H. Nurcan Yazıcı
H. Nurcan Yazıcı

Siyasi Partilerin “Merkez” Anlayışı…

featured

Sağ-sol ayırımı geçmişte kaldığına göre, ihtiyacımız olan merkez, sağ veya sol değil, Türk milletinin menfaatleri,  demokrasi ve demokratik siyasettir. Tanımlamaya çalıştığım meşruiyetini doğrudan toplumdan, hukuktan, demokrasiden alan siyaset anlayışı… Bu anlayış; kalkınmayı, hukuku, adaleti, serbest piyasayı, üretimi, fikir-inanç-din ve vicdan hürriyetini, toplumsal uzlaşıyı ve de Atatürk ilkelerini önceler, önemser. Diyeceğim o ki, Atatürk gibi düşünün, Türk Milliyetçisi olan bir siyasetçi zaten bu değerlerin savunucusu ve takipçisi olur. Milletin siyasi partilerden beklentisi de budur.

Siyasi partiler, ideolojik eğilimlerin bir araya geldiği bir kurumdur. Partilerin pozisyonları, zaman içinde değişebilir lakin kuruluş ilkelerinden ve ideolojik kimliğinden ayrılarak başka bir yöne (merkeze) gelmeleri nadirdir.

Türkiye’deki siyasi partilerin merkez arayışını ve anlayışını anlamak için birkaç önemli faktör göz önüne alınabilir.

Türkiye’de siyaset, çeşitli fikirlerin ve ideolojilerin çatışma ve zaman zamanda bir araya gelerek ittifak kurma alanı olmuştur. Bu nedenle, Türkiye’deki partilerin siyaset anlayışını, merkezde olma iddialarını, tarihî ve kültürel bağlamlar içinde ele almamız gerekir.

– Türkiye’deki siyasi partilerin merkez anlayışını belirleyen faktörlerden biri, toplumun siyasi tercihleri ve talepleridir. Türkiye’nin demografik yapısı ve sosyal dinamikleri, siyasi partilerin politikalarını şekillendirir. Bu da merkez siyasetin ne şekilde tanımlandığına ve hangi politikaların merkezde kabul gördüğünü ortaya çıkarır.

-Türkiye’deki siyasi partilerin liderlik yapıları ve lider kişilikleri, partinin merkez anlayışını belirlemede önemli bir rol oynar. Liderlerin politik duruşları, retorikleri ve politika yapma tarzları, partinin ideolojisini ve merkez anlayışını şekillendirir.

-Türkiye’deki siyasi partilerin merkez anlayışı, ulusal ve uluslararası siyasi gelişmelerden etkilenir. Ulusal güvenlik, ekonomik istikrar ve dış politika gibi konular, siyasi partilerin politika yapmalarını ve merkez anlayışlarını şekillendirir.

Sonuç olarak;

Bugün, Türkiye’deki siyasi partilerin merkez anlayışı halktan uzak ve parti tabanınının ideolojik duruşları ile çelişmektedir. Bu nedenle, Türkiye’deki siyasi partilerin merkez arayışlarının, sözde kaldığını görüyoruz.

Dolayısıyla İYİ Parti yeni Genel Başkanı Dervişoğlu’nun sık sık dile getirdiği “biz merkezdeyiz” söyleminin gerçeği yansıtması ve İYİ Parti’nin merkez partiye dönüşebilmesi için, tabanını yeniden oluşturması, siyasal kimliklerinin muğlaklığını çözmesi gerekmektedir. Kısacası Partinin kimlik bulanıklığını berraklaştırması, yeniden merkez sağa oturacak bir kimlik inşa etmesi gerekir.

Çünkü büyük ölçüde partinin MHP’den ayrılanların öncülüğünde kurulması, kişilerin ideolojilerine sadık kalma çabası, partinin merkezde olma iddiasıyla çelişmektedir.

Halbuki demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak ve tesis etmek için önce orada burada olmaya gerek yok. Halka güven vermek, savunduğunuz değerlerin samimi görüntüsüyle, istikrarlı bir siyasi yol izlemek yeterli…

Sağ-sol ayırımı geçmişte kaldığına göre, ihtiyacımız olan merkez, sağ veya sol değil, Türk milletinin menfaatleri,  demokrasi ve demokratik siyasettir.

Tanımlamaya çalıştığım meşruiyetini doğrudan toplumdan, hukuktan, demokrasiden alan siyaset anlayışı…

Bu anlayış; kalkınmayı, hukuku, adaleti, serbest piyasayı, üretimi, fikir-inanç-din ve vicdan hürriyetini, toplumsal uzlaşıyı ve de Atatürk ilkelerini önceler, önemser.

Diyeceğim o ki, Atatürk gibi düşünün, Türk Milliyetçisi olan bir siyasetçi zaten bu değerlerin savunucusu ve takipçisi olur. Milletin siyasi partilerden beklentisi de budur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!