Konya’da İşçi Katliamı 140 işçi Kod 46 ile işten çıkartıldı

Konya'da İşçi Katliamı 140 işçi Kod 46 ile işten çıkartıldı

Konya’da otomotiv tedarik sektöründe faaliyet gösteren Kentpar Otomotiv fabrikasında çalışan 140 işçi DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle, işveren tarafından Kod-46’dan işten çıkartıldı. Bunun üzerine işçiler, fabrikada nöbet tutarak eylem başlattı, sendikal haklarından vazgeçmeyeceklerini belirtti.
Konya’da otomotiv tedarik sektöründe faaliyet gösteren Kentpar Otomotiv’de çalışan yaklaşık 140 işçi Birleşik Metal-İş Sendikasına üye olarak sendikal haklarını kazandı. İşçilerin sendikayla örgütlenmesine karşı çıkan Kentpar Otomotiv yöneticileri 140 işçiyi kod-46’dan işten çıkarttı. Fabrikanın bu kararına tepki gösteren işçiler eylem başlattı. Gece fabrikada nöbet tutanların ihtiyaçlarını Birleşik Metal-İş sendikası yöneticileri karşıladı.
Birleşik Metal-İş Sendikası sosyal medya hesapları üzerinden:
“Konya’da KENTPAR otomotiv işvereni sendikamıza üye olan İşçilerin tamamını işten çıkarttı. Üyelerimiz fabrikayı terk etmeyerek içerideki direnişlerini sürdürüyorlar. Sendika yöneticilerimiz üyelerimizle sürekli temas halinde İhtiyaçlar gideriliyor. Direne Direne Kazanacağız.” Açıklamasında bulundu.

Kod 46 Nedir?
İş sözleşmesi fesih nedenlerinin tamamının aynı kod (Kod-29) ile bildiriminin çalışma hayatında belirsizliklere yol açması sonucu SGK, 2021 yılı itibariyle yeni kodlar belirledi ve resmi gazeteyle duyurdu. Buna göre işçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunma durumlarında Kod 46 ile işten çıkarmalar yapılıyor. Kod 46 ile işten çıkarılanlara ise kıdem ve ihbar tazminatı ödenmiyor, işçiler işsizlik sigortasından da yararlanamıyor. İşe girişlerde isi Kod 46 sebebiyle sorun yaşıyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Açıklamaları

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!