“Koronavirüs Çin’de bir laboratuvardan çıktı” iddiası yeniden gündemde

Yeni fakat diğer bilim insanlarının denetiminden geçmemiş bir çalışma, yeni tip koronavirüsün (SARS-CoV-2) laboratuvarda üretildiği iddialarının doğru olabileceğini ortaya koydu.

Kovid-19 salgınının muhtemelen Vuhan’daki canlı hayvan pazarından çıktığını ileri süren Çin’in iddiaları, virüsün genetiğinin değiştirilmediğini ortaya koyan bilimsel kanıtlarla birlikte kabul görüyor.

Ancak ABD’deki Cold Spring Harbor Laboratuvarları’nın bioRxiv isimli internet sitesinde yayımlanan yeni çalışma, virüsün laboratuvardan çıktığı iddialarının bir kenara atılmaması gerektiğini öne sürüyor.

MIT ve Harvard Üniversitesi bağlantılı Stanley Psikiyatrik Araştırmalar Merkezi, Fusion Genomics ve Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırmaya dayanan makalede şu ifadeler kullanıldı:

“Gözlemlerimize göre 2019 sonlarında ilk kez tespit edildiğinde, SARS-CoV-2 insanlara bulaşmaya önceden uyum sağlamıştı. Bu uyum, SARS-CoV epidemisinin ilerleyen safhalarında gördüğümüze benziyordu. Ancak SARS-CoV-2’nin insana daha uyumsuz herhangi bir öncülü ya da çeşidi saptanamadı.

Yüksek bulaşıcılığa sahip SARS-CoV-2’nin aniden ortaya çıkması, büyük endişe sebebi. Bu durum virüsün kaynağını belirlemeye ve yakın gelecekte yeniden ortaya çıkışını önlemeye yönelik daha güçlü uluslararası çabaları motive etmeli.”

Araştırmada SARS-CoV-2’nin bu adaptasyonu insanda mı, başka bir hayvanda mı, yoksa bir laboratuvar ortamında mı kazandığının belirsiz olduğu da vurgulandı. Türler arası geçişin bir laboratuvarda gerçekleşmiş olabileceği ifade edildi:

İhtimaller ne kadar düşük ya da yüksek olursa olsun, genetiği değiştirilmemiş bir öncülün, bir laboratuvarda incelenirken insanlara uyum sağlamış olabileceği ihtimali bile düşünülmeli.

Newsweek’in talebiyle araştırmayı inceleyen bilim insanları, analizin sıradışı olduğunu ve henüz kanıtlanmamış teknikler kullanıldığını ifade etti. Daha fazla araştırma yapılarak destekleyici kanıt bulunması gerektiğini vurgulayan bilim insanları, sonuca varmak için erken olduğunu söyledi.

Çalışmanın yayımlandığı bioRxiv de sitedeki makalelerin ortaya kesin bir yargı koyamayacağının altını çiziyor.

Kaynak: Independent

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!