Konya’da emekliler sitem etti: Tahammüller sınırları çoktan aşıldı

featured

Önceki gün kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklama milyonlarca emeklide büyük hayal kırıklığı yarattı. Erdoğan, emeklilere herhangi bir zam açıklamazken, kasım ayı başında çalışmayan emeklilere tek seferlik 5 bin TL ödeme yapılacağını açıkladı. Erdoğan’ın “Emekli olup, fiilen çalışmaya devam eden emeklilerimizi bu düzenlemenin dışında bırakıyoruz” açıklaması ise tepkilere neden oldu.

SÖZCÜ, KONYA’DA EMEKLİYE MİKROFON UZATTI

SÖZCÜ muhabiri, Erdoğan’ın 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 72,99 oy aldığı Konya’da vatandaşlara mikrofon uzattı ve, “Emeklilere tek seferliğine verilen 5 bin lirayı yeterli buluyor musunuz? Emekliler arasında çalışan ve çalışmayan ayrımı hakkında ne düşünüyorsunuz” diye sordu. İşte emekli vatandaşların verdiği yanıtlar:

“ASIL EMEKLİLERİ ÇALIŞTIRMAMALARI LAZIM”

Süleyman Aksak: Bununla ilgili ne düşünüyüm? Emekli niye çalışıyor diye düşünmeleri lazım. Asıl emeklileri çalıştırmamaları lazım. Adam yıllarca prim ödemiş, sonra emekli olmuş, 60 yaşında hala sanayilerde sürünüyorsa hala bu bizim ayıbımız. Adam niye çalışıyor diye sorması lazım. Maaş verip vermemesi çok önemli değil ki! Bana zam vermesin. Ekonomiyi düşürsün, marketin ateşi, ekmek, soğan, patates düşsün. Ben zammı ne yapıyım? Bugün 5 bin lira verse anca bir markete girer emekli.

İsmini vermek istemeyen vatandaş: Allah razı olsun. Ben de bir emekliyi, çalışmıyorum. Cumhurbaşkanımızdan son derece mutlu ve memnunum. Geçinebiliyorum, sıkıntı yok. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin.

“ÇELİŞKİLİ BİR DURUM”

Kadir Kapıcı: Bence mantıklı. Çalışan adam iki çift maaş almış oluyor. Ben çalışmıyorum bana 5 bin lira. En azından ufak tefek bir sorunumu halleder. 6. ayda bir zam yapacakları ama yapmadılar. Yapsalardı iyi olurdu. Çünkü her şeye zam geliyor ama emekliye zam vermiyor. 7 bin 500 lirayla ben nasıl geçineceğim? Emekli maaşının asgari ücretten düşük olmaması lazım.

İsmini vermek istemeyen vatandaş: Eğer gerçekleşirse teşekkür ederiz. Artık yapacağımız bir şey yok. Öyle karar almışlarsa devlete karşı çıkacağımız bir şey yok.

Perihan Çelikendazede: Biraz çelişkili bir durum. Çalışanlara da verse iyi olurdu ama demek ki ayarlayamadı. Emeklinin durumu çok kötü. Şahsen kendi adıma çok kötü. Çünkü ben iki aileye bakıyorum. Onun için çok zorlanıyoruz. Yalnız olsam idare ediyor, bol bol yeter de yalnız olmayınca çok zorlanıyoruz.

“EMEKLİLER AĞLIYOR”

Serpil Hanım: Çalışan emeklilere verilmemesi olabilir. Çalışıyor sonuçta, belki öyle düşünmüşlerdir. Çalışmayan emeklilere belki çok daha fazla ihtiyaç duyulduğunu öngördükleri için veriyorlardır. Bence miktar yeterli ama bir seferle kalmamalı. Arada böyle jestler yapılmalı. Emeklilerin yaşam standartları bence yükseltilmeli. Çünkü ev kiraları, ev satın alma eskisi gibi değil artık. Eskiden ev sahipleri çık dediğinde insanlar o kadar üzülmüyorlardı nasıl olsa bir ev bulur giderim diye. Ama şu durumda kiralık ev bulmak çok zor. Emeklilerin aldığı maaş yeterli değil. Emeklilerin yaşam standartlarının yükseltilmesi gerekir.

