Eğer gündem masum çocuklar, yaşlılar ve savunmasız insanlarsa; İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda, 14 bin 280’i çocuk ve 9 bin 340’ı kadın olmak üzere 32 bin 226 kişi hayatını kaybetti, yaralananların sayısı ise 74 bin 518’e ulaştı. Ses ver İnsan/lık.
Sokakta yaşayan köpekler meselesi yine gündemimizde… Açıkçası bütün dünyanın İsrail’in Filistin halkına yaptığı zulmü, çocukların İsrail’in bombalarıyla yanışını konuşurken, bizim gündemimizde sokak hayvanları ve sorunları var.
Madem ülkemin önceliği sokak hayvanları!!! Biz de yazalım.
Tartıştığımız konu sokak köpekleri sorununa yönelik daha etkin çözümler bulunması ve yasalar düzenlenmesi…
Herkes her şeyi söylüyor da nasıl bu hale gelindi konusunu, “köpeklerin kontrolsüz bir şekilde üremesini, köpeklerin sokakta yaşamaktan dolayı açlık, hastalık ve kötü muamele gibi risklerle karşı karşıya olmalarını” eni boyu konuşan yok.
Öyle ki insanlara ve diğer hayvanlara tehdit olarak görülen sokak köpekleri sorunu artık, ortaya getirilen çözüm seçenekleriyle de bir sorun oluyor.
Tarih boyunca bu sorunu çözmek için çeşitli yaklaşımlarda bulunulmuş; kısırlaştırma ve aşı programları, sahiplendirme teşvikleri, barınak ve rehabilitasyon merkezleri, eğitim ve farkındalık kampanyaları, bazı yasal düzenlemeler yapılmış ama istenilen sonuca ulaşılamamış.
Bütün bu düzenlemeler; Anayasa’nın “herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir” (madde 17), “herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” (madde 56) hükümlerini yerine getirmiş olmakla eş değerdir.
Bugün herkesin beklentisi, sokak köpekleri sorununa uzun vadede daha insancıl bir çözüm bulunması… Hem insanlar hem de hayvanlar için daha sağlıklı ve güvenli bir yaşam ortamı oluşturulması.
Sorunu herkesin üslenmesi en çok da sivil toplum örgütlerinin ve siyasetin bu konuda daha anlaşılabilir bir dille konuşup, çözümler ortaya getirmesi, sokak hayvanları sorununu çözen şehirleri ve de ülkeleri inceleyip ülkemize özgün uygulanabilir çözümler geliştirmeleri gerekir.
Örneğin, Kanada’da toplum sağlığını koruma adına, yerel idarelerin başıboş sokak köpeklerini uyutma yetkisi bulunmaktadır. ABD’de eyaletler bazında toplum sağlığına tehdit olabilecek (3-4 milyon civarındaki) başıboş sokak köpeği uyutulmaktadır. İngiltere’de de sahipsiz başıboş sokak köpekleri uyutulabilmektedir.
Sokak köpekleri sorununu çözmede kullanılan diğer bir yöntem kısırlaştırmadır. Amaçlanan köpek nüfusunu kontrol altına almak. Burada söz konusu olan, öncelikle başıboş sokak köpeklerini yakalamak, sonrasında kısırlaştırma ve en nihayetinde tekrar sokağa salmaktır.
Kısırlaştırma işlemi dünyada oldukça az uygulanan bir yöntem olarak görülüyor. Bu yöntem ile toplum sağlığı sorunu çözülmüş olmamakta, sadece popülasyonun kontrolü için bir adım olmaktadır ki bu da sokak köpeği sayısının az olduğu ülkelerde uygulanınca işe yarar ancak.
Sosyal medyada herkesin, her kafanın konuşmalarıyla ve çözüme götürmeyen çözümlerle bir netice elde etmek çok zor… Bu gidişle sokak köpekleri üremeye insanımız da tehlikede olmaya devam edecek gibi.
Sonuç; eğer gündem masum çocuklar, yaşlılar ve savunmasız insanlarsa;
İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda, 14 bin 280’i çocuk ve 9 bin 340’ı kadın olmak üzere 32 bin 226 kişi hayatını kaybetti, yaralananların sayısı ise 74 bin 518’e ulaştı. Ses ver İnsan/lık.
Diyeceğim bu kadar.