakkında “hürriyeti tahdit, görevi kötüye kullanma, suç uydurma” suçlamalarıyla açılan ve 5 yıl 7 aydır ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nde görülen dava çıkmaza girdi. Geçtiğimiz aylarda esas hakkındaki mütalaaya karşı yaptığı savunmayı yarıda bırakarak ortadan kaybolan, Mahkeme’nin ise son beş celsedir, “bir dahaki celsede hazır edilmek üzere” müzekkere yazmakla yetindiği, davanın en önemli sanığı Mehmet Ali Pekgüzel bugünkü duruşmaya da katılmadı.

Mahkeme yine bir sonraki celse hazır edilmesi için müzekkere yazılması kararı alırken katılan avukatlarından Erkin Etike, Pekgüzel’in tutuklanmasına yönelik dilekçe gönderdi. Katılanlardan İbrahim Özcan da heyete, “Sanıkları hazır edemediniz. Bu davayı siyasetçilerin emellerine kurban etmeyin.” sözleriyle tepki gösterdi.

Sanıklardan sadece Hüsnü Çalmuk, katılanlardan da İbrahim Özcan, Murat Yücel, Erdal Şahin ve Muhterem Bağcı’nın hazır bulunduğu bugünkü celsede 8. Ceza Dairesi Başkanı, dosyaya gelen evrakları okuyup daha önce haklarında müzekkere yazılan sanıklar Hasan Hüseyin Özese ve Mehmet Ali Pekgüzel’in İstanbul Anadolu Adliyesi’ndeki SEGBİS odalarında hazır olmadıklarının bildirildiğini söyledikten sonra taraflara gelen evraklara diyeceklerini sordu.

Katılanlardan İbrahim Özcan, “Gelen evraklara diyeceğim bir şey yok, ama diyeceğim başka şeyler var. Mahkemeniz aç-kapa mı yapacak?” şeklinde konuşunca Başkan, “Sözlerinize dikkat edin. Burada usul kuralları uygulanır. Sizi uyarıyorum.” diye tepki gösterdi.

DAVA NİYE UZUYOR?

Sözlerine devam eden Özcan ise Yargıtay 12. Ceza Dairesi’ndeki tazminat dosyalarının bir an önce Adalet Bakanlığı’nda kurulan Tazminat Komisyonu’na gönderilmesini istedikten sonra şunları kaydetti:

“70 küsur celsedir bu davadayız. Mahkeme uzuyor. Burası Yargıtay. Mağduriyetlerimiz devam ediyor. Biz mağduriyetlerimizi burada da dile getiremezsek nerede dile getireceğiz? Önümüz Kurban Bayramı. Davayı siyasetçilerin emellerine kurban etmeyin. Bu davada tüm siyasetçiler var. Biz 6 yıldır kaç kilometre yol geliyoruz, ama sanıklar ortada yok. Onları hazır edemediniz. İnsanlar hayatını kaybetti.”

Mahkeme Başkanı’nın, “Talebiniz anlaşıldı.” cevabı üzerine İbrahim Özcan, “Taleplerimizi kabul etmiyorsunuz, karar da vermiyorsunuz. Adaletin yerine gelmesi için ölümü mü bekleyeceğiz?” dedi.

Savcı da esas hakkındaki mütalaası doğrultusunda karar verilmesini isterken, sanıklardan Hasan Hüseyin Özese’nin avukatı, sağlık sorunlarından dolayı müvekkiliyle yeni bağlantı kurabildiğini, henüz vekalet alamadığını, ayrıca talimatla ifadesinin alınması için adresini bildireceklerini belirterek süre talebinde bulundu. Beyanların tamamlanmasının ardından Mahkeme Başkanı, sanıklar Mehmet Ali Pekgüzel ve Hasan Hüseyin Özese hakkında daha önce yazılan talimatların kapatılmaması için talimat mahkemelerine yazı yazılarak bir dahaki celse SEGBİS’te hazır edilmelerinin istenmesi ile sanıklar ve avukatlarının süre taleplerinin kabulüne karar verdiklerini açıklarken, katılan İbrahim Özcan’ın taleplerinin, “yargılamanın  geldiği aşama ve işbu yargılamadaki katılana yönelik isnatlar” gerekçesiyle reddedildiğini ve duruşmanın 26 Haziran’a bırakıldığını söyledi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!