Gülşen Hanım: Çalışmayan emekliler zaten aç. Emeklileri düşünmeleri lazım. Bakın ben emekliyim, kesinlikle yetmiyor. Hayat o kadar pahalı ki para yetmiyor.  Her sabahın günü zam geliyor. Bu emeklilere kesinlikle yetmez. Emekliler ağlıyor. Biraz emeklileri düşünmesi lazım. Evin kirası 10 bin lira olmuş. Bir de kirayı artırmak için kiracıları çıkarma yöntemindeler. Olacak iş değil. Buna biraz önlem almaları lazım ki hayat düzelsin.

“AYRIM YAPILMAMALI”

İkram Akkoyun: Her şey güzel. 5 bin lira bir garibanın yardımına koşar. Fakat 5 bin lirayla iş bitmiyor ki. Ayrım olmaması gerekiyor. Bence herkese verilmesi gerekiyor. Mesela memurlara verilen emekli maaş zammı bize verilmedi. Aldığımız 9-10 bin lira maaşla 15 bin liraya ev kirası veren adam nasıl geçinecek. Hayat şartları o kadar zorlaştı ki… Ben 78 yaşındayım, çalışacak durumum yok aldığım 10 bin lirayla nasıl geçineceğim. Bunun yanında Türkiye’nin içerisinde bulunan bütün yabancılar bizim ülkemizdeki garibanlardan daha güzel geçim sağlıyorlar. Çünkü onlar iş, ev sahipleri oluyorlar, her şeyi alıyorlar. Bizim insanımız çok şeyden mahrum kalıyor, hiçbir şey yapamıyor. Bence çalışana da verilmeliydi, onun da aldığı ücret belki yetersizdir. Benim kanaatim, herkese verilmesi, gerekiyordu. Ayrım yapılmamasını istiyorum.

Cafer Ballı: Düşünceme göre bugün emekli maaşının 15 bin liradan aşağı olmaması lazım ama 7 bin 500 lira alıyorum. Ve artı çocuğum böbrek hastası. O da malulen emekli bir yerde çalışamıyor. Onun da 2-3 çocuğu okula gidiyor, geçim telaşı çok zorlaştı. O da zor geçiniyor, ona da ben bakıyorum. Evimi, arabamı verdim oturuyorum. Ben hayatımdan memnun değilim. Verdiği maaş tatmin etmiyor. Verdiği 7 bin 500 lira. Ekmek olmuş 7 lira. Sadece vatandaşın yarısı iyi yarısı kötü geçinsin diye düşünmüyorum. Hep beraber iyi olarak gidelim.

“ARTIK TAHAMMÜLLER SINIRLARI ÇOKTAN AŞILDI”

Orhan Toprak: 3-4 ay düşüne düşüne bu ara formülü buldular. Yetersiz, pansuman dahi olacak bir şey değil. 6. aydan bugüne kadar emekli yüzde 25 zamla geçimini idame ettirmeye çalışıyor. Daha yılbaşından sonrasını da hesap edersek 4 aylık bir süre var. Artık tahammül sınırları çoktan aşıldı. Çalışan emeklilere hatta bu dul ve yetimlere bir kesinti şeklinde nakledilecek. Bu da moral bozucu bir haber oldu. Hiç doğru hareketler değil bunlar.

Kasım Akçay:  Hiç yoktan iyi ama 5 bin liraya Türkiye’de ne alınır bilemiyorum. Gelirken ben de hesapladım, herhalde 2,5 gram altın alınır ya da buradan kalkar Eskişehir’e kadar gider bir de geri gelirsin. Başka bir şey yapamazsın. Bir defalık olan bir şeyden hiçbir şey anlaşılmaz. Ama hiç yoktan iyidir. Çalışan emekliye ikinci bir kazanç olduğu dolayısıyla vermiyorlardır ama yine de  Allah razı olsun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!