Milliyetçilik, dünyada en güçlü, milletleri en çok heyecanlandıran, en fazla dinamizm veren ideolojidir. Her milletin kendine has milliyetçilik anlayışı vardır. Bizim de Türk Milleti olarak kendimize has bir milliyetçilik anlayışımız olması gayet doğaldır. Türk Milleti’ne has milliyetçilik anlayışını en güzel şekilde açıklayan ve uygulayan Büyük Önderimiz Atatürk’tür.
70’li yıllarda kendilerini Kemalist olarak takdim eden çevreler, Türk Milliyetçiliği söylemi yerine Atatürk Milliyetçiliği söylemini kullanmaya başladılar. Bu söylem 12 Eylül Dönemi’nde anayasaya dahi girdi. Atatürk Milliyetçiliği söylemi samimi olarak söylense de yanlış bir söylem. Çünkü, bir kişinin milliyetçiliği olmaz, bir milletin milliyetçiliği olur. Türk Milleti’ne mensup olduğumuza göre milliyetçiliğimiz, Türk Milliyetçiliği’dir. Atatürk Milliyetçiliği söylemini düzelterek şöyle söyleyebiliriz: ATATÜRK ÇİZGİSİNDE TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ
ATATÜRK ÇİZGİSİNDE TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ söylemini tercih etrmemizin sebebi Türk Milliyetçiliği fikrini sulandıran, yozlaştıran bazı çevrelerin olmasıdır. Milliyetçilik fikrimizin bu sulandırmalardan, yozlaştırmalardan uzak tutulabilmek için bu söylemi kullanmaya devam edeceğiz.
Yukarıda belirttiğimiz üzere Türk Milleti’ne has milliyetçilik anlayışını en güzel şekilde açıklayan ve uygulayan Büyük Önderimiz Atatürk’tür. Çünkü, Atatürk gerçek anlamda çok büyük bir Türk Milliyetçisidir. ATATÜRK ÇİZGİSİNDE TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ, başka bir deyişle Atatürk’ün anladığı, benimsediği, uyguladığı milliyetçilik anlayışıdır.
ATATÜRK ÇİZGİSİNDE TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ’nin belli başlı özellikleri şunlardır:
1- Atatürk Çizgisinde Türk Milliyetçiliği, kültürel bir milliyetçiliktir. Irkçılıkla hiçbir alakası yoktur. Irkçılığı kesinlikle reddeder.
2- Atatürk Çizgisinde Türk Milliyetçiliği fikrine göre, etnik kökeni ne olursa olsun kendisini Türk hisseden, Türkçe konuşan herkes Türk’tür.
3- Atatürk Çizgisinde Türk Milliyetçiliği, saldırgan değildir. Milli menfaatler söz konusu olmadıkça savaşa karşıdır.
4- Atatürk Çizgisinde Türk Milliyetçiliğinin en büyük amacı, Türk Milleti’ni çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkarmaktır.
5- Atatürk Çizgisinde Türk Milliyetçiliği, Anayasa’nın ilk 4 maddesindeki ilkeleri samimiyetle benimser, bu maddelerin korunmasını temel görevlerinden sayar.
6- Atatürk Çizgisinde Türk Milliyetçiliği, bilimi kendisine rehber kabul eder.
7- Atatürk Çizgisinde Türk Milliyetçiliği fikrinde vatan kutsaldır. Söz konusu olan vatansa, yani vatanın birliği, bütünlüğü söz konusu ise diğer konular sadece tefeeruattır.
8- Atatürk Çizgisinde Türk Milliyetçiliği, Türk Milleti’ni ayrıcalıksız, sınıfsız bir toplum olarak değerlendirir. Irk, renk, din, mezhep vs. hiçbir sebep Türk Milleti’ni bölemez.
9- Atatürk Çizgisinde Türk Milliyetçiliği, laikliği temel esas olarak kabul eder. Laiklik ilkesi milli birlik ve bütünlüğü sağlama ve korumada temel ilkedir.
10- Atatürk Çizgisinde Türk Milliyetçiliği fikrinde bireylere özgürlük, milletlere bağımsızlık ilkesi temel esaslardandır.
11- Atatürk Çizgisinde Türk Milliyetçiliği, başka milletlerin bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne saygılıdır. Başka milletlerden de aynı saygıyı bekler.
12- Atatürk Çizgisinde Türk Milliyetçiliği, Türk Cumhuriyetleri ile kültürel, ekonomik, siyasi konularda güçlü işbirliği, yardımlaşma, dayanışma kurulmasından yanadır.
13- Atatürk Çizgisinde Türk Milliyetçiliği, başka ülkelerde azınlık olarak yaşayan Türk Toplulukları ile ilgilenilmesine, onlara her türlü yardım ve destek yapılmasına önem verir.